Tijdens de corona-lockdown werd koken en bakken een populaire, zo niet de populairste, hobby van het land. Wat zijn, anno 2020, de belangrijkste ontwikkelingen in de keuken geweest?

Meer tijd in de keuken gezonder koken

Het klinkt nogal tegenstrijdig: berichten over de corona-kilo’s en de conclusie dat we gezonder zijn gaan koken. Toch is het zeker waar dat we over het algemeen gezonder zijn gaan koken. Onder normale omstandigheden was het voor de meeste mensen niet mogelijk om na een lange dag werken nog uitgebreid in de keuken aan de slag te gaan. Dankzij thuiswerken hadden veel mensen die mogelijkheid nu juist wel. Doordat er meer tijd was om een culinair verantwoorde maaltijd te bereiden was er meer controle over de ingrediënten.

Wanneer er minder tijd kan worden besteed aan het koken, komt men al snel uit bij gemakkelijke maaltijden ‘uit een zakje’ of kant en klare maaltijden. In de meeste gevallen zijn hier als extra smaakversterkers te veel zout en suikers aan toegevoegd. Dankzij het gebruik van verse ingrediënten tijdens het koken was er meer controle over het toevoegen van smaakversterkers. Wanneer men zelf kookt worden er dus minder suikers en zout aan de maaltijd toegevoegd als er in de snelle maaltijden zit.

De ontwikkeling van het gezonder koken zal niet stoppen na 2020. Sterker nog: vanaf 2021 zal op voedselproducten een overzichtelijk label verschijnen waardoor consumenten in één oogopslag kunnen zien of ze een gezonde keuze maken. Deze Nutri-Score geeft producten een score van A tot en met E, waarbij E een ongezonde keuze met bijvoorbeeld veel suikers en zout is. Het wordt dus veel gemakkelijker om gezonde, verantwoorde keuzes te blijven maken.

Lees ook: Besparen in 2020 doe je zo!

Betere kwaliteit keukengerei en pannen

Een ander gevolg van de extra tijd die in de keuken werd doorgebracht is dat er beter keukengerei werd ingekocht. De kwaliteit van de ‘gereedschappen’ was een belangrijke factor bij het vervangen of uitbreiden hiervan. Behalve professionele messensets en keukenmachines waren ook de bijzondere pannen van het merk Le Creuset erg populair. Dit merk dat onder meer braadpannen en tajines levert, is over het algemeen wat duurder garandeert dan ook een uitmuntende kwaliteit.

Dit is blijkbaar precies de ambitieuze thuischef anno 2020 nodig had: uitstekend materiaal waardoor uitgebreid kokkerellen een leuk en gezellig tijdverdrijf kon worden. De hang naar een uitstekende kwaliteit zal na 2020 echter zeker niet afnemen.

Broden, cakes en taarten

Een andere hobby die Nederland tijdens de lockdown massaal oppakte, was het bakken van broden, cakes en taarten. Wiens Instagram of Facebook stroomde tijdens de periode van de lockdown niet vol met foto’s van zuurdesem- en bananenbroden?

Vooral in gezinnen met jonge kinderen was gezellig bakken in de keuken een populair tijdverdrijf. Het bood immers een welkome afwisseling tegenover de uren die aan schoolwerk besteed moesten worden. het grote voordeel van bakken is namelijk dat de basis vrij simpel is. Iedereen kan er dus eenvoudig mee aan de slag. Of de toegenomen populariteit van broden en cakes bakken een blijvende trend is moeten we echter nog even afwachten.

Vega is definitief doorgebroken

Deze ontwikkeling staat weliswaar los van de lockdown, maar kan als trend van 2020 niet onbenoemd blijven: vegetarisch voedsel is echt doorgebroken! De ontwikkeling is natuurlijk al jaren geleden in gang gezet, maar anno 2020 is er qua smaak en kwaliteit van veel vegetarische producten een aanzienlijke stap genomen. Zo zijn er tegenwoordig vegetarische kroketten en bitterballen die in niets onderdoen voor hun traditionele met vlees bereide tegenhangers.

Ook voor de veganist is tegenwoordig volop keuze: in vrijwel elke moderne supermarkt staan er schappen vol met bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk en plantaardige alternatieven voor kaas, yoghurt en boter.

De ontwikkeling van steeds meer vleesvervangers en ander plantaardig voedsel zal ook na 2020 alleen maar verder toenemen.

Ben jij meer in de keuken te vinden sinds de corona lockdown?

Foto door August de Richelieu via Pexels

Show Full Content

About Author View Posts

Avatar
Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous De leukste bewuste voeding in een supermarkt speciaal voor kinderen
Next Restaurant De Eendracht in Blaricum review

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Astma bij kinderen

25 september 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten