DODENHERDENKING UITLEGGEN – Vrijdag 4 mei 2018 vindt om 20.00u weer de Nationale Dodenherdenking plaats waarbij wij 2 minuten stil zullen zijn om de oorlogsslachtoffers te herdenken. De jongere kinderen tot een jaar of 6 zullen waarschijnlijk om die tijd al wel op bed liggen en er vrijwel niets van meekrijgen. Maar op een bepaalde leeftijd zullen kinderen zich af gaan vragen wat de Dodenherdenking eigenlijk inhoudt en waarom er 2 minuten stilte wordt gehouden. Op welke manier zou je dit aan kinderen kunnen uitleggen?
Wees eerlijk en maak er geen ander verhaal van
Uiteraard zal het per gezin verschillen of zij de 2 minuten stilte zullen houden. Wordt dit wel gedaan, dan is het belangrijk dat je je kinderen duidelijk uitlegt waarom de 2 minuten stilte gehouden wordt. Wees eerlijk en maak er geen ander verhaal van. Je kunt hierbij bijvoorbeeld uitleggen dat er tijdens oorlogen mensen zijn omgekomen in ons land en andere landen. De mensen die wij herdenken hebben in de oorlog hard gevochten zodat wij en onze kinderen in een vrij land kunnen leven. Oorlogen zijn niet leuk en er gaan daarbij vaak een hoop (onschuldige) mensen dood. Wanneer je kind nog niet weet wat de dood inhoudt zou je ook kunnen zeggen dat er allemaal slechte/niet leuke dingen gebeuren in een oorlog. Afhankelijk van de leeftijd kun je verder in detail gaan. Wanneer kinderen ouder zijn zou je hen ook eens mee kunnen nemen naar een herdenking in de buurt. De Dodenherdenking kan best indrukwekkend zijn voor een kind. Je kunt daarom ook vertellen dat we de volgende dag, 5 mei Bevrijdingsdag, onze vrijheid vieren.
School en media
Vanaf een jaar of 8 zullen kinderen meer gaan begrijpen en er ook via school, televisieprogramma’s en ook internet meer over meekrijgen.
Bij mij op school werd destijds bijvoorbeeld veel aandacht geschonken aan Anne Frank en haar dagboek. Wij zijn ook eens naar het Achterhuis in Amsterdam geweest waar Anne Frank en haar familie onder gescholen heeft gezet. Dat heeft bij mij een behoorlijke indruk achtergelaten. In Amsterdam kun je tevens ook naar het Verzetsmuseum. Dit museum is in 2015 uitgeroepen tot beste kindermuseum van het land.
Ook via televisieprogramma’s als het Klokhuis en het Jeugdjournaal kunnen kinderen de benodigde informatie meekrijgen. In dit soort programma’s wordt op – voor kinderen – begrijpbare manier het e.e.a. uitgelegd. Ook zijn er diverse documentaires te vinden en films als Oorlogswinter.
Op het internet zal vanzelfsprekend ook een hoop informatie te vinden zijn. Het enige ‘gevaar’ wat hierin schuilt, is dat de informatie vaak subjectiever zou kunnen zijn dan bijvoorbeeld een documentaire. Op het internet kan namelijk vrijwel iedereen zijn/haar eigen mening geven wat weer door andere te lezen is.
Tips voor tijdens de dodenherdenking
- Door kinderen uit te leggen wat de Dodenherdenking inhoudt en dat het belangrijk is om 2 minuten stil te zijn, leer je hen respect te tonen voor andere mensen en situaties. Ook wanneer zij dit nog niet helemaal begrijpen.
- Wanneer het met name de jongere kinderen niet lukt om stil te zijn, wordt dan vooral niet boos. Voor jonge kinderen duren 2 minuten nou eenmaal héél lang en vaak vinden zij het wat moeilijk om stil te zijn.
- Wanneer kinderen liever aan iets anders denken, iets wat ze leuk vinden, laat hen dat dan vooral doen. Het is voor hen, gelukkig, moeilijk om een beeld te vormen van de gebeurtenissen.
- Wanneer kinderen iets ouder zijn kun je ze meenemen naar een herdenking. Dit zal een behoorlijke indruk achterlaten. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kan je een overzicht vinden met alle herdenkingen in Nederland.
- Mocht je om 20.00u op straat lopen of in de auto zitten, stop dan even voor 2 minuten en ga daarna verder. Op deze manier geef je je kinderen ook mee hoe belangrijk het is om stil te staan bij zulke wrede gebeurtenissen.
Houd jij 2 minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking? En op welke manier leg jij je kinderen uit wat het inhoudt?