Het was een pittige week met vooruitgang qua gezondheid, maar ook weer een flinke tegenvaller. Wat blijk ik toch ziek te worden van de zwangerschapshormonen. Helaas, maar waar! Gelukkig is de week inmiddels weer voorbij en ben ik alweer 17 weken zwanger. Zo gaan we langzaam aan echt richting de 20 weken echo, spannend!

Hoe voel ik me?

Het gaat best aardig, de misselijkheid lijkt echt verdwenen en ik heb op 1 avond na, geen medicatie nodig gehad deze week. Hopelijk betekent dit dat ik er echt vanaf ben. Want helaas zijn de volgende zwangerschapskwaaltjes om de hoek komen kijken. Ik heb namelijk vreselijk veel last van bandenpijn ineens. Bij Luuk had ik er soms wel wat last van, maar zo erg als nu is het toen nooit geweest. Een warme douche helpt gelukkig wel, maar dat kan natuurlijk niet de hele dag door.

Ook is afgelopen week gebleken dat de zwangerschapsdiabetes is teruggekomen. Ach ja, het kan er allemaal wel bij. Het zorgt wel dat ik mentaal een flinke klap te verwerken kreeg en hoewel ik me woensdag na de diagnose prima leek te redden, stortte ik ‘s avonds toch in. En dat bleef elke avond gebeuren de rest van de week. Ik kan maar moeilijk accepteren dat mijn lichaam zo ziek en zwak wordt door de zwangerschapshormonen. En al weet ik dat het allemaal tijdelijk is, het is gewoon wat veel allemaal.

Groei & Kilo’s

Was ik vorige week nog 1,8kg aangekomen, zijn ze er nu weer vanaf. De tussenstand staat dus op – 4,8 kg vanaf het startgewicht. Voorlopig zal het het waarschijnlijk ook niet echt oplopen door het dieet, ik zal in elk geval niet zoveel aankomen van eten.

Mijn buikomvang is de afgelopen week hetzelfde gebleven, maar ik merk wel dat mijn buik van vorm veranderd en ook aan de foto’s zie ik wel al verschil vergeleken met vorige week. Niet gek ook, want ik heb flink veel last gehad van bandenpijn. Volgens mij had ik een groeispurtje de afgelopen dagen.

Foto 11-05-16 13 57 05

Afspraken afgelopen week

Woensdag ging ik naar het WKZ voor de suikertest. De test zelf viel me alles mee, ik werd er niet misselijk of niet lekker van en heb me prima vermaakt met mensen kijken in de wachtkamer twee uur lang. Helaas bleek de uitslag niet goed en is de zwangerschapsdiabetes teruggekomen. Ik kon daarna dus nog meer bloed laten prikken, een potje urine inleveren en naar de verpleegkundige voor prik-uitleg. Al met al een 4 uur durende ziekenhuisafspraak. En ik kwam met een volle agenda weer thuis. Dat ik minder ga werken komt goed uit, want bijna al mijn vrije tijd wordt inmiddels opgeslokt door ziekenhuisafspraken. Maar goed, het is voor een goed doel en baby 2.0 en ikzelf worden erg goed in de gaten gehouden.

Leuke dingen afgelopen week

 • Bedankt worden door de moeders van de kinderen vanwege de moederdagcadeautjes. Waardering voor de aandacht die ik toch aan die dag heb gegeven is fijn!
 • Steun vinden via Instagram bij mensen van wie je het absoluut niet had verwacht.
 • Gezellige Whatsapp gesprekken met mijn schoonzus die voor congressen in Barcelona zat. Zo ver weg, maar toch ook dichtbij.
 • Verwend worden voor Luuk en baby 2.0 door mijn schoonouders in Frankrijk.
 • Een groot deel van de baby uitzet compleet hebben dankzij wat fijne Marktplaats aankopen.
 • Weer veel leren tijdens een cursusavond van het gastouderbureau.
 • Een goede bloeddruk hebben! (Echt, na de vorige zwangerschap is het zo fijn die bevestiging steeds te krijgen!)
Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Hyperemesis Gravidarum awareness day
Next Weekoverzicht #90: Warm weer en diabetes

8 thoughts on “17 weken zwanger

 1. Wat fijn dat je de uitzet bijna compleet hebt en je bloeddruk gewoon goed is. De zwangerschapssuiker is even een tegenvaller, had het al op instagram gezien maar zo lezen is toch anders.

  Veel sterkte daarmee! Gelukkig groeit hij goed door. Grappig hoe je buik van de ene op de andere week zo kan verschillen hè?

 2. Ik wist helemaal niet dat je suiker weg was. Dacht dat als je t eenmaal hebt je er niet vanaf komt (tijdens de zwangerschap zelf). Fijn dat de misselijkheid weg is maar balen dat je er dan weer andere dingen voor terug hebt gekregen. Bandenpijn is echt verschrikkelijk. Ik had dat ook al vrij vroeg. Wel goed dat ze je bloeddruk in de gaten houden!

  1. Nee in principe ben je er met zwangerschapsdiabetes na de zwangerschap weer vanaf. En bij een volgende zwangerschap heb je een hoger risico dat er opnieuw zwangerschapsdiabetes ontdekt wordt. In mijn geval is dat dus zo, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Ik heb gewoon dubbel pech als je het zo bekijkt 😉

   1. Nee ik bedoel tijdens een zwangerschap zelf, omdat je zei dat je dacht dat je er vanaf was maar het er weer is. Of doelde je op je vorige zwangerschap?

    1. Ja na de vorige zwangerschap was ik er vanaf, daar doelde ik op. Nu zal ik er tot aan de bevalling in elk geval niet vanaf komen, helaas!

 3. Jeetje meis! Wat vervelend zeg! Van t een naar t ander….!
  Wel fijn dat je alles bijna compleet hebt hoef he er niet meer uit voor alles!
  Bandenpijn heb ik ook behoorlijk gehad bij jayden torn kreeg ik een bekkenband en dat hielp ook al ter ondersteuning…. Misschien kun je dat ook eens proberen!
  Succes nog met de Zware loodjes!
  Xxx ons

  1. Thnx ja, ik heb nog een band liggen, die ga ik morgen tijdens het werken maar eens gebruiken. Als ik vooral op bed ligt heeft het weinig zin haha. xx

 4. Nou zeg, je krijgt het wel voor je kiezen! Gelukkig is de misselijkheid weg,dat is zo naar 🙁
  Sterkte en aftellen naar dr 20 wekenecho! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

3x ups and downs in de kraamweken

17 oktober 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten