Als er iets is waar ik moeite mee heb sinds ik moeder ben, is het wel het vinden van balans tussen werk en gezin. Naast dat ik de moeder van Luuk ben, ben ik fotograaf en ben ik de eigenaresse van een webshop. Ook mijn blog krijgt veel aandacht. Of dat allemaal echt nodig is? Nou nee, eigenlijk niet. Maar ik vind het wel heel leuk om te doen! Toch ben ik nog regelmatig tot ’s avonds laat bezig met mijn werk en voel ik me schuldig tegenover Joost. Maar wanneer ik op de dag probeer te werken, voel ik me weer schuldig tegenover Luuk. 

Werken in de woonkamer

Om sowieso aan werken toe te komen, heb ik een paar maanden geleden besloten mijn computer in de woonkamer neer te zetten. Zo had ik zicht op alles wat Luuk deed en kon ik toch aan het werk. Ook ’s avonds is het wel prettig om Joost gewoon te kunnen zien terwijl ik werk. Ik zit nog nauwelijks in mijn werkkamer. Toch krijg ik niet zoveel gedaan als ik zou willen. Want ik kan zo alles beter in de gaten houden, maar ben dus ook sneller afgeleid.

Ritme vinden

Ik weet dat meer moeders problemen hebben met het vinden van een ritme bij hun baby. Luuk slaapt de ene keer 3 uur achter elkaar ’s morgens. En de andere keer doet hij over de hele dag maar een dutje van een half uur. Zolang dat ritme er niet echt is, kan ik ook geen werk inplannen. Hoe vaak ik me niet heb voorgenomen die ene fotoshoot echt morgen af te handelen. Te bewerken en het online te zetten voor de klant. Maar zodra Luuk een jammerdagje heeft, schuif ik alle plannen aan de kant. Luuk heeft me nodig. En  zo lang hij huilt, zeurt of aan me plakt kan ik die foto’s niet afmaken.

balanswerk

Avonduren

Dus probeer ik veel te doen in de avonduren. Maar na een baaldag van Luuk, of na alle plannen die we op de dag gehad hebben. Kan ik ’s avonds niet altijd de energie opbrengen nog wat te doen. Of het is juist zo fijn om even met Joost een avondje tv te kijken of wat te kletsen samen. Toch zet ik mijn vermoeidheid en een gezellig avondje met Joost al snel aan de kant om toch nog even wat af te maken. Ook dat is niet echt de bedoeling lijkt me.

Gastouderopvang

Als ik per januari als gastouder aan de slag ga, wordt het sowieso anders allemaal. Dan kan ik op de dag waarschijnlijk niet nog even extra werken. Elke vrije minuut die je dan hebt, besteed je aan het opruimen van je huis, anders zit je daar ’s avonds weer tegenaan te hikken. En die avonduren gebruik je dan natuurlijk liever voor een avondje met Joost, of om wat te werken.

Keuzes

Eigenlijk is er maar een conclusie. Ik doe teveel verschillende dingen. Ik zal keuzes moeten maken. Tenminste 1 van de activiteiten zal moeten stoppen, want ik kan het niet meer allemaal tegelijk. Mijn blog blijft bestaan. Dat vind ik veel te leuk en het zorgt ook voor ontspanning. Fotoshoots doe ik nog nauwelijks, af en toe eens voor bekenden en dan vind ik het leuk om nog te doen. Maar ik heb er gewoon de tijd niet meer voor om wekelijks een of meerdere fotoshoots te doen. Dus dat staat sowieso al op een lager pitje. De gastouderopvang is nog in opbouw. En hebben we nodig om rond te kunnen komen. Dus denk ik dat ik met de webshop zal moeten stoppen. Deze is al offline. Soms krijg ik nog wat opdrachten binnen. En ik ben blij toe, want ik heb nog een flinke voorraad liggen. Ergens krijg ik er de kriebels van als ik er aan denk om de shop te stoppen. Maar echt goed heeft het nooit gelopen. Vooral niet, omdat ik de tijd niet had om er mijn volledige aandacht aan te kunnen geven. En overal maar de helft van mijn aandacht in steken, levert niets op. Dat is eigenlijk alleen maar zonde van de tijd.

Er is een ding zeker. Mijn gezin staat op nummer 1. Dat is het allerbelangrijkste. En met dat in mijn achterhoofd zal ik moeten kijken naar de rest van de mogelijkheden. Ik worstel me suf en ben benieuwd hoe het over een paar maanden zal zijn. Wat heb ik dan laten vallen en hoe kan ik alles op dat moment in goede banen leiden? Heb ik dan keuzes durven te maken?

Wat zou jij doen? 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Hallo december
Next Weekoverzicht #33

7 thoughts on “Balans tussen werk en gezin vinden

  1. Ik herken het.. Ik hoef dan niet te kiezen tussen verschillende dingen. Maar gewoon het worstelen tussen kinderen, huishouden, relatie, werken.. Het is allemaal wat. Nu helemaal voor jou, je hebt enorm veel dingen in je hoofd. Naar dat de webshop niet goed loopt, maar dan zou ik daar denk ik voor kiezen.. Succes joyce!

  2. Ik herken het momenteel niet want ik heb naast mijn zoontje alleen maar mijn blog. Ik heb geen man waar ik aandacht aan moet besteden, en als mijn vriend er wel is dan is alle aandacht ´s avonds voor hem. Ik ga vanaf volgend jaar naar school dus dan is het nog maar eens even bedenken hoe ik alles ga combineren

  3. Moeilijk… geen idee wat ik zou doen in zo’n geval. Ik denk dat ik ook voor de webshop zou kiezen, om die te stoppen. Hoe dan ook: succes! Ik lees je blog altijd met heel veel plezier, dus stiekem ben ik erg blij dat die in elk geval blijft bestaan!

  4. Ik blijf na de geboorte van ons kindje de eerste tijd gewoon thuis. In januari start ik met een thuisopleiding, waardoor ik ook na de geboorte van ons kindje het prima kan combineren. Ik snap dat dit voor werkende mama’s een heel lastig verhaal kan zijn soms.. En wat is Luuk toch een knap mannetje!

  5. Ik herken dat ook heel erg. Lastig, zo’n balans. Ik blijf ook op zoek. In het weekend doe ik praktisch niets, dat is voor huishouden en gezin. Zo probeer ik het te compenseren. Goed dat je keuzes maakt. Hopelijk pakken die goed uit voor je!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Over vloggers die treinsurfen

19 juni 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten