37,2 weken. Zo lang heeft Luuk in mijn buik gezeten. En vandaag is hij precies 37,2 weken oud. Hij is dus 37,2 weken in en uit mijn buik. Wat een bijzondere dag! En ook al had ik een verschrikkelijke zwangerschap. Ik was maar wat blij dat ik Luuk tot deze termijn binnen heb kunnen houden. Want wat was het spannend de weken daarvoor. Ik had net wel, of net niet een zwangerschapsvergiftiging. De waardes hingen er steeds tegenaan en zorgden voor veel klachten en onrust. Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn omgeving. 

LaatsteBuikfoto

En dit is de allerlaatste buikfoto. Ik had op dat moment net een telefoontje gekregen van de gynaecoloog, dat ik met mijn vluchttas naar het ziekenhuis mocht komen voor opname. De volgende ochtend zou ik ingeleid gaan worden. Dus namen we nog even de tijd die enorme toeter vast te leggen. Een bijzondere foto. Maar aan de andere kant zie ik de vermoeidheid in mijn gezicht, de enorme vochtophopingen in mijn armen en ik kan me nog helemaal voor me halen hoe ik me voelde op dat moment; doodziek en overal pijn.

En zo voel ik me dus alweer een week of 37 niet meer. Het is waar. Bevallen betekent genezen van een zwangerschapsvergiftiging. Ik voelde me zoveel beter na de bevalling. Uiteraard had ik wat pijn down-under, maar dat was zo goed te verdragen vergeleken met de weken, of zelfs maanden van pijn en onrust daarvoor. Eindelijk was onze gezonde knul geboren.

Het is onvoorstelbaar. Inmiddels kruipt hij, hij “kletst” de oren van ons kop de hele dag en hij is (meestal) de vrolijkheid zelve. Hij sjeest het hele huis door op handen en knieën en begint breeduit te grijnzen als je oogcontact maakt terwijl hij zit te spelen.

37weken

Hij verandert van een hulpeloze baby naar een kleine dreumes die alles het liefst zelluf wil doen. Hij groeit goed, ontwikkelt goed (zelfs wat te snel volgens het consultatiebureau), eet goed, drinkt goed. Elke dag is weer een feestje met onze kleine man. 37,2 weken geleden veranderde ons leven. Waar we voorheen alleen rekening hielden met elkaar, hebben we nu vooral rekening te houden met Luuk. Het is van te voren niet voor te stellen hoe zo’n klein mensje je leven op zijn kop zet.

Je neemt je tijdens de zwangerschap van alles voor. Ik ook. En inmiddels heb ik de meeste voorgenomen puntjes al helemaal omgegooid of her en der wat aangepast. Luuk is redelijk leidend wat dat betreft. Hij heeft zo jong al zo’n eigen karakter, dat je nu al merkt dat de opvoeding op hem aangepast moet worden. En dat is helemaal prima en waarschijnlijk ook gewoon zoals het hoort.

37,2 weken alweer. Of pas. We zijn zo op elkaar ingespeeld. Dat het net is of het nooit anders is geweest. Op naar de volgende 37,2 weken!

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Weekoverzicht #33
Next 1 jaar officieel partners

4 thoughts on “37,2 weken in en uit mijn buik

  1. Je had een een tijd geleden in een reactie beschreven hoe het er bij jou lichamelijk aan toe is gegaan. Best heftig als ik dat zo zie. Hoe is het nu met je ‘gewicht’ als ik vragen mag (ik bedoel hoe je lichaam gereageerd heeft op al dat vocht dat je vastgehouden hebt en of dat weer stabiel is geworden nu). Je hebt echt een heel leuk kindje om te zien! Dat wilde ik je ook al een tijd vertellen, dus bij dezen 😉 X

    1. Haha dank je Olga!
      Qua vocht merk ik niets meer eigenlijk. Mijn schoenmaat is weer normaal (tijdens de zwangerschap 1 maat groter). En ik heb eigenlijk alles er heel snel uitgeplast. Het vocht was bij mij wel echt een bijwerking van de torenhoge bloeddruk (150/110 terwijl ik al bloeddrukverlagende medicatie slikte) en tijdens de bevalling is er ook nog zo’n 3 liter vocht via een infuus ingebracht. Dus ik moest heel veel plassen.. Ik was in ruim een maand tijd bijna 15 kilo aan vocht aangekomen en dat was ik na 2 weken kwijt.

      Verder over mijn gewicht nu hebben we het maar niet, kuch haha. Maar dat komt niet van het vocht vasthouden 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Help, een schoenmaat groter door de zwangerschap!

24 juni 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten