Osomount Velo-X: Meer bewegen met behulp van mijn telefoon op de fiets

Terwijl ik ondertussen druk bezig ben met mijn traject bij de diëtiste, om in aanmerking te komen voor een maagverkleining, hou ik me ook al heel druk bezig met het bedenken van fijne manieren om meer in beweging te komen. Ik doe zittend werk, rustig achter mijn laptop. En dit doe ik vanuit huis. Het valt niet altijd mee om voldoende te bewegen, vooral niet in drukke weken, waarin ik veel deadlines moet halen. Gelukkig helpen mijn Fitbit en bepaalde apps op mijn telefoon me wel goed om me te stimuleren te bewegen. Met wandelen worden mijn stappen automatisch geteld. En met mijn telefoon op de fiets, hou ik bij wat voor een afstand ik af leg op de fiets. En dat werkt goed!

Inhoudsopgave

Stappenteller

Ideaal vind ik het, om bij te houden hoeveel stappen ik zet iedere dag. Voorheen heb ik nog wel eens een cheap ass stappenteller gekocht bij de Blokker. Zo’n klein apparaatje die je op je broek vast moest klikken en die de helft van je stappen vaak niet eens meetelde. Inmiddels zit de Fitbit zo ongeveer vastgegroeid aan mijn arm. Niet alleen meet deze mijn stappen, maar ook mijn slaap. Dit doet het apparaatje zo goed, dat zelfs mijn slaapapneu’s zichtbaar zijn de volgende ochtend.

Het schijnt heel goed te zijn om 10.000 stappen per dag te zetten. En ik vind dat ook zeker een mooi streven. Maar ik haal vaak al niet eens de helft. We wonen in een flat, we hebben alles op dezelfde etage. Vanuit de woonkamer sta ik binnen 20 stappen in de keuken en het toilet. Dus binnenshuis doe ik niet veel stappen. De supermarkt is ook niet ver lopen, net als de peuterspeelzaal. En veel meer dan dat doe ik niet. Doelloos rondlopen vind ik niet fijn. Maar gelukkig gaat onze lieve Sjef daar natuurlijk verandering in brengen zodra hij wat groter is en langere afstanden kan lopen.

En met behulp van de challenges die ik aan ga met mijn Fitbit vrienden, word ik ook nog eens uitgedaagd om iedere dag steeds meer stappen te zetten. Al werkt dat niet altijd. Sommige vrienden zetten dagelijks zoveel stappen, dat ik er een beetje moedeloos van word.

Afstanden fietsen

Wandelen is het dus niet helemaal voor mij. Ik doe het wel, zeker met Sjef. Maar het gaat allemaal (nog) niet van harte. Nu schijnt het, dat je na de operatie vaak toch wel zin hebt om veel te wandelen, dat je gemotiveerd raakt om op die manier je conditie op te bouwen, dus daar vertrouw ik dan maar op. Maar er is wel iets wat ik wel heel graag doe. En dat is fietsen. Ik vond het, vooral toen ik slanker was, totaal geen straf om langere afstanden te fietsen. Op bezoek bij mijn ouders? Dat kon wel op de fiets, een baan in een paar dorpen verderop? Ook dat deed ik allemaal wel op de fiets. Ik fietste zoveel, dat ik al heel snel ging afvallen.

En dat is wat ik hoop zo snel mogelijk na de operatie weer op te kunnen pakken. Ik hoop dat het makkelijker voor me wordt om te fietsen als ik ben afgevallen en een betere conditie heb. Dat het minder zwaar is om twee kinderen en een hond mee op de fiets te nemen. En dat we door vaker de fiets te pakken, steeds minder vaak met de auto gaan.

Handsfree bellen

Zodra ik weer langere afstanden kan fietsen, ben ik van plan om leuke fietsroutes te gaan fietsen. Er zijn er zoveel van te vinden op internet. En de jongens vinden het leuk om mee te gaan op de fiets, dus we kunnen vast leuke plekken ontdekken op die manier, waar zij de benen even kunnen strekken in een speeltuin bijvoorbeeld.

Maar zeker wanneer ik met de kinderen op de fiets zit, wil ik niet met mijn telefoon in mijn handen zitten. En die fietsroute, kan ik waarschijnlijk niet onthouden. Ik ben niet zo’n held met de weg vinden op onbekende plekken. Dus daar heb ik dan toch een routekaartje voor nodig op mijn telefoon. Met behulp van de OSOMount Velo-X telefoonhouder op de fiets, hoef ik in elk geval geen enge capriolen uit te halen en kan ik beide handen aan het stuur houden. Het kaartje met daarop de route, kan gewoon aan blijven staan, zodat ik kan zien welke kant we op moeten. En op de achtergrond kan ik natuurlijk een app laten draaien die de afstand, snelheid en de route meet. Leuk voor de statistieken naderhand.

Ook om handsfree te bellen is de telefoonhouder erg handig. Ik zie nog te vaak mensen veel te druk zijn met hun telefoon als ze op de fiets zitten. Levensgevaarlijk!

Voordelen van een smartphonehouder op de fiets

Welke voordelen heeft een smartphonehouder op de fiets?

  • Je kunt je beide handen aan het stuur houden. Dat is niet alleen voor jezelf veiliger, maar ook voor je mede weggebruikers.
  • Je kunt een kaart, bijvoorbeeld Google Maps, aan zetten, om zo de weg te weten.
  • Je kunt je snelheid bijhouden, met behulp van een speciale app. En dit onderweg ook zien, waardoor je gemotiveerd kunt worden om sneller te fietsen.
  • Je kunt het gebruiken voor normale fietstochten, maar ook voor mountainbiken door het bos.

Nadelen van een telefoonhouder op de fiets

Het grootste nadeel van een telefoonhouder op de fiets is toch wel dat je telefoon snel leeg gaat, als deze continue je bewegingen aan het tracken is. Veel van deze apps, slurpen je batterij leeg. Dat kun je natuurlijk oplossen, door je telefoon tussentijds aan je powerbank te hangen.

En naast de batterijduur van je telefoon, zijn de meeste telefoons ook niet bestemd tegen een regenbuitje onderweg. Daar moet je je dus wel bewust van zijn. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk maar een kleine moeite om je telefoon dan los te maken en alsnog in je zak of tas te stoppen.

USB oplader op de fiets

Voor het lege batterij probleem, zijn er tegenwoordig hele handige USB opladers voor op de fiets te koop. Deze zijn klein en kun je eenvoudig aan je frame vastmaken. Je hoeft dus niet zelf met ducttape aan de slag om je powerbank aan de fiets vast te maken.

Een USB oplader is een kleine powerbank, die geleverd wordt met een speciale houder die je makkelijk aan het frame vastmaakt. Zo zit je onderweg niet meer met een lege batterij, zelfs niet als je urenlang gaat fietsen.

Fietsvakantie

Onlangs bedacht ik me, dat ik het wel een leuk idee zou vinden om over een tijdje eens op fietsvakantie te gaan. Bepakt en bezakt, met de kinderen naar bijvoorbeeld een waddeneiland gaan. En dan ook al met de fiets richting de boot te gaan. Dat doe je natuurlijk niet in een dag, dus daar kunnen we dan een leuke en goedkope vakantie van maken. Zo’n telefoonhouder kan daarvoor ook ideaal zijn, om de route goed in de gaten te houden. En om naderhand te zien met welke snelheid we gefietst hebben en hoe lang we erover hebben gedaan.

Een fietsvakantie naar de wadden is trouwens wel iets voor de verre toekomst hoor. Ik ben nu al blij als ik een kilometer kan fietsen zonder te hijgen als een paard. Maar goed, over twee jaar neem ik hopelijk nog maar de helft van mijn gewicht nu, mee op de fiets, dus dan gaan die dingen vast en zeker een stuk makkelijker. En dromen mag, dus dat doe ik dan ook volop!

Wandelen met de kinderwagen

Vooralsnog wandel ik dan ook maar regelmatig. Het grootste gedeelte hiervan wandel ik achter de kinderwagen. Luuk op een loopfietsje naast me, of hij wandelt gezellig mee. En Sjef aan de lijn ernaast. Het verbaast me stiekem best, hoe makkelijk ons dat af gaat. Wandelen met de kinderwagen heb ik sowieso altijd wel fijn gevonden. Even een boodschapje doen, een brief naar de brievenbus brengen en via een omweg, langs de eendjes weer terug naar huis, terwijl één van de jongens naar me ligt of zit te kijken vanuit de kinderwagen.

Ook op de kinderwagen kun je de houder voor de telefoon vastmaken. Ik loop daar echt te kleine afstanden voor momenteel, maar het kan erg leuk zijn om leuke wandelroutes vast te leggen van te voren en deze te volgen door je telefoon goed in de gaten te kunnen houden, zonder deze steeds te hoeven vasthouden.

Afstand met de scootmobiel bijhouden

Het fijne aan de apparaten van tegenwoordig vind ik, dat je al snel wordt gestimuleerd om toch lekker in beweging te komen. Een stappenteller voor het aantal stappen dat je zet en de verschillende apps waarmee je andere manieren van beweging kunt tracken. Maar wanneer lopen of fietsen niet echt een optie is, kun je bijvoorbeeld met behulp van een scootmobiel alsnog de deur uit, zonder veel hulp te krijgen. Ook dan kan het leuk zijn om de afstand en de snelheid bij te houden. De houder voor je telefoon kan natuurlijk ook gewoon aan het stuur van de scootmobiel bevestigd worden. Het stimuleert om de deur uit te gaan en dat is sowieso goed voor je gezondheid.

Bewegen om af te vallen

In beweging komen en blijven, zorgt natuurlijk maar voor een deel van het afvalproces. In feite gaat bij mij de maagverkleinende operatie ervoor zorgen dat ik gewicht verlies. Maar om die kilo’s er straks vanaf te houden en om mijn conditie op te bouwen, is bewegen wel erg verstandig. Nu kan ik als een gek gaan sporten in de sportschool, maar dit heb ik nog nooit volgehouden. Ik ga dus maar beginnen met veel (heel veel) wandelen en fietsen. En hoop daarnaast nog een sport te ontdekken die ik kan gaan doen om in beweging te blijven en wellicht ook eens wat andere mensen te ontmoeten. Wandelen en fietsen kan in mijn geval in elk geval al voor veel verbetering van mijn conditie zorgen en dat is om te beginnen toch echt even het belangrijkste.

De OSOMount Velo-X fietshouder kost €24,95 en is te koop bij Phonextra.nl.

Hoe blijf jij gemotiveerd om te bewegen?

Afbeelding scootmobiel komt van Shutterstock.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten