Vanaf het moment dat je besluit om zwanger te willen worden, weet je dat het wel eventjes kan duren. Soms zelfs wel langer dan eventjes. Maar iedere maand die het vanaf dat moment duurt, is een maand te lang. Dat merkte ik niet alleen bij mezelf, maar ook bij vriendinnen om me heen die met mij deelde zwanger te willen worden. De blijdschap is dan ook enorm als blijkt dat je binnen een paar maanden zwanger bent en zwanger worden makkelijk gaat. 

Laat ik voorop stellen dat ik zelf blijkbaar erg makkelijk zwanger word. De eerste twee maanden nam ik de tijd om mijn cyclus te leren kennen en bij Luuk waren we binnen 3 maanden zwanger en deze keer duurde het maar vier maanden. We boffen dus enorm en daar ben ik me ook erg van bewust. Ooit had ik de angst, om net als mijn ouders, jarenlang te moeten doen om deze wens in vervulling te laten gaan. En ik kende niet alleen de verhalen van mijn ouders, maar ook van vriendinnen en kennissen. Die jaar op jaar aan het knokken waren om zwanger te worden. Gelukkig is ons dat bespaard gebleven.

Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet moeilijk vond dat andere mensen om ons heen zwanger werden, terwijl bij mij de zwangerschapstesten spierwit bleven. Want iedere maand die je moet wachten, is een maand te lang. Natuurlijk hou je in je achterhoofd dat het zeker een half jaar zou kunnen duren en wellicht zelfs wel langer. Er is geen garantie dat het net zo makkelijk zal gaan als de vorige keer. Ik kon mezelf dan ook helemaal gek maken als er opnieuw geen streepje op de zwangerschapstest verscheen. Want ook ik voelde van alles en nog wat. Iedere maand weer voelde mijn lichaam alsof het zwanger was. Waardoor ik er de 4e maand niet eens meer vanuit durfde te gaan dat het zo zou zijn.

Lees ook: Beste zwangerschapsboeken voor aanstaande mama’s en ook mannen

Zwanger

Wanneer het dan toch zo blijkt te zijn dat het weer heel snel is gelukt, is het vervolgens heel erg moeilijk om dit te vertellen aan mensen waarvan je weet dat zij al een hele tijd bezig zijn met zwanger worden. Ik was behoorlijk bang voor de reacties van sommigen en dat is soms helaas ook terecht gebleken. Jaloerse reacties, misgunnende reacties als “eerst maar eens afwachten of alles wel goed zit”, zijn geen dingen die je wil horen op dat moment. Want natuurlijk is die eerste periode ontzettend spannend en geeft een streepje op een zwangerschapstest geen garantie dat het goed zit.

Maar niet alleen mensen die dicht bij me staan konden soms jaloers of gemeen reageren. Ook via social media kreeg ik pijnlijke berichten. Of ik me wel besefte dat er heel veel mensen zijn die niet zo makkelijk zwanger kunnen worden. En of ik me niet kon inhouden wat betreft het delen van mijn blijdschap, omdat zij daar niet tegen konden. Vreselijk vond ik het. Net of ik niet blij mocht zijn vanwege de kleine kruimel die in mijn buik aan het groeien was. Ik kan er tenslotte niets aan doen dat het bij andere mensen langer duurt of zelfs helemaal niet lukt. Natuurlijk vind ik het vreselijk. Ik vind dat iedereen met een kinderwens het verdiend om te ervaren papa en mama te worden. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet blij ben met mijn eigen zwangerschap.

Makkelijk zwanger worden is ontzettend fijn. Want hoewel ik het gevoel had dat die vier maanden de langste vier maanden van mijn leven waren, is het allemaal toch echt heel erg snel gegaan. Maar een onbezorgde zwangerschap heb ik niet. Ik krijg mijn portie wel met de ziekenhuisopname vanwege uitdroging en o.a. de zwangerschapsdiabetes. En ik weet van de vorige keer dat er nog veel meer boven mijn hoofd zou kunnen hangen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet blij ben met nog een kindje op komst. En laten we wel wezen, je kunt niet altijd rekening houden met de gevoelens van anderen. Hoe lastig dat soms ook is.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Zoektocht naar het ideale geboortekaartje
Next 24 weken zwanger

12 thoughts on “Als zwanger worden makkelijk gaat

 1. Mooi geschreven. Jammer van de reacties die je hebt gekregen. Je kunt idd niet met iedereen rekening houden. Hopelijk zien zij dat ook in. You go girl! ??

 2. Wat raar dat het je kwalijk werd genomen! Heel gek dat mensen je daar op aanspreken. Natuurlijk is het niet altijd leuk om ermee geconfronteerd te worden als het bij jou even tegen zit, dat weet ik maar al te goed.. Maar dan gun je het de ander toch nog wel!?

 3. Het is echt balen als het niet gaat zoals je verwacht, ik kan er van mee spreken! Maar eenmaal zo ene test in je handen… het geluk kan niet op!

 4. Ik heb het meegemaakt dat vriendinnen boos waren op me omdat ik na 3 maanden zwanger was. Ik durf nu zelfs amper te zeggen dat het van de eerste keer lukte…. Eigenlijk vind ik het best erg dat je dit niet durft maar ja… Je kan het hen moeilijk kwalijk nemen zeker?? Ik vind het alleen gek dat ik me schuldig voel omdat ik snel zwanger ben. Dat zou toch niet mogen?

 5. Je hebt helemaal gelijk. Mooi geschreven. Heel vervelend als het niet lukt, en natuurlijk. Maar dat maakt niet dat jij niet gelukkig mag zijn. Dat zou wat zijn…

 6. Wel herkenbaar. Mijn man hoeft mij, bij wijze van spreken, maar aan te kijken en ik ben zwanger. Erg fijn, maar voor mijn omgeving waarin ik aardig wat kennissen/vrienden heb die er wel lang over doen absoluut niet leuk! En ik voelde me idd ook altijd bezwaard om het te vertellen. Al heb ik geen negatieve reacties ontvangen, maar de stilte tijdens gesprekken vielen wel op. Overigens geldt hetzelfde bij nog steeds een kinderwens hebben maar weten dat het niet gaat gebeuren. Ik dek mezelf tegenwoordig al in dat ik blij ben met twee gezonde kinderen om de negatieve reacties voor te zijn.

 7. Wat erg om te lezen dat mensen zo naar reageerde! Hoe fijn is het als je snel zwanger bent. Dat gun je toch iedereen.
  Ik was zelf binnen een maand zwanger. Super snel dus, maar super fijn. Ik heb zelf alleen maar fijne en positieve reacties gehad. Dus bij deze: wat fijn dat je zo snel zwanger was!

 8. Echt heel jammer als mensen hun jaloezie laten spreken. Ik kan me vaak inleven, maar niet in hatelijke opmerkingen. Dat het pijn kan doen, is logisch. Maar iemand anders bijna misgunnen wat je zelf graag wil? Nee nooit.

  Mooi geschreven, deze kant blijft vaak onderbelicht.

 9. Jammer dat sommige mensen zo naar reageren. Bij mij duurde de eerste niet lang, maar nu zijn we al ruim 18 rondes bezig en alleen 1 miskraam rijker geworden. Ik heb in mijn omgeving heel veel zwangerschapsaankondigingen voorbij zien komen de laatste maanden maar er is geen haar op mijn hoofd die dan een rot opmerking eronder plaats of uitspreekt. Dat ik het soms denk dat lijkt me natuurlijk wel logisch, maar denken en uitspreken zijn 2 totaal verschillende dingen. Nogmaals gefeliciteerd en fijn dat het wel snel gegaan is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

IKEA ledikant als co-sleeper

1 januari 2020
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten