Boek: Hoogsensitief opvoeden

Toen we twee jaar geleden onze dochter voor het eerst in haar ogen keken, wisten we al: “Dit is een bijzonder exemplaar!” Daarop terugkijkend kunnen we stellen dat we het toen bij het rechte eind hadden. Op dit moment verdiepen we ons in ‘hoog sensitief opvoeden’, omdat we willen aansluiten bij de belevingswereld van onze hoog sensitieve dochter. In dit blog neem ik je mee in onze zoektocht tot nu toe en beschrijf ik hoe het boek ‘Hoogsensitief Opvoeden’ me geholpen heeft.

Inhoudsopgave

Anders dan anders

Toen onze dochter een paar maanden oud was, merkten we dat ze werkelijk alles hoorde en zag. Bijvoorbeeld dagelijkse geluiden, in de verte, die ons niet opvielen. Maar bij haar kwam alles binnen. Ook viel haar oog voor detail enorm op. Een pluisje op de grond, of een kruimeltje, oma die een nieuw t-shirt had. Ze kon amper praten maar had zichtbaar oog voor de schoonheid van zaken. Kleuren, bloemen, geuren, de zon en de maan. Nu zijn dit nog positieve aspecten, maar haar karaktertje is vooral voor haarzelf soms ook moeilijk. Ze kan van slag raken van ruimtes met veel mensen. Een drukke verjaardag vindt ze niet leuk. Ook wil ze alles graag meteen goed doen en ze kan overstuur raken van ‘foutjes’. Ze is tevens erg gevoelig voor kleding die ze draagt. We horen regelmatig: “Mama, m’n sok zit niet goed.” “Deze broek zit niet lekker.” “Er zit een kaartje in m’n trui.” Zaken waar haar leeftijdsgenoten niet echt mee bezig zijn, heb ik het idee…

In een eerder blog (zie hier) schreef ik over de slaapproblemen van onze dochter. Inmiddels weten we dat de vele prikkels die bij haar binnen komen, ervoor zorgen dat het slapen soms moeizaam gaat. Nu we dit weten, kunnen we dit accepteren en kosten de gebroken nachten ons minder energie.

Hoog sensitief kind

Ik had wel eens gehoord van hoog sensitiviteit en ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik me daar eens in moest verdiepen. Dit deed ik, via internet, en diezelfde avond vulde ik een checklist in. Van de 23 kenmerken, herkende ik onze dochter in 21 aspecten van hoog sensitiviteit. Al vrij snel werd me duidelijk dat dit geen beperking hoeft te zijn, als je als ouders een veilige, rustige en ontspannen omgeving creëert. Belangrijk is om op milde wijze met je kind om te gaan, je kind gerust te stellen, je kind het gevoel te geven dat je naar hem of haar luistert, je kind niet te beschuldigen en je kind niet te vergelijken met andere kinderen (voor je eigen gemoedstoestand). Deze punten in ogenschouw nemend, genieten wij ontzettend van ons unieke dametje en leiden we samen een heerlijk leventje.

Twee jaar geleden na de geboorte van onze dochter wisten we al: "Dit is een bijzonder exemplaar!" Op dit moment verdiepen we ons in ‘hoog sensitief opvoeden’ en het boek Hoogsensitief Opvoeden van Melissa Mertens kan ons hier goed bij helpen.

Boek: Hoogsensitief opvoeden

Ter verdieping las ik het boek Hoogsensitief Opvoeden van Mertens, Cattersel, Bogemans en Gielis, met illustraties van Erika Verhoeven. Dit boek richt zich op het ontdekken en versterken van de talenten van je hoog sensitieve kind. Het boek is opgebouwd rondom 8 krachtbronnen: rust, eerlijkheid, goede bedoelingen, echtheid, meedenken, gehoord en geloofd worden, tijd en verbondenheid. In de hoofdstukken worden deze krachtbronnen gekoppeld aan concrete voorbeelden uit de praktijk. Met andere woorden: “Waar kan je als ouder en kind tegenaan lopen en hoe kan je dit oplossen of er het beste mee omgaan?” Er wordt ingegaan op verschillende leeftijdscategorieën. Ik las bijvoorbeeld handreikingen voor mijn peuter, maar ook voor studerende kinderen.

Wat vond ik van het boek?

Het boek is heel positief geformuleerd. Het gaat uit van de positieve aspecten en krachten van hoog sensitieve kinderen. Dat is mooi om te lezen en sluit volledig aan bij de manier waarop ik mijn hoog sensitieve dochter groot wil brengen. Het boek leest makkelijk weg. Het boek heeft een Belgische oorsprong en zo nu en dan valt dit te merken aan bepaalde woordkeuzes, maar dit is niet storend. Er wordt geschreven aan de hand van concrete en praktische voorbeelden en de illustraties vormen een leuke afwisseling. Elk hoofdstuk start met een gedichtje, dat aansluit bij de belevingswereld van een hoog sensitief kind. Het gedichtje vormt een originele inleiding voor het onderwerp dat besproken gaat worden. In duidelijke taal wordt weergegeven hoe het leven van een hoog sensitief kind werkt en waarom dat zo is. Omdat ik hiervan al enigszins op de hoogte was, was het voor mij voornamelijk herkenning tijdens het lezen. Mooi vond ik dat er aan het einde van het boek ook aandacht besteed wordt aan de rol van de hoog sensitieve- en de niet hoog sensitieve ouder.

Na het lezen van dit boek neem ik een aantal praktische tips mee in mijn achterhoofd, waarvan ik zeker weet dat ik ze de komende tijd ga toepassen. Ik heb het boek inmiddels op het nachtkastje van mijn man gelegd, zodat hij het ook kan lezen. Als hij het uit heeft, leg ik het binnen handbereik in de kast. Elke leeftijdsfase neemt andere struggles met zich mee, dus ik zal dit boek er de komende jaren zeker nog eens op naslaan!

Info over het boek

Auteurs: Melissa Mertens, Lies Cattersel, Ann Bogemans, Steven Gielis
Illustraties van: Erika Verhoeven
Omvang: 165 pagina’s
Verschenen: februari 2018,  1e druk
ISBN: 9789401446860

Je bestelt het boek hier.

3 gedachten over “Boek: Hoogsensitief opvoeden”

 1. Wauw!! Alsof je het over mijn dochter heb! Die is bijna 5, en inmiddels begin ik haar steeds meer te begrijpen. Soms is het nog lastig, en met name voor haar zelf!
  Ik zal me eens verdiepen in dat boek, en hem dan ook bestellen, wie weet haal ik er ook veel tips uit!!!
  Succes met je meisje!

  Beantwoorden
 2. Heel herkenbaar. Mijn middelste is ook zo enorm gevoelig. Het helpt ons ook enorm om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zijn belevingswereld. Het lijkt me een fijn boek om mooie inzichten te krijgen.

  Beantwoorden
 3. Het is echt een fijn boek Rona en Gera. Het boek helpt ons om positief naar moeilijke situaties te kijken. Succes met- en vooral geniet van jullie bijzonder mooie kids. Dat doen wij ook ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten