Zondag was ik alweer 13 weken zwanger. Het was tijd voor een nieuwe foto en ik ga je bijpraten over mijn dertiende zwangerschapsweek. Het was een heftige week door een lastige afspraak, maar daar gaan wel hele goede dingen uit komen. En Joost en ik hadden zaterdag quality time samen, waarbij we wel iets heel erg leuks deden. Lees je mee?

Hoe voel ik me?

Het is wisselend. Ik heb goede dagen en slechte dagen. Op de goede dagen heb ik zin om allerlei dingen te ondernemen, die me vervolgens weer een aantal dagen bijkomen kosten. En daar kan ik heel slecht aan wennen. Ik heb last van bekkeninstabiliteit en de misselijkheid breekt steeds door de medicatie heen, waardoor ik ook weer aan het braken ben. Maar aan de andere kant begin ik steeds vaker voorzichtige plopjes te voelen in mijn buik en kijk ik heel erg uit naar het moment dat ik de kleine goed kan voelen. Ik bekijk het maar per dag, geniet van de goede dagen en neem mijn rust waar nodig op de minder goede dagen.

Groei & Kilo’s

Ik ben weer aan het afvallen, de teller staat op – 1,5 kg sinds mijn startgewicht. Dat is niet gek, aangezien ik weer aan het overgeven ben geslagen. Mijn avondeten krijg ik nauwelijks weg. Het enige dat wel redelijk goed blijft zitten is brood. Tenzij er iemand een ei staat te bakken. Ook dan hoef ik geen brood meer haha.

En er is sinds vorige week 1 centimeter buikomvang bij. Woehoe! Mijn buikie groeit!

Afspraken afgelopen week

Vorige week had ik een afspraak op de POP poli (Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie). Ergens had ik verwacht dat het heftig zou worden, maar het was meer dan dat. Er kwam al snel ter sprake waar ik bang voor was. Ik kamp met een prenatale depressie. Maar dat is niet iets waar niets aan gedaan kan worden. De oorzaak lijkt (deels) duidelijk te zijn. Blijkbaar heb ik mijn vorige zwangerschap niet goed verwerkt en ben ik nu ontzettend bang voor herhaling. Ik heb last van angstaanvallen, ben achterdochtig en bovenal ben ik totaal mezelf niet. Niet alleen lastig voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving.

Foto 12-04-16 14 33 27

Gelukkig wordt er goed meegedacht in het ziekenhuis. De gynaecoloog helpt me op medisch vlak en gaat zorgen dat de afspraken zo soepel mogelijk gaan verlopen en mocht ik toch weer complicaties krijgen, dit op de juiste manier begeleid zal gaan worden. Dus ga ik binnenkort nog een keer terug om de knelpunten van de vorige keer rustig door te nemen en een stappenplan te maken samen. Ook zal ik met een maatschappelijk werker gaan praten om te leren het een ander los te laten. Zij zal ook zorgen dat ik na de bevalling weer bij de juiste personen terecht kom om verder behandeld te worden, zodat ik nu niet te heftige therapieën zal krijgen. Aangezien dit te stressvol zal zijn voor de baby. En het zal onder invloed van de zwangerschapshormonen ook niet veel zin hebben nu.

Het was heftig, maar ik voelde me zoveel lichter de dagen daarna. Ik merk wel dat dit positieve gevoel weer weg ebt, dus ik hoop dat ik snel een afspraak kan maken met de maatschappelijk werker.

Leuke dingen afgelopen week

 • Na het heftige gesprek was de gynaecoloog zo lief om te vragen of ik even gauw een echo wilde. Zo kon ik weer even naar onze kleine smurf kijken. En wat was hij of zij alweer gegroeid zeg!
 • Samen met Joost door de Babydump, Prenatal en Ikea rondstruinen. Zwijmelen bij de kleine babykleertjes en kijken welke spullen we nog nodig hebben of aan vervanging toe is.
 • Cadeautjes krijgen voor de baby! Zo schattig die kleine babykleertjes.
 • Nog meer toffe kleding kopen via de Z8 veiling groep op Facebook. Ik word helemaal blij van het legen van de brievenbus tegenwoordig.
 • Steeds meer mede zwangeren ontdekken. Facebook vrienden, oud collega’s, maar ook via social media kondigt de een na de ander aan zwanger te zijn. Zo leuk!
Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Gastblogger Thea stelt zich voor
Next Weekoverzicht #88: Peuterdrama

13 thoughts on “13 weken zwanger

 1. Wauw wat lastig. Alleen al misselijkheid en overgeven is verschrikkelijk, maar helemaal lastig als je tijdens deze zwangerschap je vorige nog moet verwerken. Hopelijk komt er een moment waarop je het positieve gevoel kunt vasthouden!

  1. Nee we gaan eerst proberen door middel van stappenplannen en gesprekken met de maatschappelijk werker medicatie te voorkomen. Medicatie is echt het “noodscenario”, ik hoop dat het lukt om er zonder pillen vanaf te komen 🙂

 2. Heftig voor je! Fijn dat je zo goed begeleid wordt. Het is ook allemaal niet niks wat je hebt meegemaakt. Gaat goed komen, laat maar goed voor je zorgen.

  1. Dank je, ja ik had niet verwacht mezelf zo tegen te komen onder invloed van hormonen. Maargoed, het zal ergens ook wel weer goed voor zijn denk ik maar 🙂

 3. Hoihoi,
  Ik kwam toevallig langs je blog via een andere mama blog (je kent het wel lekker doorklikken haha)
  En nu zag ik dat wij bij elkaar in de flat wonen! Dus als een blonde mama met een klein meisje (3 weken)in de wagen voorbij ziet wandelen …its me?.
  Fijne zwangerschap meis en geniet ervan.

  Groetjes Grace

  1. Hoi Grace, wat leuk dat we elkaar op deze manier dan tegenkomen. Leuk dat je een reactie achterlaat. Als je me eens voorbij ziet lopen (eh waggelen tegenwoordig), spreek me dan vooral aan he! 🙂

 4. Zo naar voor je, die misselijkheid, de depressie, de pijn! Ik hoop voor je dat er snel verlichting komt en dat je snel weer lekkerder in je vel zit! Jij kan dit hoor! Bam! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Zeeman zomercollectie voor de allerkleinsten

7 februari 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten