Nu onze tweede op komst is ben ik alweer vrolijk de lijsten voor de babyuitzet die online te vinden zijn aan het afwerken. Die zijn immers heel handig om te weten of je alles compleet hebt of dat je toch nog wat nodig hebt voor de komst van de baby. Inmiddels weet ik door de vorige periode na de bevalling dat echt niet alles op die lijsten nodig zijn. Maar wat heb je nu wel echt nodig?
Inhoudsopgave
Kraampakket
De vorige keer kreeg ik het kraampakket via mijn zorgverzekeraar thuisgestuurd. Gratis en voor niets. Inmiddels zit ik bij een zorgverzekering die dit niet vergoedt. Ik moet nog even kijken of het handig is een compleet pakket te bestellen of alleen de spullen die we de vorige keer nodig hadden. Ik ga immers net als de vorige keer in het ziekenhuis bevallen. Wanneer je wel thuis gaat bevallen of in elk geval het plan hebt om thuis te bevallen, zou ik zeker zorgen dat je een kraampakket in huis hebt. Dan weet je zeker dat alles binnen handbereik is voor de verloskundige en kraamhulp zodra de bevalling begonnen is.
Verzorging
Bad met standaard
Ja dit is wel handig om in huis te hebben. Ik vond het veel prettiger om de baby in bad te doen, dan te douchen samen. En met een standaard weet je zeker dat het badje veilig staat en je veilig je kindje in bad kunt doen.
Badthermometer
Zelf heb ik deze maar 1 of 2 keer gebruikt. Ik vertrouwde erop dat ik zelf goed kon voelen of de temperatuur goed was, door mijn elleboog in het water te steken. Joost vond het wel heel fijn om via de badthermometer te zien of het water de juiste temperatuur had. Al denk ik dat als we geen badthermometer in huis zouden hebben, we ook prima zonder zouden kunnen. Echt nodig is dit dus niet.
Verzorgingsproducten
Hier kocht ik echt alles van de vorige keer, badschuim, badolie, haarlotion, shampoo, andere soorten olie en nog veel meer verzorgingsproducten. Ik had een enorme mand vol met flesjes. Inmiddels ben ik het grootste deel aan het weggeven, want het lag nog steeds ongebruikt in datzelfde mandje.
Inmiddels heb ik een wasgel, shampoo, billencrème en bodylotion van Naïf liggen en ik denk dat dit wel voldoende is. Sowieso is het verstandig niet teveel van hetzelfde te halen, maar af te wachten of je kindje tegen bepaalde producten kan. Zwitsal ruikt bijvoorbeeld heel lekker, maar het is zo zonde als je hier heel veel flesjes van hebt staan als blijkt dat je kindje er niet tegen kan. Dus ja, verzorgingsproducten zijn nodig, maar wel met mate.
Badcape
Ik vond ze altijd wel handig om te gebruiken bij het afdrogen en warm houden van de baby na een badje. Maar een hydrofiele luier of een andere zachte handdoek voldoet ook. Je kleed je kindje toch zo snel mogelijk aan na het afdrogen.
Nagelschaartje / Papieren nagelvijltjes
Dit is wat mij betreft echt nodig. Babynageltjes kunnen ontzettend scherp zijn en ze groeien heel hard. Dit zal je dus met grote regelmaat gebruiken.
Haarborsteltje
Dit is natuurlijk afhankelijk van of je baby haar heeft. Maar ik vond het handig om in huis te hebben. Een borsteltje met zachte haartjes vinden baby’s over het algemeen ook heerlijk om over hun bolletje geaaid te krijgen. Dit zou ik dus zeker in huis halen.
Aankleedkussen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen je kindje op de bank of op bed te verschonen, maar een aankleedkussen kan niet missen op de commode. Zo ligt je kindje lekker zacht, terwijl jij de luier verschoond of hem aankleedt.
2 waskussen – hoezen
Heel erg handig om het koude aankleedkussen mee aan te kleden. Het staat ook nog eens leuk, want ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Ik zal deze keer de eerste weken ook vast en zeker weer hoezen gebruiken, maar verder gebruik ik ze niet. Want ze worden snel vies, baby’s plassen nog wel eens als ze geen luier aan hebben en daarnaast vind ik het met andere (gast)kinderen hygienischer om na het verschonen een doekje over het aankleedkussen te halen en het volgende kindje te verschonen. Waarschijnlijk gebruik ik de hoezen dus vooral de eerste 3 maanden. En eerlijk is eerlijk, dan zou ik er toch meer dan 2 halen. Je baby plast er zo 2 op een dag nat. Het scheelt je een hoop wassen als je er meerder hebt.
Luieremmer
Dit vind ik echt niet nodig. Nu moet ik toegeven dat ik gelijkvloers woon en dus binnen een paar stappen in de keuken ben bij de gewone prullenbak. Maar daarom vind ik het ook veel fijner. De vuilniszak in de keuken wordt dagelijks vervangen. Een luieremmer duurt vaak langer tot het vol is. Daarnaast gaat het al snel stinken. En die geurtjes wil je echt niet in de babykamer. Ik doe overigens wel altijd een geurzakje om de luiers heen, dat scheelt ook een hoop nare luchtjes in de keuken.
Flanellen luiers
De vorige keer heb ik ze gekocht en vooral gebruikt als een soort molton op het matrasje in de kinderwagen. Verder zijn ze nergens voor gebruikt, dus als je ze niet hebt is dit echt geen ramp.
Hydrofiele washandjes
Deze zijn echt ideaal, ik zie dat er op een uitzetlijst staat dat je er 6 nodig hebt. Ik gebruik er zo 20 per week. Even natmaken en gebruiken na een poepluier om het echt lekker schoon en fris te maken, even het gezichtje wassen, in bad, om de oren schoon te maken. Ik kan er hier niet genoeg van hebben. Kopen dus!
Hydrofiele luiers
Hetzelfde als de washandjes. Deze doeken gebruik ik werkelijk overal voor. Als ondergrondje tijdens het verschonen, als spuugdoek, als handdoek, om onder het hoofdje te leggen tijdens het slapen, om eventuele spuug op te vangen. En ik pak ze ook vaak als er wat te drinken van tafel is gevallen. Veel handiger dan grote handdoeken of kleine vaatdoekjes. En ze nemen zoveel vocht op. Hier kun je er niet genoeg van in huis hebben. En als je simpele witte koopt, gooi je ze met elkaar in de kookwas en ze zijn binnen no time weer schoon.
1 pak new born wegwerpluiers
Tenzij je wasbare luiers gaat gebruiken, is dit toch wel heel handig om in huis te hebben. Dat scheelt een hoop natte kleertjes. Ik zou niet te veel luiers in de kleine newborn maatjes kopen. Maar pas vanaf maat 3 echt groots inkopen. Overigens weet ik dat je de luiers van de Kruidvat kunt ruilen als de verpakking nog dicht is. Ook zonder bon. Zo ruil je het makkelijk om voor een maatje groter, mocht dit nodig zijn.
Digitale thermometer
Niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf. Want na de bevalling wordt dagelijks je temperatuur gemeten. Zorg dat je ieder een eigen thermometer hebt, dit is hygiënischer.
Navelbandjes
Wat een onzin dingen zijn dit! Vroeger werd dit gebruikt om de navelklemmen af te dekken, maar tegenwoordig is het beter om dit aan de lucht te laten drogen. Vorige keer heb ik ze gekocht, maar ze niet eens uit de verpakking gehaald. Zonde van de moeite dus.
Verzorgingscrème voor jezelf
Nou weet ik dat niet iedere vrouw hetzelfde is, maar ik was totaal niet bezig met crèmes of verzorging op een andere manier voor mezelf. Ik douchte een paar keer per dag (omdat plassen onder de douche veel fijner is dan op de wc) en daar hield het qua verzorging wel mee op. Ik had echt geen tijd om mijn smoelwerk in te smeren met het een of ander. Maar misschien steek jij anders in elkaar.
Babykleding
6 rompertjes (3x 50-56 3x maat 62-68)
Tja, aan drie rompertjes had ik niet genoeg. De eerste dag misschien, maar het lijkt mij toch verstandig er alvast wat meer in huis te halen. Daarbij denk ik dat je wel een hele grote baby moet baren om deze direct in een romper maat 62-68 te willen kleden. 50-56 is dus prima en ik zou er minimaal 5 halen. Al heb ik er inmiddels een stuk of 20 in de kast liggen geloof ik.
4 setjes kleding
Vertel mij alsjeblieft welke moeder op het moment van de bevalling nog maar 4 setjes kleding heeft voor haar baby. Respect! Menig aanstaande moeder heeft volgens mij al een kledingkast vol. Koop niet teveel in maat 50, je baby past daar vaak maar heel kort in en anders is het zo bijgehaald door papa of bijvoorbeeld een lieve oma. Of je besteld online, ideaal!
2 mutsjes
Dat vind ik wat weinig, ik zou er minimaal 4 adviseren. Zeker de eerste dag gaat je baby nog niet in bad en een mutsje kan dus wat bebloed zijn. Wel zo fris om dan een schoon mutsje op te kunnen doen.
2 paar sokjes
Dat is eigenlijk hetzelfde als met de kleding. Wat weinig! Maar zeker nodig om te kopen.
Borstvoeding
Borstvoedingsbh’s
Dit vind ik een lastige. Je borsten groeien namelijk nog enorm na de bevalling, vanwege de stuwing. Het is echt heel lastig om in te schatten welke maat je nodig hebt. En je weet niet of de borstvoeding slaagt. Een kraamhulp kan vaak met hydrofiele luiers wel een soort bh voor je in elkaar knopen en kijk ondertussen je moeder, zus, tante of man lief aan of ze een goede voedingsbh voor je willen kopen. Of je besteld online. Bij de meeste webshops staat een maattabel waardoor je goed kunt opmeten welke maat je nodig hebt.
Zoogcompressen
Ja, kopen! En het liefst gelijk 2 doosjes. Sommige vrouwen hebben ze ook tijdens de zwangerschap al nodig. Maar na de bevalling is het al helemaal geen overbodige luxe. Zodra de borstvoeding op gang is gekomen blijft het er soms uitlopen. Liever een nat zoogcompres dan steeds weer een nat shirt.
Voedingskussen
Ik ben ervan overtuigd dat je ook zonder zou moeten kunnen. Maar ik vind een voedingskussen wel heel fijn om te gebruiken tijdens de borstvoeding. Zeker tijdens een regeldag. En wist je dat je tijdens de zwangerschap heerlijk kunt slapen met een voedingskussen? Ideaal als je bekkenpijn hebt.
Borstkolf
Dit zou ik zeker niet voor de bevalling al kopen. Wacht eerst eens af of de borstvoeding uit zichzelf al op gang komt. Live voeden is zoveel fijner. En mocht de nood aan de man zijn, is een borstkolf zo gehuurd bij een thuiszorgwinkel.
Spuugdoekjes
Koop er veel en verspreid ze door je hele huis. Echt, op de gekste plekken heb je die dingen nodig. Want je baby geeft met grote regelmaat melk terug. En je baby steeds schone kleding aandoen wil je niet, want een baby is zo fragiel de eerste dagen.
Anti klovenzalf
Dit heb ik nooit gekocht en ook nooit nodig gehad. Dit zou ik dus zeker niet aanschaffen. Als het nodig is, is het altijd zo gehaald.
Flesvoeding
4 zuigflessen
1 is om te beginnen wel genoeg. En als je geen borstvoeding wil geven, zou ik er 2 kopen. Maar het is toch een beetje uitvogelen welke fles goed is voor je baby. Het is dus zonde om hier al teveel van in huis te halen.
Maatkan met deksel
Dit heb ik zelf nooit nodig gehad, dus lijkt me ook niet perse nodig om te kopen.
Magnetronsterilisator
Dit heb ik wel in huis gehad, maar vond ik veel te onhandig. Ik heb alle flesjes en spenen altijd gewoon simpel in een pan kokend water gegooid en zo goed schoongemaakt.
Flesverwarmer
Deze heb ik ook nooit gebruikt, niet in huis gehad ook. Ik verwarmde water in de magnetron. Of de waterkoker en liet het afkoelen. Wel ken ik moeders die bij een flesverwarmer zweren, dus je zou zelf kunnen kijken wat je zou willen.
Melkpoedercontainer
Dit is vooral handig als je onderweg bent met je baby. Of niet elke keer de melkpoeder wil afmeten, maar dit 1 keer per dag voor de hele dag in een keer zou willen doen. Niet perse nodig dus voor de eerste dagen.
Zuigelingenvoeding
Als je geen borstvoeding gaat geven, is dit zeker handig om in huis te halen. Wanneer je wel van plan bent borstvoeding te geven zou ik dit niet doen. Ik denk dat je op een lastig moment al heel snel naar de bijvoeding grijpt dan, terwijl dit misschien helemaal niet nodig is.
Slapen
Wieg / Ledikantje
Het is zeker handig dit in huis te hebben voor je gaat bevallen. Aan de andere kant kan je kindje ook best de eerste dagen in de wandelwagenbak slapen. Toch gaat de voorkeur uit naar een goed en veilig bedje. Een wieg of ledikant maakt dan niet veel uit.
Matras
Dit ligt natuurlijk wel zo lekker op bed.
2 molton bedzeiltjes
Deze heb ik wel in huis gehaald, maar mocht ik van de kraamhulp niet gebruiken. Dit deed ik pas later toen er regelmatig doorlekluiers kwamen ’s nachts.
3 molton hoeslakens of onderleggers
Fijn om in huis te hebben om zo het matras te beschermen tegen spuug en plas- of poepvlekken.
2 dekens en 3 bovenlakens
1 deken zou genoeg moeten zijn, lakentjes zou ik wel voldoende in huis halen. Maar overdrijf niet, dat is totaal niet nodig. Mijn ervaring is dat mijn zoon al heel snel in een slaapzak sliep zonder lakentje of deken.
1 moltonbeschermer
Tja, je blijft moltons kopen. Ik vind 2 moltonovertrekken zoals hierboven beschreven wel voldoende.
2 slaapzakjes
Dit is pas echt nodig als je kindje heel beweeglijk is. Dit zou ik dus nog niet kopen. In het begin slaapt je kindje onder een lakentje / dekentje en sommige kinderen vinden het fijn om ingebakerd te worden. Dit zou ik dus pas echt kopen als je dit nodig acht.
Babyfoon
Wij kochten deze pas na een paar weken, maar zoals ik al eerder schreef, wonen wij gelijkvloers. Ik kan me voorstellen dat wanneer je kindje op een andere verdieping is, je graag hoort wat er gebeurt.
2 aluminium kruiken
Wij hebben er 2 in huis, maar de vorige keer maar 1 gebruikt. Wie weet gebruiken we ze nu wel allebei. Op zich is het handig om er 1 extra te hebben voor het geval 1 van de 2 gaat lekken. Meer dan 2 zou ik er in elk geval niet halen. En vaak gebruik je ze maar heel kort. Misschien kun je ze van iemand lenen.
Kruikenzakken
Om om de kruiken heen te doen. Heel handig en het ziet er leuk uit. Sommige kraamhulpen vinden het fijner om een hydrofielluier te gebruiken, omdat ze hier een randje aan kunnen maken om zo te voorkomen dat de kruik gaat rollen en tegen je kindje aan komt. Dit hoef je dus niet perse in huis te hebben.
Thuis
Kledingkast
Ja dit is wel handig voor de kleding van je kleintje. Maar wanneer je de kleding ook in alleen de commode kwijt kunt is dit natuurlijk ook prima.
Commode
Vind ik wel een echte must om je kindje op te verschonen en aan en uit te kleden.
Wipstoeltje
Dit hoeft niet perse. Ik heb het bij Luuk vrijwel nooit gebruikt. Ik legde hem liever gewoon in de box.
Box
Ook dit is niet perse nodig. Sommige ouders kiezen ervoor geen box te kopen, dat is natuurlijk ook hartstikke prima. Ik vond het wel fijn om soms even mijn handen vrij te hebben door de baby in de box te leggen.
Boxkleed
Als je een box hebt is een boxkleed wel zo fijn als bedekking van de houten plaat waar je kindje op ligt.
Eropuit
Luiertas
Dit is heel handig om alles wat je voor de baby nodig hebt in mee te nemen. Van luiers tot verzorgingsproducten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je gaat het denken nodig te hebben. Een ruime luiertas is dus erg handig.
Kinderwagen
Tenzij je je kindje alleen maar wilt dragen in een doek of drager is een kinderwagen zeker handig voor wanneer je de deur uit gaat.
Babyautostoel / Maxicosi
Koop een goede en veilige autostoel voor je baby. Want deze ga je al nodig hebben vanaf de eerste rit vanuit het ziekenhuis naar huis als je niet thuis bevalt.
Campingbedje
Dit vind ik echt niet nodig. Ik neem aan dat je je kindje de eerste weken nog niet bij iemand laat logeren. Dus dan is een campingbedje zeker niet nodig. Mocht je toch een campingbedje kopen, koop er dan geen matras bij. Dit is onveilig omdat je kindje onder het matras terecht kan komen. Liever dus iets minder comfortabel dan onveilig.
Wat vind jij echt overbodig op de babyuitzetlijst?
Fijne tips. Ik heb ook geen matrasbeschermer gekocht, dat leek me niet zo goed ademend. Verder moet ik misschien nog wat hydrofiele washandjes extra halen als jij zegt dat je ze zo vaak gebruikt. Ik heb er nu 6.
Ik heb een matrasbeschermer gekocht van zorgmatras.com deze is wel goed ademend en beschermt je matras perfect. Tevens kun je zo gewoon lekker je eigen lakens of hoeslakens blijven gebruiken.
Als commode hebben we een ikea Hemnes ladekast gebruikt. Ik heb er nu voor Lola’s grote meisjeskamer weer een gekocht. Perfect als commode te gebruiken (de hoogte is fijn en de lades handig) en ook als de kindjes groter zijn te gebruiken als ladekast. Ideaal!
Wij gebruiken inderdaad ook een Hemnes ladekast als commode. Ik vind dat zelf al zo normaal, dat ik het er gewoon vergat bij te zetten haha!
Ik denk dat veel ouders ze als commode gebruiken ☺
ik had te veel kleding in de kleine maatjes, jammer! Maar dat was ook omdat mijn dochter zo snel groeide !