Alweer 16 weken zwanger, als ik er op terugkijk gaat de tijd best snel, al vind ik de dagen soms op een slechte dag toch nog wel wat lang duren. 16 weken zwanger zijn is voor nu best een mijlpaal, vanaf nu zal ik bij complicaties gewoon opgenomen worden in het WKZ waar ik ook de controles heb en niet in het UMC. Maar ik doe er natuurlijk zoveel mogelijk aan om niet meer in het ziekenhuis terecht te komen, maar of dat ook goed gaat?

Hoe voel ik me?

Het gaat best goed zolang ik me een beetje rustig hou. Soms komt er even wat (werk)stress om de hoek kijken en blijkt dat het toch niet helemaal zo lekker ging als ik dacht, maar als ik me rustig hou gaat het best prima. Ik braak een stuk minder en neem dan ook een stuk minder vaak medicijnen in. Het lijkt waar wat ze voorspelden in het ziekenhuis, vanaf een week of 16 ga je je hoogstwaarschijnlijk beter voelen. Maar ik durf nog niet te vroeg te juichen.

Want blijkbaar is de HG totaal niet blij met lekker warm weer. Het kwam in alle hevigheid terug toen ik op het warme balkon zat afgelopen zaterdag. Ik ben daarom de hele dag binnen gebleven met een ventilator op me gericht. En toen ging het wel weer.

Wel heb ik nog veel last van bekkenpijn, zeker als ik op een dag teveel gedaan heb. Maar sommige dingen moeten ook gewoon gebeuren, dus als ik daarna een of twee dagen wat minder kan, dan is dat jammer, maar ook wel weer logisch. Ik vind het nog erg moeilijk om mijn grenzen te kennen en ga er dan ook al snel overheen.

Groei & Kilo’s

Het niet overgeven resulteert in stijgende cijfers! In een week tijd ben ik 1,8 kg aangekomen. Lijkt vrij veel, maar als je van weinig tot niet eten ineens weer normaal gaat eten, gaat het gewoon even hard. Daarbij was Joost jarig en aten we taart. Tja, ook van dat soort dingen mag ik best wel genieten.

Ik zit dus nog -3 kg onder mijn startgewicht.

zwanger

Mijn bloedsuikers zijn ook niet echt onder controle merk ik door het prikken wat ik een aantal keer per dag doe. En ik vrees dus een beetje voor de uitkomst van de GTT (suikertest) komende week. Grote kans dat ik op een dieet gezet word. Nou ja, we zullen het wel zien.

Ook mijn buik heeft een groeispurtje gehad, 4cm buikomvang sinds vorige week. Met de extra kilo’tjes ook niet heel gek. Inmiddels is mijn buikomvang sinds de eerste meting 5cm gegroeid.

Afspraken afgelopen week

We hadden geen zwangerschapsgerelateerde afspraken. Dat was wel even fijn en rustig. Komende week heb ik de GTT (suikertest) en als die slecht uitpakt, komt er vast nog een afspraak met de diabetesverpleegkundige bij. Maar dat is van latere zorg.

Ook heb ik komende week de controle bij de verloskundige. Dat wordt vast een lange afspraak waarin we de afgelopen 6 weken gaan bespreken. En jeetje, als ik daar op terug kijk is er vrij veel gebeurt. Het bezoek aan de POP poli die het een en ander in werking heeft gezet, de ziekenhuisopname door uitdroging, de geslachtsbepalende echo en de gesprekken met de maatschappelijk werker. Ik ben benieuwd op welke manier we verder zullen gaan qua afspraken.

Leuke dingen afgelopen week

Ik hoor de laatste weken vaak terug dat mensen het zo knap vinden dat ik de positieve en leuke dingen elke week weer kan benoemen. Ik moet ook toegeven dat ik dit het moeilijkste kopje vind om in te vullen. Maar ik weet ook dat ik het nodig heb om naderhand ook met een goed gevoel op de zwangerschap terug te kijken. Vandaar dat ik de leuke dingen (die soms echt maar heel klein zijn) echt wil blijven benoemen.

 • De eerste barbecue van het jaar was een feit!
 • Het zomerse weer
 • De gezellige verjaardag van Joost
 • Steun en begrip uit onverwachte hoek krijgen
 • De schuur is eindelijk opgeruimd met hulp van mijn moeder
 • Net als het balkon, heerlijk om weer rustig op te kunnen zitten zonder tegen troep aan te kijken
 • Leuke Marktplaats aankopen scoren
 • Een nieuwe koelkast bestellen, eindelijk, want als zelfs de tomaat bevriest gaat er iets niet goed met de huidige
 • Verwend worden met moederdag
Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Droog probleem
Next Geboortekaartjes stress

5 thoughts on “16 weken zwanger

 1. Nog gefeliciteerd met Joost. En gelukkig gaat het iets beter (min of meer) met je. Dat overgeven lijkt me zo erg. Goed teken dat je iets aankomt.
  Verder is zo’n zwangerschap soms maar tobben hè? Gelukkig met fantastisch eindresultaat!

  Sterkte met de warmte en goed dat je die mooie dingen blijft benoemen!

 2. Ik ben zo blij voor je dat het iets beter lijkt te gaan! Hopelijk zet dat door en kun je binnenkort echt gaan genieten. Het minder hoeven overgeven lijkt me al een hele vooruitgang! Gelukkig wordt het na vandaag ook nog eens minder warm 🙂

 3. Balen dat het zo tegen zit.. De een lijkt zo door een zwangerschap heen te fietsen terwijl de ander veel klachten heeft.
  Ik hoop dat de uitslag van de test goed is. Bij mij werd het volgens mij ook rond die periode ontdekt, iets eerder denk ik. Het is niet leuk als het zo zou zijn dus ik ga heel hard voor je duimen!!

  1. Helaas bleek mijn voorgevoel juist en ben ik inmiddels op dieet gezet en weer 5x per dag aan het prikken. Ik denk ook niet dat ik het zonder insuline af kan deze keer. Ach ja, zoals je al zegt. Balen. De een gaat er fluitend doorheen en de ander niet. Ik heb die pech gewoon deze keer weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Weekoverzicht #188: Snottebellen en Appelpop

11 september 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten