15x boeken om te griezelen voor de kinderboekenweek

Sinds 1955 vindt jaarlijks de kinderboekenweek plaats. In deze week (die 10 dagen duurt), wordt er veel aandacht aan kinderboeken besteedt op scholen. En bij boekenwinkels krijg je bij het kopen van € 10,00 aan kinderboeken, het kinderboekenweek geschenk cadeau. Dit jaar is het thema ‘griezelen’. En daar zijn heel veel leuke boeken voor te vinden. Ook voor de allerkleinste! Ik heb de 15 leukste boeken om te griezelen voor je opgezocht.


Kinderboekenweek

Inhoudsopgave

AAA-WOE! Wie maakt dat geluid?

Pas op! Sla dit boek heel voorzichtig open, want er zit iets in wat een heel eng geluid maakt!

Auteur: Jonny Lambert
Uitgever: Veltman Uitgevers
Leeftijd: 2-4 jaar
Je koopt het boek hier.

De grote gevaarlijke Grompel

Muis en zijn vrienden besluiten op zoek te gaan naar de Grompel. De Grompel woont in een griezelig huis op een heuvel en is nog nooit door iemand gezien. Goed voorbereid gaan ze midden in de nacht op pad. Ze lopen door een donker bos, langs een piepend hek, een krakende voordeur en door donkere gangen. Maar als ze het monster in zijn bed zien liggen, gaan ze er zo snel mogelijk vandoor. Maar de Grompel laat zich van een onverwachte kant kennen.

Auteur: Claire Freedman
Illustrator: Kate Hindley
Uitgever: Querido
Leeftijd: 3-5 jaar
Je koopt hier boek hier.

Lees ook: 13x leuke kinderboeken voor in de vakantie

Dit is een boek vol monsters!

Dit is een boek vol MONSTERS: kleine, walgelijke, gillende, doodenge monsters! Voor echte monsterliefhebbers dus, maar ook voor beginnelingen in de monsterkunde.

Auteur: Guido van Genechten
Uitgever: Clavis
Leeftijd: 3-4 jaar
Je koopt het boek hier.

Ben niet bang voor de wilde dieren

Ben jij bang voor enge dieren? Of juist helemaal niet? In ‘Ben niet bang voor de wilde dieren’ staan de griezeligste beesten op een rij. Maak je borst maar nat! Veel mensen zijn bang voor ‘wilde’ dieren: voor spinnen, haaien, slangen en andere griezels. Soms is dat terecht, maar meestal niet. De meeste wilde dieren zijn ongevaarlijk. Zo prikken de meeste kwallen niet, eet de grootste haai alleen maar kleine garnaaltjes en zal een wesp je met rust laten als je niet mept. Dit boek vertelt je alles over de griezels uit het dierenrijk, ook die uit je eigen omgeving. Als je het uit hebt, weet je allerlei interessante feiten over wilde dieren én kun je een stuk relaxter de natuur in.

Auteur: Geert-Jan Roebers
Illustrator: Wendy Panders
Uitgever: Gottmer
Leeftijd: 8-10 jaar
Je koopt het boek hier.

Joke wil spoken

Een onzichtbaar hoofdpersonage. Dat ‘zie’ je niet vaak. Maar Joke de geest is er een. Eventjes maar, want ze verveelt zich als geest en besluit op zoek te gaan naar een mooi laken – zodat ze écht kan gaan spoken. En omdat witte lakens maar saai zijn, probeert ze van alles uit: een geruit picknickkleed, een gestreepte vlag, de Mona Lisa, de tabberd van Sinterklaas… maar ze lokt alleen maar boze reacties uit. Tot ze het idee voor de perfecte uitdossing vindt.

Auteur: Jeroen Schippers, Cindy van de Ven
Illustrator: Cindy van de Ven
Uitgever: C. de Vries – Browers
Leeftijd: 4-6 jaar
Je koopt het boek hier.

Klein monster Motta

In een groot bos hier ver vandaan woont een vadermonster samen met zijn monstervrouw en hun zeven monsterlijke kinderen. Stuk voor stuk, wilde woeste, harige monsters. Monsters om van te griezelen, zo eng. Ze stoeien en griezelen. Ze grommen en brommen. En laten elkaar schrikken. De hele dag door. Ook het kleinste monster, nummer zeven. Hij stoeit en gromt en bromt. En schudt hard met zijn vacht. Hij slaat met zijn kleine klauwtjes, ruw in het rond. Hij laat, aan iedereen die het wil zien, Heel eng, zijn super-scherpe-tanden zien! Maar zijn monsterbroers schrikken niet. Ze griezelen niet van hem. Ze vinden hem niet monsterlijk eng. De broers glimlachen en grommen zacht. Ze aaien kleine Motta met hun grote harige poten over zijn harige vacht. (Zó schattig vinden ze hem!)

Auteur: Yvonne Jagtenberg
Uitgever: Rubinstein Publishing
Leeftijd: 3-6 jaar
Je koopt het boek hier.

Bert en Bart en de zoen van de Zombie

Bert en Bart zijn gek van lezen, en dan vooral zombiestrips. Maar er is één probleem. Hun moeder, Viola Lentelied,wil dat haar jongens sportief worden. Viola schakelt een gediplomeerd hersenperser in die de jongens tot winnaars moet maken. Die pakt Bert en Bart hun strips af, waarna ze ze moeten terugverdienen door Viola en haar handlanger te verslaan in allerlei wedstrijdjes. Dat lukt van geen kanten, maar dan verzint het tweetal per ongeluk een geniaal plan: ze wekken een zombieslavin tot leven om Viola en haar handlanger tot zombies te kussen. Want zombies kunnen Bert en Bart wél verslaan: ze hebben immers het zombiehandboek van zombiejager Jan.

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Kees de Boer
Uitgever: Lemniscaat
Leeftijd: 4-8 jaar
Je koopt het boek hier.

Knekelstad

In dit grote prentenboek wordt in tekst en beeld verteld over de geheimzinnige diefstal van botten van de bewoners van Knekelstad, die uit niets meer dan skeletten bestaan. Detective Sherbot Holmes moet het raadsel oplossen. Bij zijn ondervragingen blijkt dat iedereen de dief anders omschrijft: een veelkoppig monster, hellehond of vale gier. Ondanks dat ontdekt Holmes de ware toedracht. De illustraties zijn uitgevoerd in zwart, wit en blauw, met als steunkleuren geel en rood. De tekst staat in zwarte of witte letters in de illustraties. Het oorspronkelijke rijm is losgelaten in de vertaling, waardoor de tekst minder soepel en ritmisch is geworden. Inhoudelijk zullen veel verwijzingen en woordspelingen jonge kinderen ontgaan (naast de pijp rokende Sherbot (Sherlock) Holmes wordt zanger Arie Ribbens bijvoorbeeld genoemd). Het stofomslag toont uitgeklapt het skelet van het menselijk lichaam, inclusief de benaming van (een aantal) botten.

Auteur: Joëlle Jolivet en Jean-Luc Fromental
Uitgever: Uitgeverij de Harmonie
Leeftijd: 4-6 jaar
Je koopt het boek hier.

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen

Nadat Merel onbewust ‘De Daad’ heeft verricht, wordt ze gekidnapt. De Daad (neuspeuteren en opeten) laat namelijk zien dat je een piraat in de dop bent. Merel komt terecht in een wereld vol piraten en moet werken op De Woeste Made, een schip met de vreemdste bemanning ooit. De kapitein is een gemene wolf, die Mabel niet wil laten gaan. Pas als ze samen met de andere piraten de schat heeft gevonden, mag ze naar huis. De zoektocht naar de schat neemt Mabel mee naar de gekste plekken. En dit allemaal… in haar pyjama.

Auteur: Will Mabbitt
Illustrator: Ross Collins
Uitgever: Kluitman
Leeftijd: 8-10 jaar
Je koopt het boek hier.

De vloek van Woestewolf

Wat moet het kleine driftige doktertje, het geleerde heertje dat zoekt en denkt en in boeken neust, wat moet die dokter Kroch ineens met een kist vol goud? En wat betekent die vreemde, half onleesbare brief die samen met de goudkist bij de dokter wordt bezorgd? Een brief met een smeekbede om hulp, van een patiënt die lijdt aan… goudkoorts. De dokter smijt de brief weg, en laat zijn knecht Valet de kist met goud in een hoek van zijn spreekkamer zetten. Maar de struik – rovers Oenk en Boenk zijn wel geïnteresseerd in de kist. Dat merkt de dokter als hij de volgende dag tijdens zijn spreekuur wordt weggeroepen en tegelijkertijd het goud uit de kist wordt geroofd. Dan komt de dokter er eindelijk achter dat er iets bijzonders met het goud aan de hand moet zijn, iets zó bijzonders dat hij besluit op de vreemde brief in te gaan en een tocht te ondernemen naar de patiënt met goudkoorts: de Hertog van Woestewolf…

Auteur: Paul Biegel
Illustrator: Carl Hollander
Uitgever: Lemniscaat
Leeftijd: 7-10 jaar
Je koopt het boek hier.

Trubbel de Trol  – De griezels van Bakstein

Als Trubbels mensenvrienden naar de grote stad gaan, smokkelt Trubbel zichzelf mee. Maar aangekomen in Bakstein verdwaalt hij al snel. En dan blijkt het in de stad minstens zo gevaarlijk als in de bossen! Want onder de straten wonen allerlei griezels: het monster onder het bed, rioolheksen, en zelfs een horror clown. Allemaal zitten ze achter Trubbel aan! Gelukkig ontmoet hij ook nieuwe vrienden in de stad. Met de hulp van een truis, een tuinkabouter en de wijze Grootmagister gaat Trubbel op zoek naar zijn mensbeesten. Maar de griezels van Bakstein zitten hem op de hielen…

Auteur: Reggie Naus
Illustrator: Kees de Boer
Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
Leeftijd: 8-10 jaar
Je koopt het boek hier.

De griezelbus 1

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

De overige griezelbus boeken zijn trouwens ook een aanrader!

Auteur: Paul van Loon
Illustrator: Caren Limpens
Uitgever: Leopold
Leeftijd: 10-12 jaar
Je koopt het boek hier.

Dulle griet

Een prentenboek gebaseerd op het schilderij “Dulle Griet” van Pieter Bruegel, vanaf 8 jaar. Greetje was een heel lief kind. Een kind om te knuffelen en op te eten. Tot ze oud genoeg was om stout te worden. Vanaf toen deed ze alles wat niet mocht. Ze vloekte en tierde, ze stampte en klopte. Greetje werd Griet en nog later Dulle Griet. Het gevolg was dat niemand met haar wou trouwen. “Loop naar de hel,” zeiden ze. Dat maakte Griet nog bozer. Op een dag besloot ze om op zoek te gaan naar de hel. Ze wou de duivel ten huwelijk vragen…

Auteur: Geert de Kockere
Illustrator: Carll Cneut
Uitgever: de Eenhoorn
Leeftijd: 10-12 jaar
Je koopt het boek hier.

Spookschrijvers

Waarom zijn de griezelboeken van GG opeens zo populair? Kinderen die de mysterieuze schrijver op schoolbezoek krijgen, willen alleen nog maar zijn boeken lezen. Verslavende boeken, die de lezers lijken te hypnotiseren. Een bezoekje van GG is dan ook wel echt spectaculair, want hij komt in een zwarte lijkwagen met achterin een echte kist. Na het bezoek van GG aan de school van meester Ed (bijnaam De Hoed) gaat het helemaal mis met Borstelkop (echte naam Jan Kees). Hij heeft van GG het boek Breinplukkers gekregen als prijs voor een schrijfwedstrijd, maar gedraagt zich steeds vreemder. Uiteindelijk belandt in het ziekenhuis met een mysterieuze ziekte. Meester Ed krijgt hulp van twee leerlingen, Blondie en Schaduw, bij het oplossen van dit raadsel. Ze komen tot een verbijsterende ontdekking.

Auteur: Henk Hardeman
Uitgever: Uitgeverij Holland
Leeftijd: 10-12 jaar
Je koopt het boek hier.

Spuitende slagaders en overstromende oceanen

Weet jij wat je kunt doen als er een ramp gebeurt? Thuis of in de buurt? Dit is een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes. Want weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit?
Een spetterend, vrolijk boek dat een plezier is om door te bladeren én een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die anderen wil helpen en de wereld wat mooier wil maken.

Auteur: Jesse Goossens
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
Leeftijd: 19-12 jaar
Je koopt het boek hier.

Weet jij nog een leuk griezel kinderboek om deze lijst aan te vullen? Laat het me weten in een reactie!

1 gedachte over “15x boeken om te griezelen voor de kinderboekenweek”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten