Toen ik een jaar geleden de beslissing maakte mijn eigen gastouderopvang op te starten, had ik nooit kunnen denken iets meer dan een half jaar later helemaal vol te zitten. Weliswaar met deels tijdelijke contracten, maar het liep storm. Het leek me makkelijk om de opvang te combineren met ons leven toen. Toch ben ik daar van teruggekomen. Het is namelijk alles behalve makkelijk geweest.

Voor mijn zwangerschapsverlof was ik als nanny aan het werk, ik heb bij diverse gezinnen aan huis gewerkt en deed dit (meestal) met veel plezier. Over het algemeen waren mijn oppaskinderen ouder dan 4 en dat maakte het wel makkelijk. Knutselen, koekjes bakken, naar sportclubjes brengen, speelafspraakjes regelen, ik draaide mijn hand er niet voor om.

Maar wanneer de op te vangen kinderen in je eigen huis over de vloer komen is dit toch anders. Allereerst moet je huis goedgekeurd worden door het gastouderbureau en de GGD. Het moet veilig en hygiënisch zijn, dus er wordt o.a. gelet op dat de schoonmaakmiddelen hoog staan en de stopcontacten zijn beveiligd. Logische stappen en nadat alles gedaan was, was dat ook klaar en in orde.

En dan is het zo ver, er komen gastkinderen. En het ene kind rolt makkelijk in het reilen en zeilen hier in huis en het andere kind heeft er iets meer moeite mee. Logisch ook! Vanaf begin september dit jaar zat de opvang vol. Ik mocht niet nog meer kinderen opvangen, want de meeste dagen had ik 5 kinderen onder de 4 jaar in huis. En dat is het maximaal aantal toegestane kinderen die er tegelijkertijd mag zijn van die leeftijd. Er werden her en der extra uren bij gereserveerd door ouders en zo werkte ik ineens in plaats van 0 bijna 60 uur per week.

Iedere ochtend om 6:45 werd het eerste kind afgeleverd en soms was het zo dat de laatste pas om 19:30 uur weer werd opgehaald. Dat waren lange dagen. Het was best te doen, maar toch ging het op een gegeven moment steeds minder makkelijk. Ik had geen idee meer hoe ik mijn werk moest combineren met mijn sociale leven, laat staan dat ik ook nog tijd overhield voor het huishouden. Maar je bent toch thuis, zou je denken. Het huishouden kan makkelijk tussendoor. Ja.. Dat dacht ik ook voor ik begon, maar daar is geen beginnen aan. De hele dag ligt er overal speelgoed in huis, wat ook steeds weer opgeruimd moet worden. En je kunt kinderen onder de 4 best laten helpen met opruimen, maar het grootste deel doe je toch zelf. Dan hebben ze ook alle 5 nog een schone luier nodig, er moet buitengespeeld worden, als het even kan ook nog geknutseld en het eten en drinken niet te vergeten. Ik was allang blij als ik tussen de middag een uurtje voor mezelf had als ze allemaal tegelijk op bed lagen.

gastouder-gezin

Ik leefde om te werken de afgelopen maanden en ik moest mezelf een halt toeroepen. De kinderen met de tijdelijke contracten zouden inderdaad gaan stoppen, want zou betekenen dat ik maar twee kinderen over zou houden. Kinderen die ook nog eens op hele schappelijke tijdstippen komen. Eindelijk rust! Ik keek er enorm naar uit. De laatste weken waren pittig, de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Vanaf deze week ga ik geen 6 dagen per week meer werken, maar 4. Elke woensdag en het weekend zal ik vrij zijn. En ik begin niet meer voor 8 uur met werken. Op die manier heb ik de tijd voor Luuk om de dag rustig op te starten en heeft hij mij 1 doordeweekse dag per week helemaal voor zichzelf. Zo kunnen we ook samen nog eens iets leuks doen. En ik kan tussendoor veel beter het huishouden bijhouden. Een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Op deze manier ben ik niet alleen meer een leukere gastouder, maar ook een veel leukere moeder en vrouw. Werken is leuk en het op deze manier te doen is helemaal geweldig, want ik kan gewoon thuis zijn bij Luuk. Maar ik heb wel geleerd niet te snel meer ‘ja’ te zeggen. Mijn gezin is het allerbelangrijkste. Nog veel belangrijker dan het geld dat ik met al dat werken verdien.

Ik ben vooral blij, dat ik na een jaar ingeschreven te staan als gastouder, nu echt mijn draai begin te vinden in de combi tussen werk en gezin.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Sinterklaas op Netflix
Next Tag: Is het al bijna kerst?

6 thoughts on “Combi gastouder & gezin

 1. Erg goed om jouw ervaring te lezen. Over een paar jaar willen wij verhuizen en dan wil ik ook gastouder aan huis gaan worden. Ik zat inderdaad ook al te denken om 4 dagen opvang aan te gaan bieden i.p.v. 5.
  Liefs

 2. Gelijk heb je! Ik vond het al enorm ambitieus dat je zoveel uur werkte…daar zou een persoon zonder kinderen al doodmoe van worden, laat staan jij als moeder en gastouder.

 3. Goed van je, ik vroeg me al af hoe je dat vol hield. Ik vind vijf kinderen ook echt te veel, volgende week toevallig wel maar voor drie dagen en een week maar aangezien andere gastouder op vakantie is. Heb nu bewust gekozen voor maar een baby voor twee dagen. Dan kan je gewoon echt je eigen gezin en huishouden runnen en zijn zij te gast.

  1. Maar 1 kind erbij is voor ons financieel niet haalbaar, ik moet toch minstens 2 kinderen per dag hebben om niet iets buiten de deur te zoeken. Maar ik heb veel geleerd van de afgelopen maanden en laat nooit meer over me heen lopen door ouders. Want inderdaad, ze zijn te gast.

   Succes komende week met de drukte!

 4. Te eerste respect voor de volle en lange dagen. Knap hoor dat je tijd toch goed bent door gekomen. Maar ook heel goed dat je nu deze keuze maakt. Toch werken, maar wel ook tijd voor je eigen kleine man.

 5. Wel knap ban je hoor al die kinderen en steeds je huis een beetje mooier en geschikter voor al die gastkindjes maken. Zo te lezen wel een goed eneslissing gemaakt om het aantal kindjes wat te verlagen. Succes met je nieuwe ritme de komende maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Ice Age 5 – Collision Course

3 december 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten