Diamond painting; ontspannen tijdens een burn-out

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat mijn kaarsje doofde. Ik was op, uitgeblust en kon niet meer. Neergeslagen door een burn-out. Eraan toegeven dan maar. Maar dat lukte me nauwelijks. Mijn hoofd bleef maar bezig met dingen die moesten gebeuren. Het huishouden, de verzorging van de kinderen, adhoc dingen die achteraf helemaal niet belangrijk bleken en ga zo maar door. Van alle kanten hoorde ik dat ik echt een stapje terug moest doen. Maar hoe zet je je hoofd uit? Tijdens het lezen van een boek dwalen mijn gedachten al snel af, bij het kijken van een serie of een film net zo. Tot ik van Strass-paintings.nl een bestelling mocht plaatsen. Diamond painten, het leek me echt wat voor oude vrouwtjes. En ik zag mezelf al gefrustreerd zo’n bakje vol ministeentjes door de huiskamer smijten. Maar ik geloof dat ik inmiddels moet toegeven dat het starten met mijn diamanten schilderij, het startpunt van mijn herstel bleek te zijn.

Inhoudsopgave

Wat is Diamond Painting?

Diamond painting is een leuke creatieve bezigheid voor jong en oud. Nu ik zelf heb toegegeven als net 30+er te diamond painten hoor ik meer jonge mensen in mijn omgeving schorvoetend toegeven dat zij het ook wel eens gedaan hebben. Je kunt er rustig je hoofd mee leegmaken en hebt ook nog eens een leuk eindresultaat.

Een diamond painting is een canvasdoek waarop facetgeslepen steentjes worden bevestigd. Deze kunnen rond of juist vierkant zijn, maar je kunt ook kiezen voor vormsteentjes. Op het doek is een afbeelding geprint, bedekt met een harslaag, waar de steentjes op blijven plakken. De steentjes weerkaatsen licht uit de omgeving, wat zorgt voor een lichte glinstering en dus een mooi ‘diamanten’ effect.

Verschillende producten verkrijgbaar

Je kunt tegenwoordig allerlei verschillende producten bestellen om te diamond painten. Denk aan sleutelhangers, stickers, lampjes, kaarten en nog veel meer. Dus het zijn lang niet alleen maar de standaard canvasdoeken. En daarom juist extra leuk om cadeau te geven voor een kinderfeestje of als een kunstwerk op de muur.

Full 5D diamond paintings

De meeste diamond paintings zijn full 5D, wat betekent dat ze volledig bedenkt worden met vierkante steentjes. Hier heb ik ook voor gekozen. Het schijnt makkelijker te zijn om als beginner te starten met ronde steentjes. Omdat je hierbij minder secuur te werk hoeft te gaan. De vierkante steentjes moet je heel netjes en recht naast elkaar leggen. Alleen op die manier krijg je een zo mooi mogelijk eindresultaat. Bij ronde steentjes, zal je altijd nog wat van het achterliggende canvasdoek blijven zien, maar omdat deze veelal dezelfde kleurtint heeft, valt dit niet zo op.

Mijn ervaring met diamond painten

Natuurlijk had ik via Facebook en op creatieve beurzen het diamond painten al wel eens voorbij zien komen. Maar ik had het nog nooit zelf geprobeerd. Bang dat het niets voor mij zou zijn, aangezien mijn fijne motoriek niet echt fantastisch is. Maar door alle adviezen om een echt rustgevende hobby te zoeken, heb ik het toch een kans gegeven. Het begon met het uitzoeken van een leuk pakket. En daar begon mijn keuzestress. Er is zoveel keuze. En ik wil ook niet uren- zo niet wekenlang op een schilderij losgaan, zonder het de moeite waard te vinden om in huis op te hangen. Dus besloot ik te gaan voor een bloemen diamond painting. En dan wel voor de roos, want ik hou van rozen. En daarnaast koos ik ook nog wat leuke stickers uit voor de kinderen om hun te leren diamond painten.

Leren ontspannen door diamond painten

En toen ben ik begonnen. In eerste instantie kreeg ik het benauwd van de hoeveelheid steentjes die in de doos zat. Maar toen ik het systeem eenmaal begreep ben ik gewoon gestart. Op het canvasdoek zie je allemaal hele kleine vierkantjes met daarin een symbool, letter of cijfer. En aan de zijkant van het doek staan dezelfde symbolen met daarachter de kleurcode. Door het juiste zakjes met steentjes te pakken met dezelfde kleurcode, weet je welk steentje waar hoort. En zo zat ik na een goede nacht slaap, waarbij ik helaas wel veel te vroeg wakker was, soms al vanaf 6 uur ’s morgens te diamond painten. Steentje voor steentje heb ik neergelegd. En het werkt echt, ik heb me leren te ontspannen. Ik denk helemaal nergens over na en heb eindelijk het gevoel gekregen echt mijn rust te pakken.

Het eindresultaat

Hoe het canvasdoek geworden is, kan ik jullie voorlopig helaas nog niet laten zien. Want ik ben nog geen eens halverwege. Ik heb me best vergist in de hoeveelheid tijd die erin gaat zitten, maar dat vind ik ook niet erg. Het is prima tijdverdrijf tijdens mijn dagen thuis. Soms rust ik meer uit van een dagje diamond painten, dan van een middagdutje midden op de dag. Dus ik wissel het allebei af om voldoende te ontspannen en op deze manier aan mijn herstel te werken. Maar ik zal jullie beloven een foto op Instagram te plaatsen als het af is!

Diamond painten met kinderen

Tussen het uitkiezen van een doek, tussen alle leuke pakketten diamond painting voor kinderen die er verkrijgbaar zijn, zag ik ook stickers voor de jongens. Van stoere superhelden, die zij heel goed kennen. De bijbehorende steentjes zijn rond en in een uurtje tijd, heb je de sticker al wel vol kunnen krijgen met steentjes. Vol goede moed begonnen Luuk en ik aan zo’n sticker. En wat vond mijn 6-jarige knul dit leuk om te doen! Hij die een half jaar geleden nog fysiotherapie nodig had om te oefenen met zijn fijne motoriek, legde makkelijk steentje voor steentje neer. En trots dat hij er op was! Mijn vierjarige had het geduld er niet voor, hij had namelijk liever andere kleuren gebruikt en voor hem was het echt nog te lastig de steentjes op de juiste plek te plakken. Maar zeker de ronde steentjes, zijn erg geschikt voor kinderen. Ze hoeven niet heel recht geplakt te worden om toch een mooi eindresultaat te hebben. Dus als je nog een leuke hobby voor je kind zoekt; diamond painting zou zomaar iets kunnen zijn!

Eigen foto diamond painting

En terwijl ik nog lang niet klaar ben met mijn mooie roos, ben ik wel al druk aan het bedenken wat mijn volgende project gaat worden. Een foto van ons vieren! Of van de kinderen samen. Of gewoon allebei, dat kan natuurlijk ook! Zeker als je foto goed scherp is en je de afbeelding niet te klein op het doek laat drukken, kan het heel gedetailleerd worden. Wel duurt het een poosje tot je je doek binnen hebt, maar dan heb je ook wat! Misschien moet ik toch maar een beetje vaart zetten aan het afmaken van mijn roos, zodat ik alvast een foto kan laten afdrukken!

Heb jij wel eens aan diamond painting gedaan?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten