7 tips om door huildagen heen te komen

Hoewel het een taboe lijkt om er over te praten. Elke moeder kent deze dagen. Huildagen. Ze zijn erg zwaar en duren vaak lang. Ook wij hebben er soms mee te maken. Gelukkig niet dagenlang, maar een of maximaal twee dagen achter elkaar. Ik geef je 7 tips om door huildagen heen te komen.

7 tips om door huildagen heen te komen - www.mamakletst.nl

1. Kijk niet in de spiegel, ik herhaal. Kijk niet in de spiegel.

Als je je al opgejut voelt door het huilen van je baby, is het niet verstandig om in de spiegel te kijken. Ik word er in elk geval niet vrolijk van. Meestal heb ik met een huildag niet eens de tijd om mezelf fatsoenlijk aan te kleden, laat staan op te maken. Ik ken betere spiegelbeelden van mezelf. Dus kijk ik niet in de spiegel op zo’n dag. Daar ga ik me alleen nog maar meer door ergeren.

2. Vraag om hulp

Het is totaal geen schande om een keer om hulp te vragen. Al is het de buurvrouw of ze een boodschapje voor je mee wil nemen. Of vraag opa/oma even op te passen, zodat je zelf even een half uurtje een luchtje kunt scheppen. Je zult zien dat je je daar wat beter van gaat voelen.

3. Neem ’s avonds tijd voor jezelf

Na een lange huildag is het heel fijn om even lekker tot jezelf te komen als je baby slaapt ’s avonds. Lees een boek. Neem een lange warme douche. Ga even sporten. Kijk televisie of doe iets anders waar jij je van kunt ontspannen. Mij helpt het altijd goed om even te gaan haken. Daar hoef ik niet zo bij na te denken en daar word ik lekker moe van.

4. Probeer mee te slapen als je baby slaapt

Als je baby slaapt tussen het huilen door is het heel fijn om zelf ook even je ogen dicht te doen. Je zult zien dat je daar van opknapt. Daarna kun je weer een paar uurtjes huilen verdragen.

5. Ga een stukje wandelen

Wandelen met je baby werkt eigenlijk altijd om je baby te troosten. Luuk huilt nooit als ik met hem wandel.

6. Draag je baby in een draagdoek

Als je baby huilt, is hij vaak rustig als hij tegen je aan kan zitten of liggen. Een draagdoek biedt uitkomst! Op een huildag draag ik Luuk graag in een draagdoek, zodat ik mijn handen lekker vrij heb. Dan kan ik toch nog toekomen aan dat ene huishoudklusje of het versturen van die mail naar de klant die al een dag zit te wachten op reactie.

7. Laat je baby niet huilen

Je baby huilt nooit zomaar. Troost hem dus als hij huilt en laat hem niet huilen. Als je hem troost leert hij dat je er voor hem bent. Misschien is het slecht. Maar ik ga niet eens plassen als Luuk huilt. Des noods zet ik hem in een stoel voor me op de wc, zodat ik tegen hem kan blijven praten en hem kan aanraken.

En moeders, vergeet ook niet dat jullie niet alleen zijn! Ik heb zelf altijd veel steun aan mede mama’s via Twitter of Instagram.

Heb jij nog tips om door een huildag heen te komen?

21 gedachten over “7 tips om door huildagen heen te komen”

 1. meeslapen als je baby slaapt is lastig als je een wakkere peuter hebt. 🙂 of eigenlijk :((

  mijn ultieme tip op een dreindag: verwen jezelf! haal een reep chocola en geniet daarvan.
  wees niet te streng voor jezelf… ze gaan niet dood van een half uurtje tv.

  Beantwoorden
 2. Wat een fijne tips! Die dagen zijn zoooooo vermoeiend! Hier heeft Olivia nog wel eens hangerige dag, niet huilen maar dreinen en hangen. Dan kijk ik echt elke keer naar de klok of Joost al bijna thuis komt haha.

  Beantwoorden
 3. Ik noem het hier altijd draakjesdag. Een dag dat ze overduidelijk gewoon niet lekker in haar vel zit. Kan gebeuren, hebben we allemaal wel eens. Ik ga vooral mee in wat zij wilt (mits het normaal is natuurlijk, likken aan de hondenbak mag ook niet op draakjesdag) en kijk inderdaad maar gewoon niet in de spiegel 🙂

  Beantwoorden
  • Mag ze niet likken aan de hondenbak op draakjesdag? Nou ja!! 😉
   Draakjesdag is inderdaad wel een goede benaming ja. Ach ja, er komt een dag, dan zijn de draakjesdagen verleden tijd en verlangen we terug naar deze periode…..

   Beantwoorden
 4. Goede tips! Wij hebben hier ook nog wel eens een babytje datverschrikkelijk kan huilen. Heb jij ervaring met een draagdoek? Ik wil er al een tijdje een aanschaffen maar zit nog steeds te twijfelen.. Milan en Noah zijn namelijk echte hangers en vinden knuffelen, hangen enzovoort geweldig.

  Beantwoorden
  • Ah zielig is dat he 🙁
   Ja ik heb zeker ervaring met een draagdoek. Je kunt er ook artikelen over vinden op mijn blog.

   Een draagdoek biedt zeker uitkomst. Het is sowieso fijn om je handen vrij te hebben om je andere kleine ook aandacht te kunnen geven.

   Ik heb een little frog. Die zijn ook nog eens betaalbaar 🙂

   Beantwoorden
 5. Goede tips! Ik moet zeggen dat de laatste huildag van zoon op vakantie in de zomer was. Mag dus zeker niet klagen. Enige wat dan helpt: in de draagdoek bij mij of in de drager bij papa.

  Beantwoorden
  • Wij hadden gisteren weer zo’n dag. En vanmorgen haalde ik hem uit bed en heeft hij 1,5 uur onaangebroken gehuild. Uiteindelijk heeft hij veel geslapen. Hij is niet ziek, geen verhoging. Ik gok dus dat hij gewoon heel erg moe was.
   De draagdoek ligt hier stiekem al een flinke tijd onaangeroerd in de hal. Misschien gebruik ik ‘m zaterdag weer een keertje. Wil zo graag kunnen rugdragen, dan kan ik ‘m vaker gebruiken!

   Beantwoorden
 6. Hele handige tips! Vooral wanneer je kindje dagen achter elkaar huilerig is, is tijd voor jezelf extra belangrijk. Of samen dutjes doen of in de avonduren aan jezelf denken. Wij mama’s doen dit veel minder vaak als nodig is.

  Beantwoorden
 7. Ik ben na gisteren gewoon zo blij om te zien dat ik niet de enige mama is, die soms haar haren wil uittrekken door een huilbaby.
  Nu ik mag niet klagen, Jules is een supermakkelijk kind. Maar als hij het krijgt, dan heeft hij het ineens voor een ganse dag.
  Dus dank je, dank je, dank je voor deze post! Ik voel me alleen al beter door deze te lezen!

  Beantwoorden
 8. Wat een leuke blog heb je!! 😀

  Ons zoontje huilt heel weinig, maar ook hij heeft af en toe huildagen ertussen zitten. Soms laat ik hem even huilen, soms niet. Ik herken wel wanneer er echt wat aan de hand is en wanneer hij dreint omdat ie moe is of iets dergelijks. In het begin haalde ik hem er bij elk huiltje uit, maar dat werkte eigenlijk alleen maar averechts, zeker als hij zichzelf in slaap aan het huilen was… Maargoed, ieder kindje is verschillend en je ontdekt allemaal vanzelf wat bij jouw baby past, toch? 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten