Tips voor de beste vakantiefoto’s (óók met je smartphone)

De economie trekt aan waardoor ook steeds meer mensen in de mogelijkheid zijn om (met hun gezin) op vakantie te gaan. Volgens onderzoek van het NBTC-NIPO blijkt in 2017 maar liefst 82% van de bevolking op vakantie te zijn geweest! Daarvan blijft een groot deel lekker in ons eigen kikkerlandje, een ander deel gaat naar het buitenland. Op vakantie bouw je nieuwe herinneringen op welke vaak ook leuk zijn om vast te leggen zoals op foto’s, zodat je deze later nogmaals kunt bekijken en/of aan andere mensen kunt laten zien. In dit artikel zal ik je een aantal tips geven om het beste uit je vakantiefoto’s te kunnen halen. 

Inhoudsopgave

De basis van goede foto’s

Je kunt een nog zo’n goede camera hebben, een nog zo’n mooie omgeving, maar het meest belangrijke is een goede basis voor je foto’s. De volgende tips kun je voor al je foto’s gebruiken.

Tip 1: Een schone lens voor scherpere foto’s

Eigenlijk klinkt het heel logisch, maar toch denkt niet iedereen eraan. Zorg allereerst voor een goede schone lens ongeacht waar je ook mee fotografeert. Of dit nou een mooie spiegelreflex is of je smartphone. Met een lens die niet schoon is, is het lastiger om goede scherpe foto’s te maken. Zelf maak ik gebruik van een stoffen doekje waarmee je ook brillen schoon kunt maken.

Zorg er daarna voor dat je scherp stelt op je onderwerp. Met een fotocamera doe je dit vaak door je ontspanningsknop licht in te drukken. Op je smartphone doe je dit meestal door op je scherm op het onderwerp te tikken. Sommige iPhones beschikken trouwens over een HD-modus.

Tip 2: De juiste verlichting

Licht kan de sfeer in de foto erg beïnvloeden. Wanneer je buiten fotografeert profiteer van natuurlijk licht. Kijk waar het licht vandaan komt en naar het lichtinval. Ook is het tijdstip zeer bepalend voor het type licht.

Wat in de fotografie wereld een bekende term is, is het “gouden uur”. Dit is het eerste uur van de opkomende zon en het laatste uur voordat de zon weer helemaal onder is. Een geweldige tijd om te fotograferen wanneer je een vleugje magie op je foto’s wil hebben. Hierbij kun je kiezen om de persoon direct in de zon te zetten omdat het licht dan zacht is. Er zal dan een mooie gouden gloed over de persoon vallen. Wanneer je de zon achter de persoon plaatst, kan je juist weer leuke silhouetten creëren.

Met (jonge) kinderen is dit moment (in de zomer) vaak niet haalbaar. Midden op de dag staat de zon echter het hoogst en is hij meestal op zijn felst. Het grootste nadeel hiervan is van de schaduwen erg hard zijn, zeker wanneer deze in het gezicht vallen. Ook zal de verblindende zon tot dichtgeknepen ogen resulteren. Wanneer je over schaduwplekken in de omgeving beschikt, kan je hier het beste in fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan het schaduw van een boom waarbij de zon wél de achtergrond verlicht. Wanneer er geen schaduwplekken zijn, kijk dan of je ervoor kunt zorgen dat de zon (schuin)achter de persoon staat. Het mooiste moment om te fotograferen is wanneer de zon achter de wolken zit. De wolken verspreiden en verzachten het zonlicht waardoor je geen harde schaduwen hebt.

Lees ook: Ongewenst een foto van je kind online? Zo zit het met portretrecht.

Tip 3: De regel van derden

Je eerste instinct zou kunnen zijn om je onderwerp (dit kan een persoon zijn maar ook een oriëntatiepunt), in het midden van je foto te plaatsen. Dit zorgt vaak voor een vrij vlakke afbeelding. Probeer op je scherm een raster in te beelden waarbij je de foto zowel in de lengte als in de breedte over drieën splitst. De beste plaatst om je onderwerp te plaatsen is waar de lijnen elkaar kruizen. Veel camera’s, maar ook op sommige smartphones, bezitten een optie om dit te tonen. Instagram toont dit ook in de cameramodus.

Tip 4: Houd rekening met de omgeving

Kijk omhoog, omlaag, om je heen voor storende factoren die je liever wil vermijden. Veel foto’s missen impact omdat het onderwerp verdwaalt tussen de rommel van zijn omgeving. Kom dicht bij je onderwerp. Probeer strak om het onderwerp heen te snijden, en probeer indien mogelijk wat achtergrondruis te creëren zodat het onderwerp de aandacht trekt. Je oog weet hierdoor precies waar het moet kijken. Probeer zelf maar eens naar een punt te kijken, de omgeving daaromheen wordt ook automatisch waziger.

Sommige elementen zijn juist interessant om mee te nemen in je foto. Denk hierbij aan een opvallende achtergrond, een gekleurde muren of opvallende vloeren, een mooie lucht in de verte. Maak gebruik van de elementen die net dat beetje extra’s geven en je perspectief uniek maken.

Tip 5: Volg je eigen gevoel

De bovenstaande tips zijn slechts tips. Je hoeft deze natuurlijk niet te volgen. Niet alle tips zullen werken in alle situaties. Wanneer je vooral begrijpt hoe je met de juiste belichting en compositie kunt spelen, probeer dit dan vooral uit! Ga op je gevoel af. Gebruik je eigen ogen en wees uniek. De foto’s die je met gevoel maakt, zijn voor jouzelf de beste foto’s.

Foto’s van je kinderen

Elke ouder wil een geweldige foto van hun kind(eren). Soms is dit niet altijd even gemakkelijk. Met de volgende tips lukt het om mogelijk de aandacht van je kind te trekken en ondertussen misschien nog een aantal mooie foto’s te maken:

Tip 6: Laat je kind een kind zijn

De leukste foto’s zijn vaak de foto’s die op spontane momenten zijn gemaakt. Kinderen vinden het vaak moeilijk om op commando te poseren of iets voor je te doen. Wanneer zij iets niet willen, lukt dit vaak gewoon niet. Maak foto’s wanneer zij lekker hun ding doen. Betrek je kind bij een verhaal of een reeks vragen over hun favoriete dingen. Kinderen vinden het leuk om, net zoals volwassenen, te praten over dingen die ze interesseren. Sluit je aan bij de belevingswereld van je kind. Op deze manier heb je alvast de aandacht van je kind te pakken. Baby’s en dreumesen krijg je vaak aan het lachen door het zingen van liedjes of gekke geluidjes te maken.

Tip 7: Maak er een spel van

In plaats van een gesprek aan te gaan, kan je er ook een spelletje van te maken. Het “ik wed dat je niet kunt lachen” zal voor sommige kinderen werken, maar niet voor allen. Je kunt ook een stuk speelgoed op je hoofd zetten en doen alsof je probeert deze te balanceren en af en toe opzettelijk laten vallen. Wedden dat je de aandacht trekt! En lachen gegarandeerd!

Tip 8: Doe eens lekker gek!

Wanneer de bovenstaande tips niet helpen, kan je je ook eens proberen te gedragen als een echte ‘clown’. Doe eens lekker gek! Als je om je heen kijkt, zie je vaak dat kinderen het meest trekken naar mensen die lekker gek tegen ze doen. Gek doen creëert in ieder geval een relaxte sfeer waarbij je kind zich makkelijker ontspant. Wanneer er een andere volwassenen of ouder kind in de buurt is, kun je deze vragen te doen alsof ze struikelen. Natuurlijk struikelt diegene precies achter jou wanneer je de foto maakt. Kinderen vinden mensen die struikelen nou eenmaal erg grappig. En de meeste volwassenen stiekem ook wel. 😉

Tip 9: Verschillende standpunten

Dit is met name een tip over compositie. Hierbij kun je onderscheid maken in drie standpunten:

Bij het perspectief op ooghoogte ga je op de hoogte te gaan zitten waarop je je kind op ooghoogte zou knuffelen. Dus niet omlaag met gestrekte armen. Kinderen lijken door dit perspectief niet kleiner of groter dan ze zijn. Door op ooghoogte te fotograferen fotografeer je als het ware in hun eigen belevingswereld. Zelf maak ik het liefst gebruik van dit standpunt wanneer ik foto’s van mijn kinderen maak.

Wil je eens gek doen? Maak dan eens gebruik van het kikkerstandpunt. Ga op de grond liggen en probeer je camera tegelijkertijd naar boven te kantelen. Je kind lijkt hierdoor ineens héél groot wat weer voor leuke reacties kan zorgen.

Bij het vogelperspectief fotografeer je vanuit de hoogte. Alsof je als een vogel naar je kind kijkt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook je kind laten zitten of liggen. Wanneer je bij de laatste optie vrijwel recht van bovenaf fotografeert, heb geen horizon in je beeld wat leuke effecten kan opleveren. De ondergrond speelt hierbij dan wel weer een belangrijke factor.

Tip 10: Stel niet te hoge verwachtingen en blijf vooral kalm

Sommige leeftijden zijn nou eenmaal wat moeilijker om te fotograferen omdat ze nou eenmaal gewoon doen wat ze willen. Probeer daarom niet al te hoge verwachtingen te stellen. Het kan namelijk behoorlijk frustrerend zijn wanneer je kind niet lijkt mee te werken wanneer je een foto wil maken. Blijf vooral rustig, probeer niet te forceren en neem er vooral de tijd voor. Anders weet je zeker dat het niet meer lukt.

Reisfotografie

Wanneer je op vakantie bent, helpt vaak de omgeving mee om mooie herinneringen te maken. Vergeet daarom niet om ook foto’s te maken van die omgeving. De volgende tips kunnen je helpen om het vakantiegevoel in reisfoto’s toe te voegen en te houden:

Tip 11: Personen in een landschap

Waarschijnlijk zal je al gauw foto’s van een landschap maken zónder mensen er in. Maak ook eens landschapsfoto’s juist mét mensen erin. Het helpt om te laten zien hoe groot de omgeving werkelijk is en en geeft een gevoel van perspectief. Leg je reispartners, en eventueel de lokale bevolking vast om extra context aan je foto’s te geven. Wanneer je de lokale bevolking fotografeert zorg er dan wel voor dat je deze met respect behandeld! Laat eventueel de foto zien wanneer je ziet dat hij/zij het niet eens is met de foto. Vaak komt dit dan wel goed.

Tip 12: Maak gebruik van natuurlijke lijnen

Wanneer je naar een foto kijkt, worden je ogen automatisch langs lijnen getrokken. Maak gebruik van composities in je foto’s. De lijnen kun je daarbij gebruiken om te bepalen hoe ogen van mensen over het beeld bewegen (recht, diagonaal, zigzag, bochten etc.). Ook zien foto’s er vaak beter uit als je de horizon net boven of net onder het midden van het beeld bevindt en dus niet in het midden van het beeld.

Tip 13: Vraag vreemden om foto’s te maken

Wanneer je met je gezin (of ander reisgezelschap) op vakantie bent, ontbreekt er vaak één persoon op de foto: degene die de foto maakt. Wanneer er vreemden in de buurt zijn, vraag hen dan gerust om een foto te maken van je gezin. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat iemand nee zei. Mocht je wensen hebben, geef hen dan een idee hoe je de foto zal willen. Let uiteraard we even op aan wie je het vraagt. 😉 Meestal lopen er wel mensen rond met een professionele camera. Deze persoon heeft veel meer kans om een paar goede foto’s van je gezin te maken.

Tip 14: Variatie in je foto’s

Afhankelijk van je vakantiebestemming en natuurlijk je voorkeur, is het leuk om met gevarieerde foto’s thuis te komen. Maak foto’s van de natuur, het straatbeeld, het eten, close-ups, en natuurlijk je gezin. Probeer eens wat diverse hoeken uit.

Tip 15: Geniet van je vakantie!

Uiteraard is het leuk om foto’s te maken in je vakantie, maar laat dit geen MOET zijn. Probeer vooral van je vakantie te genieten. De grootste herinneringen komen uiteindelijk toch in je hart terecht.

Afbeeldingen door TravnikovStudioPhotobacNadyaEugeneAnna GrigorjevaXiXinXing, urbansAndrey Yurlov via Shutterstock.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten