Aan het begin van de zwangerschap wist ik zeker dat ik opnieuw borstvoeding wilde proberen te gaan geven. Bij Luuk heeft ons borstvoedingsavontuur maar drie weken geduurd en naarmate de zwangerschap vorderde en ik steeds meer last kreeg van verschillende complicaties, begon ik steeds meer te twijfelen. Ik wist niet meer of ik borstvoeding of flesvoeding wilde geven. Vlak voor ik werd opgenomen in het ziekenhuis drie weken geleden, schreef ik er nog een artikel over. Maar wat krijgt Maik nu? Is het gelukt borstvoeding te geven of zijn we hem kunstvoeding blijven geven? 

Kunstvoeding op de neonatologie

Maik werd een uur na de bevalling naar de neonatologie gebracht, waar hij in elk geval 24 uur moest blijven, maar uiteindelijk zijn dit drie nachten geweest. Op de neonatologie kreeg hij kunstvoeding uit een fles. Omdat hij een randprematuur was, zou voeding uit een fles het minst vermoeiend voor hem zijn om te drinken en daarnaast was het heel belangrijk om voldoende te drinken vanwege mijn zwangerschapsdiabetes. Maik’s suikerwaardes moesten goed blijven, anders zou er een glucoseinfuus nodig zijn en dat wilden we natuurlijk voorkomen.

foto-03-10-16-03-50-42

Kolven of niet?

Vier uur na de bevalling werd ik onverwachts alsnog naar de OK gereden voor een manuele placentaverwijdering, ik ging onder narcose en had toen ik bij kwam wat zuurstof ondersteuning nodig. Het was belangrijk dat ik zoveel mogelijk zou uitrusten, van kolven was voorlopig dus nog geen sprake. En daarbij wilde ik zodra het ook maar enigszins kon, vooral naar Maik toe. Ik had eigenlijk alleen de bovenkant van zijn hoofd nog maar gezien toen hij op mijn borst lag. Na een vluchtig bezoek (met bed en al) op de neonatologie waarbij ik Maik even gauw door een opening van de zijkant van het warmtebedje mocht aanraken, besloot ik toch te proberen te kolven. We zouden wel zien wat eruit zou komen. Moedermelk is over het algemeen beter om bij te voeden dan kunstvoeding in het geval van glucosecontroles dus alles wat ik uit mijn borsten zou krijgen, zou top zijn.

Natuurlijk kwam er die eerste keer niks. Zo’n operatie gaat je niet in de koude kleren zitten en sowieso kolven de meeste vrouwen de eerste keer hooguit een paar druppels. Na nog een aantal uurtjes slapen stuurde ik Joost richting de neonatologie om naar Maik te gaan. Hij mocht hem verzorgen en een flesje geven. En ondertussen probeerde ik een verdieping lager nog eens te kolven. Er kwamen een paar druppels melk, die zorgvuldig met een spuitje werden opgezogen. Voor de volgende voeding kon ik dus in elk geval alvast wat meenemen voor Maik.

De eerste keer aanleggen

Na de bevalling vond ik het belangrijker om Luuk zo snel mogelijk bij Maik te krijgen, waardoor we totaal de tijd niet hebben genomen om Maik de eerste keer aan te leggen. Dat had op dat moment voor ons gewoon geen prioriteit. Ruim 15 uur na de bevalling was ik voor het eerst bij een verzorgingsmoment aanwezig en de verpleging vroeg of ik wilde proberen Maik aan te leggen. Dat wilde ik wel. Hij hapte direct aan, ik was daar heel erg verbaasd over. Hij dronk geen druppel, maar heeft wel een paar minuten met mijn tepel in zijn mond gelegen. Daarna gaf ik hem een flesje en knuffelden we nog wat. Eenmaal terug op de kamer kolfde ik ruim 40cc. Hallo productie!

En dan naar huis…

De daaropvolgende uren en dagen was ik vaak te moe om te kolven. De afgelopen maanden hakten erin, de slopende dagen voor de bevalling echt op gang kwam, de bevalling zelf, de operatie daarna en het gescheiden zijn van elkaar zaten me absoluut niet in de koude kleren. En als het even kon probeerde ik vooral te slapen. Als ik kolfde, kwam er soms wel wat uit, maar soms ook niet. En ik bleef twijfelen over wat wijsheid zou zijn. Borstvoeding of “de makkelijke weg” kiezen en doorgaan met kunstvoeding? Toen we op dag 4 eindelijk naar huis mochten, zorgde ik ervoor dat Joost een kolf geregeld had voor thuis en kunstvoeding en flesjes lagen ook al klaar. We zouden wel zien wat ervan zou komen.

De eerste voeding thuis was kunstvoeding, waarna ik direct ben gaan kolven. In het ziekenhuis hadden we afgesproken de eerste dag alleen afgekolfde melk of kunstvoeding te geven, maar Maik nog niet aan te leggen. Omdat het belangrijk was dat hij van zijn geelzucht af zou komen.

foto-03-10-16-16-38-54

Natuurtalent

Toen we Maik de volgende ochtend voor het eerst aanlegde, hapte hij gelijk goed aan en dronk. Dat had ik dus echt niet verwacht. Na al het gedoe met het aanleggen van Luuk, het gebruik van tepelhoedjes en de frustraties die daarbij kwamen kijken, ging het nu gewoon in een keer goed. En dat bleef het de voedingen daarna ook gaan. Maik kwam elke 3 uur uit zichzelf en dronk keurig steeds mijn borsten leeg. Hij blijkt een natuurtalent te zijn!

De eerste nacht thuis was pittig. Maik verschonen, melk opwarmen, melk in een flesje geven, laten boeren, nog even knuffelen, kolven, afgekolfde melk koud zetten. Kolfspullen en flesje afspoelen en schoonmaken en dan waren we zo een uur verder. De tweede nacht thuis hoefde ik niet te kolven, geen melk op te warmen en spullen af te spoelen. Sterker nog, ik kon gewoon in bed blijven, want daar had ik ook alle verschoonspullen bij de hand liggen. Ideaal! Nu begrijp ik waarom al die borstvoedingsmoeders vinden dat dit zoveel makkelijker is.

2 weken borstvoeding

De borstvoeding loopt nog steeds als een tierelier. Maik drinkt al 2 weken alleen nog maar uit de borst en heeft geen flesje meer gehad. Ik heb ook niet meer hoeven kolven en de melk die over is gebleven van twee weken terug, ligt keurig netjes in de vriezer. Ik had nooit verwacht dat ik zo ontspannen kon zijn bij het geven van borstvoeding. Het is dan ook een totaal andere ervaring dan de vorige keer. Ik maak me ook niet druk over de groei van Maik, aangezien ik een weegschaal heb aangeschaft tijdens de zwangerschap. Bij enige twijfel, leg ik hem ’s morgens voor de voeding op de weegschaal en hij is al zo’n 300 gram boven zijn geboortegewicht. Iedere dag komt hij nog aan en dat voelt geweldig.

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn hoor. Nog steeds kan ik best voordelen zien van flesvoeding. Bijvoorbeeld dat Joost ’s avonds de laatste voeding, of bijvoorbeeld een voeding ’s nachts voor zijn rekening zou kunnen nemen, zodat ik wat langer door kan slapen. Want Maik clustert ’s nachts. Vaak ben ik dus een paar uur in de weer met een constant drinkende baby. Maar tegelijkertijd heeft het ook wel wat, die momentjes samen.

Ik ben heel erg benieuwd hoe lang ons borstvoedingsavontuur gaat duren. Misschien ben ik het over een aantal weken wel helemaal zat of ik heb over twee jaar nog een drinkende peuter aan m’n tiet hangen. Het kan allemaal, ik hou alle opties open en we zullen zien hoe het loopt. Ik ben allang blij dat de ervaring deze keer totaal anders en veel relaxter is.

Heb jij borstvoeding gegeven?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous 3x ups and downs in de kraamweken
Next Tips van de elektricien Utrecht om kinderen veilig te houden van elektriciteit

10 thoughts on “Borstvoeding of flesvoeding?

 1. Wat fijn dat je Maik borstvoeding kunt geven!
  Ik heb 1 week borstvoeding gegeven. Toen moest ik aan de antibiotica en mocht ik niet meer geven. Met afkolven liep de productie snel terug. Ook had Jason veel last van de omschakeling en vonden we het zielig hem dit na de antibiotica nog een keer aan te doen.

 2. Wat goed dat je het toch weer geprobeerd hebt en dat het zo goed gaat!
  Ik heb het bij onze eerste geprobeerd, maar na heel veel pijn, gekloot met tepelhoedjes, 3 ontstekingen in 2 weken tijd en kolven heb ik 3 weken na de bevalling opgegeven. M’n borsten gaven toen al bijna niks meer. Uit 1 borst kwam zelfs helemaal niks. Ik wilde het zo graag, maar het lukte gewoon echt niet. En het ging ten koste van mij. Je moet toch ook genieten van die eerste weken…
  Bij onze tweede heb ik mijzelf de ellende bespaard en ben ik gelijk begonnen met kunstvoeding.

 3. Ik heb de eerste 6 weken bv gegeven en nog 3 weken gekolft. Bram heeft z’n neus veel dichtzitten omdat dat flink vernauwd is waardoor bv voor zowel hem als mijzelf alleen maar frustrerend was. Aanhalen drinken loslaten ademen en huilen… en dan weer t zelfde riedeltje.
  Hopelijk bij een volgende wat langer

 4. Wat fijn dat het zo goed gaat ondanks de wellicht wat mindere start, niet gelijk aanleggen enzo. Ik heb twee keer borstvoeding mogen geven. En ondanks dat ik dat wel pittig vond in het begin, vond ik het fijn dat de het ons gegeven was om dat te mogen doen.
  Bij de eerste gestopt toen ik weer aan het werk ging. en bij nummer 2 wel gekolfd. Brr dat haatte ik wel. GEstopt toen hij er klaar mee was, afbouwen viel namelijk nog flink tegen, ging heel lastig….

 5. Wat fijn dat Maik zo goed drinkt! Hier is het ook een beetje een gedoe. Ik geef nu 5 voedingen per dag met de borst en 1 kunstvoeding. Ik weet nog niet hoelang ik dit vol ga houden.

 6. Nee, geen borstvoeding gegeven. Na een borstverkleinende operatie lang overwogen om het toch te gaan proberen, maar na goede informatie wat betreft alle bijna gegarandeerde “ellende” (nooit volledig kunnen voeden, borstontstekingen omdat niet alle klieren meer een uitgang hebben), besloten voor de “veilige” weg te kiezen. Geen seconde spijt van! Maar ik voelde wel continu de drang om me te verantwoorden waarom ik de fles gaf…dat nefatief oordeel klinkt zo door in ieders opmerkingen.

 7. Wauw! Wat onwijs mooi en fijn! Ik heb onze kleine man 3 maanden borstvoeding gegeven, waarvan 1,5 maand alles gekolfd en via de fles. Na 2 borstontstekingen was ik het echter helemaal zat. Soms mis ik het nog wel eens. Mocht een tweede ons gegund zijn dan zou ik zeker weer starten met borstvoeding en het is heel fijn om zo’n succesverhaal te lezen! Lekker genieten samen!

 8. Ik vind het zo stoer van je dat je ondanks de moeilijke start die jullie hebben gehad gewoon door hebt gezet! Heerlijk dat Maik het zo goed doet aan jouw tiet. BAM, wat een eindbaas!

 9. Wat ontzettend fijn voor je dat het zo goed loopt met de borstvoeding! Lekker, zo’n natuurtalent! Ik had ook zo’n goede drinker maar helaas ging ik er zelf langzaam aan onderdoor. Uiteindelijk ben ik met elf weken gestopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Samen actief in je gezin

8 november 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten