De eerste keer zwemmen met je baby is een mooi moment voor jou als ouder. Toch is het ook wel spannend, want wat moet je allemaal meenemen, hoe lang kun je in het water blijven en op welk moment van de dag kun je het beste gaan zwemmen met je baby? Ik heb mijn ervaring na twee kinderen voor je opgeschreven en hoop dat je veel aan deze tips hebt!
Inhoudsopgave
Wanneer mag je met je baby zwemmen?
Je kunt het beste wachten met zwemmen met je baby tot je baby met 2 maanden zijn eerste vaccinaties heeft gekregen. Al raden sommige consultatiebureaus het zelfs pas aan om het vanaf 3 maanden te doen. Met mijn oudste hebben we gewacht tot hij 6 maanden oud was en met de jongste zijn wij voor het eerst gaan zwemmen toen hij 4 maanden oud was. Het is belangrijk dat je baby gezond is, bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt het afgeraden om te zwemmen met je baby.
Hoe lang kun je zwemmen met je baby?
Een baby raakt snel onderkoeld, zelfs als je in een warm zwembad zwemt, kan dit al snel gebeuren. Vaak houden baby’s het de eerste keer dus maar maximaal een kwartier vol. Ga daarom alleen zwemmen in een zwembad waar het water minimaal 30 graden is. Als je ziet dat je baby gaat bibberen, blauwe lipjes, handen of voeten krijgt, ga dan gelijk het water uit. Neem samen een warme douche en wikkel je kindje in een fijne handdoek, zodat hij niet meer afkoelt.
Wat neem je mee als je met je baby gaat zwemmen?
Er zijn verschillende spullen die je mee moet nemen als je met je baby gaat zwemmen. Om te beginnen heb je een zwemluier nodig. Je kunt hiervoor natuurlijk de wegwerpluiers kopen, maar mijn voorkeur gaat uit naar wasbare zwemluiers. Deze vind ik een stuk zachter aanvoelen, je doet er veel langer mee (mijn jongste is bijna 3 en draagt hem nog steeds) en daarnaast is het over het algemeen goedkoper omdat je het keer op keer kunt hergebruiken. Vergeet niet om de zwemluier pas aan te trekken vlak voordat je het water in gaat. Een zwemluier houdt namelijk wel ontlasting tegen, maar geen vocht. Dit is omdat de luier anders te zwaar wordt aan de billen van je baby. Voorkom dus natte kleding en een nat autostoeltje door op weg naar het zwembad nog een normale luier aan te trekken.
Lees ook: Wasbare zwemluier
Verder is het goed om een wikkeldoek mee te nemen om je kindje na het afdrogen in te kunnen wikkelen om hem warm te houden. Een hydrofiele doek is fijn en zacht om je baby mee af te drogen. En vergeet ook niet om voeding mee te nemen als je geen borstvoeding geeft. Zwemmen maakt namelijk hongerig! Daarnaast is het mij ook wel eens gebeurd dat ik vergeten ben om schone normale luiers mee te nemen, waardoor ik Luuk zonder luier mee naar huis moest nemen. Je raadt het al, alles was nat ondanks dat het ritje naar huis maar 3 minuten duurde.
Je baby omkleden
Iets waar ik nogal tegenop zag, was het moment dat ik mijn baby moest omkleden. Waar doe je dat? En hoe doe je dat als je jezelf ook nog om moet kleden? De meeste zwembaden hebben een gedeelte met allerlei aankleedkussens. In het zwembad waar wij voor het eerst met de kinderen gingen zwemmen, is dit bij het recreatiebad. Ideaal, omdat je de baby in de maxi-cosi mee kunt nemen in je eigen kleedkamer zodat je jezelf om kunt kleden. Met de maxi-cosi loop je het zwembad in en pas vlak voordat je het bad in gaat, hoef je je baby om te kleden. En je kunt je kindje ook direct afdrogen en aankleden zonder eerst nog het hele zwembad door te lopen. Toch is dit in elk zwembad anders, dus check dit even voordat je gaat. Een maxi-cosi meenemen om je baby even in te leggen, mag in elk geval vrijwel overal.
Wat is een goed tijdstip om te gaan zwemmen?
Een kant en klaar antwoord is hier niet op te geven. Het is afhankelijk van de slaapjes en voedingsmomenten van je kindje. Het is in elk geval belangrijk om een uur voordat je het zwembad in gaat, je baby geen eten/drinken meer te geven. Het zwembad kan zorgen dat je baby misselijk wordt en gaat spugen. De meeste baby’s worden na het zwemmen hongerig en vallen na een voeding lekker in slaap. Je kunt dit dus prima plannen voor een slaapje. En het is qua drukte in het zwembad handig om in de ochtend naar het zwembad te gaan.
Bovenal is het een hele leuke mijlpaal, dus vergeet er niet teveel van te genieten. En vergeet ook geen foto’s te (laten) maken. Maar stel je er ook niet teveel van voor, want het is vaak al voorbij voor je het weet, omdat je baby het niet lang volhoudt.
Wanneer ging jij voor het eerst zwemmen met je baby?
Comments