Of het een bewuste keuze is zoals bij mij, of niet. Single en zwanger zijn is anders dan samen zwanger zijn. Vandaag noem ik de acht dingen waarbij ik me als zwangere single anders voelde.

1. Maar uhm? De vader?

Hoewel ik er heel open was, was het toch niet voor iedereen duidelijk. En kreeg ik toch meerdere keren opmerkingen en voorzichtige vragen over hoe dat dan nou precies zat. Ik was zwanger maar ik had toch geen vriend? En bij degene die het niet durven vragen krijg je alleen de blikken. Dat maakt het toch wel anders.

2. Echo’s en andere afspraken

In een relatie is het “normaal” dat de partner meegaat. In ieder geval naar de belangrijkste afspraken. Voor mij was het toch elke keer weer bedenken of ik alleen zou gaan en of ik iemand zou meevragen. Je wilt niet weten hoe vaak er gedacht is dat ik met partner kwam. Ik heb denk ik in het hele proces 5 partners gehad. Zo is het ook genoteerd bij de 1e echo in het UMC, dat ik een kind had in een lesbische relatie. Die brief is naar de huisarts gegaan. En heb ik ze mooi opnieuw laten schrijven. (Dit mede omdat mijn huisarts met pensioen ging en ik niet wilde dat er misverstanden ontstonden bij de vervanger).

3. Kiezen

En dan in de ruimste zin van het woord. Kiezen van een naam, geboortekaartje, inrichting babykamer, willen weten van het geslacht, kinderopvang, en ga zo maar door. Je hebt geen partner om mee te sparren. Wat een voordeel en een nadeel kan zijn. Nu kan je natuurlijk iemand in vertrouwen nemen. Maar ik heb dat niet met alles gedaan. Bijvoorbeeld met de naam, die hield ik geheim. Net als het uiterlijk van het geboortekaartje.

4. Hulp vragen

Je kan het in het wilde weg roepen. Heb ik ook geprobeerd: “Schat doe jij even de afwas?” Maar die afwas moest ik toch echt zelf doen. En zo was het met alle klusjes. Gelukkig ben ik niet te beroerd om hulp te vragen. Dus met het in elkaar zetten van de meubels e.d. had ik hulp. Toch heb ik heel veel zelf gedaan, zelfs in de laatste weken. Want eigenwijs ben ik toch ook wel…

08

5. Wat als ik er niet meer ben?

Een van de dingen waar je ook rekening mee moet houden is de voogdij. Stel dat er iets met je gebeurt, wie krijgt dan de zorg over je kindje? Niet de leukste keuze om te maken of bij stil te staan in je zwangerschap maar ik maakte hem wel. Ik schreef er ook over hier, op Mamakletst.

6. Je omgeving

Ik vind zelf dat je omgeving er ook anders mee omgaat als je alleen zwanger bent. Ik krijg veel vragen over hoe ik dingen ga doen, waarvan ik dan later wel afvraag of je dat een stel ook zou vragen. En misschien ook wel zorgen bij mensen die dichtbij staan. Want ga je het allemaal wel redden? Ik weet ook niet hoe het voor stelletjes in de laatste weken is, maar ik kreeg ook heel vaak de vraag of ik het nog wel redde.

7. Bevalling

Als je een partner hebt dan kun je er (vind ik) wel vanuit gaan dat hij/zij bij de bevalling aanwezig zal zijn. Je hoeft niet na te denken wie erbij zal zijn, en ook niet wat als diegene er niet bij kan zijn. Ik koos ervoor een vriendin te vragen, en daarna toch nog een. Want wat als ze er niet op tijd zou kunnen zijn? En daarbij zitten we in de zomervakantie dus wat als de kleine eerder komt en zij nog op vakantie zou zijn? En daarbij komt dan ook weer dat je dit communiceert naar de verloskundige. Zij vroeg er ook heel duidelijk naar.

8. Mooie en moeilijke momenten delen

Het eerste schopje bijvoorbeeld. Je kunt het niet delen met een partner. Dus of je geniet alleen ervan. Of je belt de eerste beste persoon die in je op komt. Of misschien kom je op een punt dat je je zorgen maakt. Wie bel je dan? Of ga je er alleen mee om? En soms wil je even klagen of ronduit kletsen. Maar dan ben je alleen.

Ik kan nog wel meer dingen noemen, zoals de zwangerschapscursus met partnerles en intake met kraamzorg, waarbij het anders voelt. Maar dat zijn meer de kleinere dingen. Ik merk vooral dat het wel anders voelt maar dat je er ook aan went en er mee leert omgaat. En ik denk dat het dan niet uitmaakt of je ervoor kiest. Of dat je er voor een andere reden alleen voor staat.

Denk jij dat het anders is?

Show Full Content

About Author View Posts

Thea

Ik ben Thea, dertiger, single en mama van Isabel. Ik ben een Bewust Alleenstaande Moeder (donor anoniem). Werk fulltime in de kinderopvang, vrijwilliger, vrolijk, open en (te) lief. En niet te vergeten: hou van bloggen.

Previous 30 weken zwanger
Next Bio-Oil tegen striae

15 thoughts on “8x Anders als alleenstaande zwangere

 1. Ja dit soort dingen zijn zeker anders. Vind het een heel mooi blog, hoop dat het lezers bewuster maakt. Gelukkig heb je zo te lezen een liefdevolle omgeving die meegaat naar afspraken, bepaalde dingen zijn te mooi om niet te kunnen delen.

  Veel succes! Je kindje kan zich toch geen betere moeder wensen dan iemand die zo bewust voor zijn of haar komst kiest?

 2. Ik vind het heel knap dat je deze keuze gemaakt hebt! Stoer! Het lijkt mij ook anders om ‘alleen’ zwanger te zijn. Heel veel geluk!

   1. Gefeliciteerd Thea!
    Vond het jammer dat je met je blog stopte,maar kan je hier toch nog beetje volgen.
    Wens jou en je dochter alle goeds toe.

    Lieve groet,
    Wendy

 3. er zullen zeker dingen anders zijn, maar ook met partner is het soms anders.
  Wij hebben 3 kinderen maar mijn man is door werk en studie misschien in totaal 5 of 6 keer mee geweest naar een controle of andere afspraak, is bij alleen bij de oudste (onder lichte dwang) mee geweest naar de partnerles en ook het aan mijn buik voelen bij schopjes was niets voor hem.
  Toen ik van middelste werd ingeleid heeft hij me bij het zh afgezet omdat hij een belangrijke afspraak had, we dachten gezien de ervaring bij oudste dat het wel even zou gaan duren. Dit keer liep het anders met als gevolg dat hij bij de laatste perswee gelukkig binnen kwam, anders had hij de geboorte zelfs gemist!

  Maar ik besef dat het bij de meeste vrouwen met partner inderdaad anders gaat.
  Succes nog met je zwangerschap en bevalling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Laag libido? Deze oorzaken kun je op een gemakkelijke manier oplossen

28 januari 2022
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten