De maagverkleining van Marije

In de aanloop naar mijn maagverkleinende operatie, ben ik heel druk met het lezen van andermans verhalen. Dit zijn verhalen die niet altijd even leuk zijn, maar ze komen over het algemeen allemaal één ding overeen: Iedereen is blij met de afgevallen kilo’s. Om de tijd tot mijn eigen operatie te overbruggen, wil ik 10 mensen aan het woord laten, die een maagverkleining ondergaan hebben. Om te laten zien hoe groot de verandering is in lichaam, maar ook geest. Ook mijn vriendin Marije onderging een aantal jaar geleden een gastric bypass. En hoewel ik haar verhaal ken, vind ik het toch nog steeds leuk om dit verhaal in zijn geheel te lezen. Marije raakte 2 jaar na haar Gastric Bypass zwanger. En daarna is ze weer wat aangekomen. 

Inhoudsopgave

Even voorstellen

“Hoi! Ik ben Marije. Ik ben 35 jaar en woon samen met man en kind in het noorden van het land. In het dagelijks leven ben ik thuisblijfmoeder, maar voordat mijn zoon geboren werd was ik werkzaam bij een grote alarmcentrale. In de spaarzame uurtjes die ik over heb blog ik op mrsmama.nl.”

Het beheerste mijn leven

“Overgewicht beheerste mijn hele leven voordat ik geopereerd werd. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Verschrikkelijk vond ik het om dik te zijn en ik had het gevoel dat iedereen naar me keek als ik over straat liep.

Na een hele heftige periode besloot ik tóch voor een operatie te gaan. Ik heb lang in de ontkenning gezeten. Ik dacht dat ik het wel alleen kon, maar na dieetpoging 386 die mislukte was ik op. Moe. Verdrietig. Er he-le-maal klaar mee. Ik wist dat ik hulp nodig had en ging met lood in mijn schoenen naar de huisarts. Gelukkig was mijn huisarts ontzettend lief en kreeg ik meteen een verwijsbrief voor het ziekenhuis.”

Een gastric bypass in het Slotervaart

“Ik ben in november 2013 geopereerd in het MC Slotervaart in Amsterdam. Ik heb geen speciaal traject doorlopen behalve het traject wat iedereen doorloopt voordat hij of zij goedkeuring krijgt.

De eerste maanden na de operatie waren geweldig, maar ook geweldig heftig. Ik voelde een enorme rust over me heen komen. Ik hoefde nooit meer op dieet. Nooit meer hoefde ik verdrietig te zijn omdat ik eerst 20 kilo afviel, maar daarna weer 30 kilo aan kwam. Heerlijk was het en heerlijk is het. Naast de euforie was er ook onzekerheid. Ik moest helemaal opnieuw leren eten. Kleine hapjes, langzaam eten en heel goed kauwen waren de eerste stapjes, maar ik moest ook nog eens ontdekken waar ik wel en niet tegen kon. Zo ben ik een ontzettende melkliefhebber, maar na de operatie werd ik daar misselijk van.”

Het resultaat van de operatie: Hoeveel kilo ging eraf?

“Ik ben in totaal 55 kilo afgevallen, maar na de geboorte van mijn zoon bleef er weer tien plakken. Die tien kilo wil ik graag weer kwijt raken, maar ik ben ook al heel gelukkig met 45 kilo gewichtsverlies. Dat was me zonder operatie niet gelukt.

Ik heb flabberarmen, borsten die wat meer naar het zuiden wijzen dan eerst en een hangbuik. Ik zou over een aantal jaren wel een ‘mommy make-over’ willen. Nieuwe borsten en mijn buik weg, dat lijkt me wel wat. Ik weet alleen niet of ik het durf en neem ook genoegen met hoe mijn lichaam nu is. Het heeft nogal wat moeten doorstaan na het even jojo-en en de zwangerschap. Voor nu laat ik het nog even met rust en hoop ik ook die tien kilo die ik aan kwam door de zwangerschap weer af te vallen en misschien nog wel een beetje extra! De onzekerheid die ik had voor de operatie is helaas niet helemaal weg gegaan. Ik blijf onzekere dagen hebben en voel me bijvoorbeeld nog steeds niet op mijn gemak in het zwembad. Het was voor het snelle afvallen ook lastig om bij te houden. In mijn hoofd was en ben ik soms nog steeds die dikke vrouw die niks kon. Gelukkig gaat dat steeds beter en begin ik steeds meer van mezelf te houden.”

Terugkijken op de operatie en de periode daarna

“Ik zou het zó overdoen. Het is absoluut geen makkelijke weg geweest en er zijn nog steeds momenten waarop ik mezelf tegen kom of baal dat ik iets niet kan eten, maar het is het absoluut waard. Ik ben blij met mijn nieuwe lichaam en vind het ontzettend gaaf dat ik nu hele einden pijnvrij kan wandelen en fietsen zonder te hijgen als een paard of te zweten als een otter. Wat een heerlijkheid! Ik ben ontzettend blij dat ik dit mezelf heb gegund. Dat was namelijk wel een dingetje: toegeven dat ik dit nodig had om af te vallen en het mezelf gunnen om een gezonder lichaam te krijgen.”


Lieve Marije, ik herinner onze eerste ‘date’ nog. Een fotoshoot op het strand, waarbij we allebei liepen te hijgen als een paard. Vorig jaar fietste jij fluitend voor me uit richting het strand. En ik kan natuurlijk niet wachten tot we volgend jaar allebei niet meer zweten als een otter 😉 Bedankt voor het meedoen! X

1 gedachte over “De maagverkleining van Marije”

  1. Hier echt vrijwel hetzelfde verhaal als Marije: in 2013 geopereerd. 50kg kwijt, zwanger en bevallen in 2016 en 10kg weer aan gekomen. Die er nog steeds af moeten en het lukt me niet. Maar ik ben nog steeds 40kg afgevallen! Succes Joyce, ik ga je volgen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten