De eerste hapjes van je baby zijn altijd leuk, een fruithapje en een groentehapje zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar je baby brood geven vinden veel ouders toch wel erg spannend. Vanaf wanneer kun je je baby brood geven en wat voor beleg smeer je erop?
Inhoudsopgave
Beginnen met vaste voeding
De meeste baby’s beginnen met vaste voeding wanneer zij 6 maanden oud zijn. Je kunt al wel oefenhapjes geven vanaf 4 maanden, maar echt eten, doen veel baby’s pas vanaf 6 maanden. Hapjes gaan altijd nog in combinatie met fles- of borstvoeding. Het is niet de bedoeling dat op deze leeftijd een melkvoeding wordt opgevangen door een hapje. Ook met het geven van een boterham kun je beginnen vanaf dat je baby 6 maanden oud is.

Eerste boterham voor je baby
Vanaf dat je baby 6 maanden oud is, zal je op het consultatiebureau het advies krijgen om te starten met het geven van wat brood. De eerste boterham voor je baby kun je het beste geven zonder de korst eraan. Een reepje brood zonder korst, is genoeg om mee te oefenen. Pas vanaf dat je baby 7 maanden is, kun je de korst van de boterham eraan laten zitten. Omdat het kokhalsreflex van je baby voorin zijn mond zit, kun je het korstje het beste aan de zijkant in zijn mond stoppen. Je hoeft ook nog niet te beginnen met beleg. Droog brood is in het begin voldoende. Wil je er toch iets op smeren? Begin dan met een dun laagje margarine.
Brood zit vol vezels. De darmen van je baby moeten daar in het begin nog aan wennen. Geef je baby daarom in het begin lichtbruin brood, bijvoorbeeld tarwebrood. Hierin zitten minder vezels dan in volkorenbrood, maar het is een gezondere keuze dan wit brood.

Tips bij het geven van brood aan je baby
- Brood dat één a twee dagen oud is, is minder plakkerig en makkelijker te kauwen voor je baby
- Start met tarwebrood
- Geef brood eerst zonder korsten, in reepjes en laat je baby het zelf ontdekken
- Doop het brood eventueel in (moeder)melk zodat het zachter wordt
- Met volkorenbrood kun je starten zodra je baby voldoende tanden heeft en goed kan kauwen
- Laat een baby nóóit alleen terwijl hij brood eet
- Beperk het gebruik van witbrood, want die zijn bereid uit witte bloem en bevatten weinig voedzame voedingsstoffen
- Je baby zelf brood laten eten, kan nogal rommelig worden. Met deze slabbers, vang je de ergste kruimels op


Mijn baby wil geen brood eten
Wil je baby nog geen brood leren eten? Trekt hij zijn neus op voor brood en houdt hij zijn lippen stijf dicht? Wacht dan een paar dagen en probeer het later nog eens. Elke baby is er op zijn eigen moment klaar voor, maar blijf het rond de zes maanden wel regelmatig aanbieden.
Broodbeleg voor je baby
Het is helemaal niet nodig om broodbeleg op het brood van je baby te smeren. Je kunt starten met wat margerine. Maar wanneer je toch besluit om broodbeleg te willen geven, overdrijf dan niet. Een dun laagje is voldoende. Denk aan geprakt fruit, groentespread, hummus, notenspread.
Hier vind zoonlief jam ook heerlijk op e boterham. Het liefste aardbeien ;).
Ah ja, de jam ben ik er vergeten tussen te zetten haha! Dat geeft zo’n rommel, dat we dat niet te vaak geven…. 😛
En inderdaad ook aardbeienjam! 🙂
Hier is Jules dol op speculaaspasta. (En smeerkaas, pindakaas en zelfgemaakte confituur.)
Ohh ja speculaaspasta kan ik hem ook wel eens geven. Dat staat nog in de kast. Dat vind ik zelf heerlijk op een witte boterham. Ik weet wat ik eet voor de lunch!
Een gevarieerd aanbod geef je hem! Ik heb eigenlijk geen aanvullingen. Prachtige foto’s !
Bedankt 🙂
leuk om te lezen! Mijn zoontje is 4 dagen jonger dan Luuk! Hij eet tegenwoordig ook brood mee en ik herken je verhaal. Wij hebben hem ook vorige week een stukje kippenwit gegeven.
Groetjes! Ps: mooie foto’s!!!