DIY verjaardagskroon van stof

Hoera! Roxas is inmiddels alweer 1 jaar oud, wat vliegt de tijd! Voor zijn verjaardag wilde ik graag iets speciaals, een leuke gepersonaliseerde verjaardagskroon die ik elk jaar weer zou kunnen gebruiken. Alles wat ik online kon vinden vond ik vrij prijzig, maar een lieve vriendin van mij zei dat ik dat echt wel zelf kon maken. 

Na wat zoeken op internet kwam ik een goede omschrijving tegen, ik printte het sjabloon uit en zorgde ervoor dat ik alle benodigdheden in huis had. Ik bestelde mooi blauw en wat gekleurd vilt, wat linten en liet door een bedrijf de letters van zijn naam maken, plus de cijfers 0 t/m 9, zodat ik voorlopig vooruit kan.

Het maken van de kroon ging niet heel snel, ik deed het namelijk zonder naaimachine en met de hand duurt het nu eenmaal wat langer om het netjes te krijgen. Ook koos ik voor plastic garen, wat uiteindelijk niet handig bleek, doordat dit steeds los gleed. Ik hoop dus maar dat het kroontje met zijn tweede verjaardag nog in elkaar zit.

Roxas-verjaardagskroon

Roxas’ feestje was geweldig, hij genoot zichtbaar en kon lekker rondkruipen in het zaaltje dat wij hadden gehuurd hier in de buurt. En zijn kroon? Die heeft hij denk ik 75 seconden op gehad, net genoeg om er foto’s van te kunnen maken. Gelukkig had ik er helemaal niet veel werk in zitten, haha!

Wil je zelf een leuke verjaardagskroon voor je kind maken? Dan leg ik je uit hoe je dat zou kunnen doen.

Lees ook: 18x toffe verjaardagskronen

verjaardagskroon-diy

Wat heb je nodig?

Meet om te beginnen de hoofdomtrek van je kindje en tel daar 10 cm bij. Dit getal is de breedte van je stof. Het is de bedoeling dat je in totaal 10 cm bij de hoofdomtrek optelt, maar op het patroon verleng je links en rechts met 5 cm, zodat de 10 cm mooi verdeeld is. De extra lengte is er om daarna de kroon te kunnen sluiten, de delen sluiten achterop het hoofd door te overlappen. Ik heb dit zelf met klittenband gedaan.

 • Patroon: Het patroon voor de kroon kun je hier downloaden.
 • Stof: Dun katoen of vilt, 2x 20 cm hoog en zo breed als je net hebt berekend door middel van de hoofdomtrek.
 • Voering: Dit is om de kroon rechtop te laten staan. Ik gebruikte vlieseline H640. 1x 20 cm hoog en de breedte die je berekende aan de hand van de hoofdomtrek. Om te kijken of de verjaardagskroon stevig genoeg zal zijn om mooi rechtop te blijven staan, hou je de 2 stoffen op elkaar vast en hou ze in de vorm van de kroon (in de cirkel). Is de kroon dan nog wat slap, neem dan twee lagen vlieseline (waarbij je er 1 op elke stof strijkt). Of neem vlieseline H250, dat is vlieseline die geen wattig laagje heeft, maar meer als papier aanvoelt en heel stevig is. Let op: Als je deze vlieseline gebruikt is het moeilijker om de kroon straks binnenstebuiten te keren!
 • Bijpassend garen: Gebruik dezelfde kleur garen als je stof(fen)
 • Klittenband: Een reep van ongeveer 10 cm om de kroon te sluiten. Plus 2 stukjes van 2 cm als je een getal in vilt wenst te bevestigen.
 • Eventueel vilt en/of lintjes als je versiering op de kroon wilt.

eindresultaat

Zelf de verjaardagskroon maken

 • Leg het patroon aan de stofvouw en knip de kroon uit de stoffen en de vlieseline.
 • Strijk de vlieseline op de achterkant van 1 van de 2 stoffen (de bolletjes zijn de lijm)
 • Stik het klittenband op de juiste plaats vast, stik zo dicht mogelijk op de rand van het klittenband. De reep van 10 cm aan de rechterkant van de stoffen, op de goede kant van de stof.
 • Leg de 2 stoffen nu met de goede kanten op elkaar en bevestig het zorgvuldig met speldjes.
 • Stik de kroon helemaal rond, maar laat aan de voorkant aan de onderkant een keer gat van ongeveer 7 cm. Ik heb dit zelf met de hand gedaan, maar als je een naaimachine hebt, gebruik deze dan vooral, dat scheelt veel tijd!
 • Geef kleine knipjes in de rondingen of knip de rondingen bij met een kartelschaar. Ook de hoekjes knip je schuin af. Maar knip niet in het stiksel!
 • Keer je werkje om via het keer gat, dus de hoekjes goed uit met een scherp voorwerp.
 • Geef een stiksel op de rand, helemaal rondom de kroon. Door dit stiksel wordt het keer gat mee gesloten. Begin aan de zijkant te stikken, zodat je geen hechtingen hebt aan de voorkant van de kroon. (omdat ik de kroon met de hand maakte, heb ik alleen het keer gat dichtgenaaid en het lint eroverheen geplakt)
 • Versier de kroon naar wens. Zelf heb ik twee verschillende kleuren lint gebruikt en deze vastgeplakt, ook de letters heb ik erop geplakt en toen moest ik het cijfer nog bevestigen. Op het grijze rondje zit klittenband vastgemaakt en dezelfde grootte klittenband deed ik op een klein stukje vilt, deze heb ik achterop het cijfer geplakt, zodat ik deze aan het grijze rondje vast kon maken.
 • Vervolgens plak je het cijfer op de kroon en je kroon is klaar!

Heb jij ook wel eens iets zelfgemaakt voor de verjaardag van je kind?

10 gedachten over “DIY verjaardagskroon van stof”

  • Dankjewel!! Leuk !!
   Gelukkig krijg ik met Moederdag een naaimachine van m’n vriend zodat ik vaker dingen kan gaan maken haha zoveel uur erin gestoken met de hand naaien haha

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten