Woehoe, ik ben 32 weken zwanger! We komen steeds meer in de richting van een zeer veilig moment om te bevallen en daar ben ik wel heel blij mee. Want het gaat niet zo goed allemaal, mijn lichaam begint weer te falen. Ik word echt ziek van het zwanger zijn en kan er nauwelijks nog van genieten. Maar ik moet toch nog even volhouden die laatste paar weekjes. Hopelijk gaat de medicatie en de hulp vanuit het ziekenhuis me daarbij helpen. Ik vertel je wat er afgelopen week allemaal is gebeurd. 

Hoe voel ik me?

Het gaat helaas niet zo lekker. Ik ging vorige week steeds meer vocht vasthouden en de reden daarvan was al snel duidelijk. Mijn bloeddruk daalt echt niet meer uit zichzelf. Zelfs na 2 weken rust is het nog te hoog. Aan de medicatie dus! De medicijnen geven me een heel erg duf gevoel. Er is me verteld om zo rustig mogelijk te doen, voor zover dat kan met een peuter in huis. Maar ik heb geen keuze. De medicatie maakt me zo suf dat ik nauwelijks mijn bed nog uit kan komen. De muren vliegen daardoor inmiddels wel op me af. En omdat ik zo suf ben, kan ik ook niet zomaar de deur meer uit. Ik ben niet alert genoeg om Luuk niet de straat op te laten rennen en ook in de auto kan ik beter niet meer achter het stuur kruipen. Dat maakt mijn wereld erg klein.

Daarnaast lijk ik sowieso veel last te hebben van de bijwerkingen van de medicatie. Overgeven, misselijkheid, de enorme sufheid, depressieve gevoelens en (hoewel misschien teveel informatie) lekkende tieten. Ik blijf maar melk verliezen momenteel. De medicatie blijkt de melkproductie aan te kunnen wakkeren. Nou ja. Daar kan ik nog wel mee leven.

Er is ook besloten dat ik weer naar de maatschappelijk werker zal gaan om te praten over wat er allemaal gaat gebeuren de komende weken. In de hoop dat het me gaat helpen alles sneller een plekje te geven en me na de bevalling de juiste weg op te helpen om goede hulp te krijgen. Hopelijk gaat dit inderdaad werken. Mijn bloeddruk lijkt in elk geval stabieler, dus ik neem de pillen niet voor niets.

Groei & Kilo’s

Mijn gewicht is gelijk gebleven afgelopen week. Vrij knap, want ik had verwacht met die tropische warmte nog meer vocht vast te houden. Maar blijkbaar helpt het goed om veel met mijn benen omhoog te zitten en veel tijd door te brengen voor de ventilator. Mijn buik groeit wel goed nu ik rust hou.

Afspraken afgelopen week

Naast de gewone uitgebreide controle op dinsdag, werd er besloten om een extra controle in te plannen. Ze maken zich duidelijk zorgen in het ziekenhuis. Niet alleen om hoe ik het lichamelijk trek, maar ook geestelijk. En ze doen er heel veel aan om ervoor te zorgen dat ik hierin zo goed mogelijk begeleid word. Dat is heel fijn. Zeker na mijn ervaringen de vorige zwangerschap, waarbij ik constant nieuwe gezichten tegenover me had zitten en steeds van het kastje naar de muur en weer terug gestuurd werd.

Extra controles en telefonisch overleg hoort er dan toch bij. Mijn bloeddruk is te hoog, ik ben aan de medicijnen gezet en omdat ik mijn bloedsuikers ook echt niet meer onder controle kan houden, is er besloten me aan de insuline te zetten. Deze combinatie is niet fijn en zorgt dat er toch nog meer extra controles en telefonische afspraken nodig zijn. Hopelijk werkt alles snel en zijn de laatste zwangerschapsweken iets onbezorgder.

Leuke dingen afgelopen week

 • Met de extra controles mocht ik extra naar de kleine man kijken. Ik kreeg 2 echo’s en daarop was te zien dat hij het hartstikke goed doet allemaal. Wat een geruststelling.
 • Veel quality time hebben met Luuk. Hij vindt het wel gezellig dat ik zo weinig kan en veel met hem op bed zit nu.
 • Wat was het heerlijk warm weer!
 • Ik keek heel veel afleveringen van Full House. Lekker binge-watchen is zo ongeveer het enige wat ik nu goed kan doen.
 • Samen met Luuk in een mini zwembadje op het balkon duiken voor wat verkoeling. Zijn geschater was goud waard.
 • Nog meer babykleding kopen. Ja echt, het is schandalig, maar je moet wat als je verder weinig kunt. En het is zo leuk allemaal!
 • Erachter komen dat insuline spuiten zo erg nog niet is, dat had ik niet verwacht.
 • Linda’s Zomerweek kijken. Dat vind ik toch altijd zo’n leuk programma aan het einde van de zomervakantie.
Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Wel of geen zwangerschapsfotoshoot?
Next Weekoverzicht #104: Suf van de medicatie

9 thoughts on “32 weken zwanger

 1. Jee meis, je krijgt het wel voor je kiezen zo te lezen! Hopelijk blijft de medicatie z’n werk doen en kun je redelijk uitgerust naar de bevalling toeleven. Wel fijn dat ze in het ziekenhuis goed meedenken en extra controles plannen. Veel sterkte!!

  1. Dankjewel 🙂 Ik had gehoopt geen herhaling op mijn vorige zwangerschap te krijgen, maar helaas. Hopelijk gaat het meevallen allemaal en kan ik de zwangerschap tot een veilig termijn volhouden 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Voorlezen aan je baby

29 maart 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten