“Dan denk ik net dat we een ritme te pakken hebben, moeten we weer alles omgooien omdat meneer ineens een fles minder drinkt!” is een zin die ik de afgelopen maanden regelmatig geroepen heb. Het ritme van je baby. Of liever gezegd, geen ritme. Dat is nogal een dingetje in het land van de moeders heb ik gemerkt. “Hoe laat slaapt Luuk? Dan spreken we vlak daarna af!”. Ik kan er geen antwoord op geven. Nog steeds niet nee. Onze Luuk doet qua slapen namelijk vooral wat hij zelf wil. 

Jaloersmakend

Ik denk dat jaloersmakend wel het goede woord is als ik hoor van moeders dat hun kind op exact dezelfde tijden eet. Dag in dag uit. En die slaapjes doen ze ook op vaste tijden. Soms zou ik willen dat Luuk dat ook had. Dan kon ik wat beter mijn dagen plannen. Zou ik weten wanneer ik kan werken en hoe laat ik precies met iemand af kan spreken.

Luukzakdoekjes
Toch geloof ik er niet helemaal in. Ik slaap zelf ook niet op exact dezelfde tijd. Wie doet dat wel? Soms wil je wel om een bepaalde tijd slapen, maar lig je wakker van het een of ander. Dat is toch bij kinderen, of baby’s ook zo? En aan de andere kant lees je overal dat een vast ritme voor baby’s juist zo goed zou zijn. Maar ik ben ergens ook bang dat Luuk dan minder flexibel wordt. Ik kan hem nu overal mee naartoe nemen. Als hij gewend is om 13:00 zijn fles te krijgen, maar we zitten op dat moment in de auto geeft hij geen kik. Hij vindt het prima om het dan een half uur later te krijgen. En dat is net zo met zijn slaapjes.

Ons ritme

Hoe hoort een baby ritme met 6 maanden eruit te zien? Bij ons zien de dagen er momenteel ongeveer zo uit;

6:30 Luuk begint wat te murmelen en wil zijn speen hebben
7:30/8:00 Eerste fles (180cc + 6 scheppen opvolgmelk & 3 scheppen rijstepap)
9:30/10:00 Soms slaapt Luuk even een uurtje
10:30/11:00 Fruithapje
11:30 Spelen op de grond of in de box
13:00 Tweede fles (180cc + 6 scheppen opvolgmelk)
13:15/13:30 Slapen
15:00/15:30 Uit bed – Samen knuffelen
15:30/16:00 Fruithapje
16:30 Zelf spelen
18:00 Avondeten (groente met aardappels of rijst en soms kip)
18:30/19:00 Laatste fles (180cc + 6 scheppen opvolgmelk & 3 scheppen rijstepap)
19:15 Naar bed – slapen tot de volgende ochtend

Soms slaapt Luuk een hele dag niet. Soms slaapt hij juist veel langer, waardoor de eetmomenten wat moeten schuiven, maar dit is het wel ongeveer. De afgelopen week heeft hij op maandag maar een uurtje geslapen. Op dinsdag 4 uurtjes. En gisteren 3 uurtjes. Er is echt geen touw aan vast te knopen dus.

Hij doet, ik volg

Ik heb me wel eens afgevraagd of we er niet wat aan moeten doen. Misschien moeten we hem meer in een ritme sturen en zo voor meer structuur en regelmaat zorgen. Maar dat werkt niet. Luuk op bed leggen als hij niet moe is, zorgt alleen maar voor gehuil. En van dat gehuil word ik niet leuker. Zodra ik zie dat Luuk in zijn ogen wrijft gaat hij naar bed. Dat is de manier die voor nu het beste voor ons werkt. Hem laten huilen als ik hem wakker op bed leg, doe ik in elk geval niet. Dat gaat geheel tegen mijn principes in.

LuukWagen

In principe bepaald Luuk dus hoe de dag verloopt. Maar als ik een afspraak heb, lukt het me over het algemeen prima om dat om zijn slaapjes en eetmomenten heen te bouwen. En lukt het niet, zorg ik ervoor dat Luuk door te knuffelen en te spelen een hapje eten wat later binnen krijgt. Zo is hij gelukkig, maar wij ook. Misschien bieden we op deze manier geen regelmaat. We bieden wel rust. En soms denk ik dat rust in dit geval belangrijker is.

Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jullie gaat. Hebben jullie een vast ritme en kun je daar van afwijken? 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Dag mooie Akira
Next Primark shoplog

15 thoughts on “Baby ritme met 6 maanden

 1. Hier exact zo geweest. De eerste maanden verliepen net zo en met een maand of 7/8 kreeg hij een vast ritme en is nu met 12 maanden nog zo. Heb er eigenlijk niets voor gedaan dus lekker op z’n beloop laten het komt vanzelf.

 2. Heel herkenbaar. Het ritme is nu (Evie is 10 mnd) al een tijdje hetzelfde. Dit betekent zoveel als, we kunnen ongeveer plannen, maar als Evie besluit langer, korter of niet te slapen dan moeten we alles omgooien. In het ergste geval heb ik aan het einde van de dag een vermoeid kind of moeten we besluiten ons te splitsen voor bijvoorbeeld een verjaardag.
  In het begin was het ritme nog wat lastiger te bepalen, maar naar verloop van tijd wordt het beter.

  1. Je hoort het vaker inderdaad dat het naar mate je kind ouder wordt, het makkelijker gaat en er vanzelf toch een soort van ritme komt. En soms je planning omgooien hoort nu eenmaal bij kinderen denk ik 😉

 3. Dat ging hier ook zo. Hij is nu 11 maanden en pas vanaf een maand of 10 had ik het idee dat er een beetje een ritme in kwam. De maanden er voor had ik ook wel een beetje dat gevoel maar elke keer als ik dacht we hebben een dagritme veranderde het weer.
  Ik zou als je het kan lekker met de flow meegaan zoals je nu ook doet. Wij kregen allemaal adviezen ook van het fijne consternatiebureau dat Z nu wel dit of dat ritme zou moeten of kunnen hebben. Nou dat werkt in de praktijk dus gewoon niet tenzij je je kind wil laten huilen. En dat doen wij niet.

  1. Ze kunnen hier bij het CB over van alles zeuren, maar we hebben het nooit over een ritme. Gelukkig maar dus haha!

   Nee wij laten Luuk ook niet huilen. Nergens voor nodig ook!

 4. Jules heeft hier een vrij vast ritme, maar is ook weer ontzettend flexibel.
  Hij heeft een vast ritme voor thuis dagen en een voor creche dagen en als we ons er niet aan houden dan is het ook goed voor meneer.

  Een thuisdag ziet er als volgt uit:
  6:00 kroelen in bed met mama
  07:30 eerste fles
  09:00 – 10:00 slaapje
  10:00 – 11:30 spelen
  11:30: groenten eten
  12:00 – 13:00 spelen
  13:00 – 15:00 slaapje
  15:00 tweede fles of fruit
  15:30 – 17:00 spelen
  17:00 – 18:00 slapen
  18:00 derde fles
  18:30 – 20:30 spelen met mama en papa
  20:30 vierde fles en bedje in

  Op een creche dag is het dan weer anders:
  06:00 opstaan en eerste fles
  07:00 naar de opvang
  07:00 – 08:00 spelen
  08:00 – 10:30 slapen
  10:30 groentjes eten
  11:00 – 13:00 spelen
  13:00 – 15:00 slapen
  15:00 tweede fles of fruit
  15:00 – 17:00 spelen
  17:00 naar huis
  18:00 derde fles
  18:30 – 19:00 aan tafel met mama en papa
  19:00 – 20:00 knuffelen met mama en papa
  20:00 flesje en slapen

  Maar zijn we in het weekend nauw op wandel of aan het shoppen dan kan hij gerust zonder morren dat ritme aanpassen

  1. Fijn dat er bij jullie een ritme in lijkt te zitten.
   Ik denk dat het ook anders is of je kind naar de opvang gaat of niet. Luuk is natuurlijk elke dag thuis, dus dan is het wat makkelijker om “aan te rommelen”.

 5. Hier zit er alleen qua eten een ritme in, qua slapen zoeken we ons inmiddels ook suf.
  Ochtend: ontbijten met pap (lekkere zwitserse pap)
  – hapt ondertussen wat van ons brood mee
  Rond tien uur: fruit plus drinken
  Slaapt 1 keer voor de lunch
  Middaguur: boterham
  Daarna een fles van 180 cc
  Slapen
  Koekje plus drinken
  Avondeten om 17 uur
  om 19 uur een fles van 210 en naar bed.

 6. Hier ook net 6 maanden en ook geen ritme hoor… Hij wordt wel wakker rond dezelfde tijd (kan uurtje variëren) en dan volgen we zijn ritme en de onthaalmoeder ook… ‘S middags groenten en we gaan beginnen met rond 16uur fruitpap… Voor de rest opvolgmelk naar zijn behoefte… Maar hij lacht veel en lijkt gelukkig, komt prima bij en groeit dus ik heb geen stress. Hihi. Wel leuk om te lezen dat dit bij veel mensen is.

 7. Ik luisterde naar de kids, zelf had ik vroeger ook geen ritme en mijn kids sliepen bijna de hele dag door en ik heb het altijd maar gelaten. Als zo zolang slapen dan hebben ze het vast nodig en als ze honger hebben dan laten ze het weten 🙂

 8. Lise heeft ook geen vast ritme hoor! Nooit gehad ook. Ze geeft zelf heel goed aan door in haar ogen te wrijven dat ze moe is en dan gaat ze naar bed. In de wagen sliep ze eerst nog makkelijk, maar nu niet meer waardoor ze soms slaapjes overslaat als we op pad zijn. Dat vind ik wel lastig. Want ze slaapt meestal wel zo’n 3 a 4 uur in totaal overdag. Ik geloof niet dat je baby’s het beste in een ritme kunt duwen maar denk dat je als moeder goed genoeg aanvoelt wat je kindje op welk moment nodig heeft.

 9. Hier ook totaal geen ritme. Ik probeer ’t wel met z’n hapjes, maar ook dat wisselt stiekem best vaak. Hij slaapt vaak maar twee keer een half uurtje overdag, echt weinig. Maar als hij niet meer wil… Ach, komt vanzelf ritme in vast!

 10. Ook Zoë heeft niet echt een vast ritme. Dat kan elke dag weer veranderen. Zeker de laatste week, want ze slaapt heel wisselend op het moment. Hier is het ongeveer

  9uur pap
  11uur fles
  daarna een dutje
  12.00/13.00 brood en met wat fruit
  16/17.00 fles
  18.00 avondeten
  en dan tussen 8 en 9 naar bed.
  23.00 weer een fles, anders word het een drama met de nachten

 11. Hier is een ritme van voorspelbaarheden maar qua tijd niet, alleen de 1e fles niet eerder dan 6 uur en naar bed ’s avonds tussen half 7 en 7. Avondfles tegen half 11. En de rest is elke dag anders. Alleen als de oudste naar school gaat is er echt meer een ritme, nu in de vakantie is die er niet en is toch meer naar kijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Weekoverzicht #155

4 oktober 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten