Onlangs kwamen we op een punt dat mijn werk me een beetje teveel werd. Of nee, dat zeg ik niet goed. Ik moet om alles rond te breien inmiddels iedere avond en ieder weekend werken, anders krijg ik niet alles gedaan. En dat is niet de bedoeling. Dus kwamen we tot de conclusie dat we hulp nodig hebben. Gelukkig willen mijn (schoon)ouders regelmatig inspringen, maar we zochten toch iets in de kinderopvang. Maar hoe maak je dan de keuze tussen een gastouder of een kinderdagverblijf?
Inhoudsopgave
Gewerkt als gastouder, vooroordelen?
De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als gastouder. Eerst bij de ouders thuis, met veelal kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. En nadat Luuk geboren is, begon ik als gastouder in eigen huis. De meeste gastouders hebben een behoorlijke mening over een kinderdagverblijf. Dat komt vaak ook doordat ze daar eerst gewerkt hebben, voor ze gastouder werden. Ik werkte wel in de kinderopvang, maar deed de tussenschoolse opvang (overblijf). Op een kinderdagverblijf zelf heb ik nooit gewerkt, maar ik ken de verhalen van (oud)collega’s en had hierdoor ook best wel een mening. Woorden als; ‘babyfabriek’, ‘lopende band werk’ en meer kwamen regelmatig mijn mond uit. Maar kloppen die vooroordelen wel?
Voordelen van een kinderdagverblijf
Sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd
Er zijn altijd meerdere kinderen in dezelfde leeftijdscategorie te vinden op een kinderdagverblijf. En dat stimuleert de sociale ontwikkeling enorm. Veelal gebeuren de activiteiten in groepsverband en kunnen kinderen dus niet anders om ook met elkaar om te gaan.
Het is educatief
Vaak wordt er op een kinderdagverblijf veel meer gedaan met educatieve activiteiten. Op veel kinderdagverblijven worden VVE programma’s aangeboden die goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Het is een goede voorbereiding op de basisschool. En daar bedoel ik niet mee dat het schools is. Er wordt op spelenderwijze kennis gemaakt met bepaalde thema’s, die heel leerzaam zijn. En ik weet dat er ook gastouders zijn die VVE programma’s bieden, maar veel gastouders doen dit niet.
Kinderen krijgen structuur
Op kinderdagverblijven wordt gewerkt met vaste dagschema’s. In het eerste jaar van een kindje, wordt dit natuurlijk zoveel mogelijk aangepast naar de baby zelf, maar vanaf 1 jaar zal er zoveel mogelijk in hetzelfde schema gewerkt worden. Eten, drinken en slapen gebeurt zoveel mogelijk op vaste tijden. En daaromheen worden de andere activiteiten, zoals knutselen, spelen en voorlezen gepland. Handig, want zo weet een kind een beetje wat de dag gaat brengen, ze leren deze schema’s heel snel kennen.
Ze leren voor zichzelf op te komen
Je kind is niet alleen op het kinderdagverblijf, wat soms wel eens voor botsingen tussen de kinderen kan zorgen. Maar ook daar leren ze van. Voor zichzelf op te komen bijvoorbeeld. Iets waar ze later waarschijnlijk nog veel aan zullen hebben.
Het kinderdagverblijf is altijd open
Natuurlijk met uitzonderingen daargelaten, op sommige feestdagen en/of studiedagen. Maar anders is een kinderdagverblijf altijd geopend. Als een leidster met vakantie of ziek is, is de andere er wel, waardoor de opvang gewoon door kan gaan.
Nadelen van een kinderdagverblijf
Er zijn weinig leidsters voor het aantal kinderen
Het grootste nadeel is misschien wel, dat er weinig leidsters zijn op een bepaald aantal kinderen. Er is hierdoor weinig 1 op 1 tijd mogelijk. En dat kan voor sommige kinderen erg moeilijk zijn. Je baby zal soms toch even moeten huilen, voor er geknuffeld kan worden, als de leidster net even bezig is met een ander kindje.
Een kinderdagverblijf is minder flexibel
Er wordt op kinderdagverblijven vaak met tijdsblokken gewerkt. Je kunt een halve dag of een hele afnemen en alleen op bepaalde tijdstippen brengen en halen. Dit kan, zeker als je een baan hebt, met onregelmatige werktijden, niet altijd even praktisch zijn. Sinds de crisis zijn veel kinderdagverblijven wel iets milder geworden, maar echt flexibel zijn er maar enkelen.
Er zijn meerdere leidsters
Het grote voordeel dat er altijd iemand is, zelfs in vakanties en met ziekte, is ook gelijk een nadeel. Er zijn meerdere leidsters en soms wisselen ze nog wel eens. Vaste contracten worden maar zelden gegeven in de kinderopvang, dus er is nog wel eens wat wisseling qua personeel. Je kind zal hier dus ook mee om moeten leren gaan, dat er soms een vreemd gezicht bij ze staat.
Je kind wordt vaker ziek
Je kunt er bijna niet om heen, je kind wordt vaker ziek. Met meerdere kinderen om zich heen, vliegen de bacillen in het rond. Net als op school, alleen kunnen de meeste baby’s, dreumesen en peuters nog niet heel hygiënisch te werk gaan, wat betreft snottebellen. Je kunt poetsen wat je wilt, maar die weerstand wordt flink op de proef gesteld.
Een kinderdagverblijf is duurder dan een gastouder
Over het algemeen is een kinderdagverblijf duurder dan een gastouder. Wel krijg je meer kinderopvangtoeslag terug, dus het is een beetje afwegen hoe dit voor jou uitpakt.
Voordelen van een gastouder
Er is veel persoonlijke aandacht
Er mogen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maximaal 5 of 6 kinderen tegelijkertijd bij een gastouder zijn, wat ervoor zorgt dat er meer tijd is voor persoonlijke aandacht. Al is dat met 6 kinderen die er tegelijkertijd zijn, ook niet altijd even goed mogelijk.
Je kiest zelf de gastouder / er is 1 gezicht
Op een kinderdagverblijf heb je zelf niet in de hand wie er aangenomen wordt en wie niet. Maar als je kiest voor een gastouder, kies je voor een persoon. En niet zo zeer voor de opvang zelf. Het is belangrijk een klik te hebben met de andere opvoeder van je kind en dat is bij een gastouder zelf uit te kiezen. Voor de kinderen is het fijn dat er maar 1 gezicht is, waardoor er makkelijker een vertrouwensband opgebouwd kan worden.
De opvang vindt plaats in huiselijke sfeer
Het is er niet zo schools, gastouderopvang vindt immers vaak gewoon plaats in de woonkamer van de gastouder. De opvang is huiselijk en voelt hierdoor eerder als thuis. Dat kan heel fijn zijn voor kinderen.
Een gastouder is voordeliger
De meeste gastouders hebben hun uurtarief zo rond de € 5,00 liggen. En wanneer je kiest voor een nanny, dus een gastouder bij jou in huis, dan kan je per kind nog voordeliger kwijt zijn dan € 5,00 per uur. Daarnaast bepaal je vaak zelf bij welk gastouderbureau je je aansluit, dat kan ook in kosten schelen, want er zijn veel verschillende tarieven voor de gastouderbureaus.
Een gastouder is vaak flexibel
Werk je onregelmatig, of begin je pas halverwege de ochtend? Dan kan een gastouder absoluut uitkomst bieden. De meeste gastouders zijn zeer flexibel en veel haal en breng momenten kunnen in overleg plaatsvinden.
Nadelen van een gastouder
Een zieke gastouder
Heel vaak gebeurt het misschien niet, maar een gastouder kan natuurlijk, net als ieder ander, ziek worden. En dan heb je toch een probleem. Je kunt ervoor kiezen om een vervangende gastouder te vinden, maar die moet maar net plek hebben. Hetzelfde is met vakanties het geval, het is aan jezelf om daar iets voor te regelen. Een gastouderbureau kan erin bemiddelen, maar is niet verplicht vervanging te regelen.
De overstap naar school kan pittig zijn
Opvang die plaatsvindt in huiselijke sfeer, is fijn, maar kan wel zorgen dat de overgang naar de basisschool lastiger is. Daar zijn de groepen immers een stuk groter. En zeker wanneer de gastouder geen VVE programma aanbiedt, zal er de eerste tijd op de basisschool nog veel extra te leren zijn.
Je wil er niet over nadenken, maar je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Er gebeuren soms nare dingen met kinderen. En ik wil zeker niet zeggen dat dit op een kinderdagverblijf niet gebeurt, maar over het algemeen is er daar meer sociale controle van collega’s. Een gastouder is alleen en vaak wordt er niet meegekeken door iemand anders.
Kiezen wij voor een gastouder of een kinderdagverblijf?
Als je me een jaar geleden had gevraagd of ik mijn kinderen naar een kinderdagverblijf zou brengen, zou ik je waarschijnlijk hard hebben uitgelachen. Natuurlijk niet! Maar inmiddels moet ik daar toch van terugkomen. We hebben alle voors en tegens tegen elkaar afgestreept en kwamen tot de conclusie dat wij toch beter voor een kinderdagverblijf konden kiezen. Sowieso is het handig om als ouders beide achter de opvangvorm te staan. En dat was bij de gastouderopvang helaas niet het geval. Daarom hebben we een rondleiding en kennismaking aangevraagd bij het kinderdagverblijf hier om de hoek. En dat voelde goed.
Beide jongens gaan vanaf deze week een hele dag per week naar het kinderdagverblijf. En Maik zal hoogstwaarschijnlijk twee dagen per week gaan, zodra Luuk naar school gaat. Luuk heeft het nu al enorm naar zijn zin. Voor Maik is het allemaal nog erg wennen, hij is het afgelopen jaar vrijwel altijd bij mij of Joost geweest, dus dat is niet meer dan logisch. Maar het komt vast goed allemaal. Het voordeel van kinderopvang is, dat we in de weekenden meer tijd voor elkaar zullen hebben, omdat ik minder hoef te werken.
Koos jij voor een kinderdagverblijf of een gastouder? En waarom?
Wij hebben Mila op een kdv omdat ik zelf pm’er ben op een kdv (binnen dezelfde stichting, niet dezelfde locatie). Voor ons was her al heel snel duidelijk.
Ik zit zelf ook nog te twijfelen over een gastouder of een kinderdagverblijf. Vrienden van me zitten bij een gastouder, maar ik vraag me toch af of mijn kind dan niet een sociale achterstand.
Geen van beide. Cinna is bij Jeroen of bij mij…
Straks als hij wat ouder is gaat hij wel naar de peuterspeelzaal.
Leuk om dit zo op een rijtje te zien. De nadelen van een kinderdagverblijf gaan niet helemaal op mijn werkgever, ze zijn daar best wel streng in. Wat ik erg goed vind. Zo is de kind leidster ratio altijd op peil, is er flexibel ruilen met dagen of het brengen van je kinderen en hebben wij vaste inval, waardoor het voor de kids maar ook voor ons erg fijn is. Leuk om te zien zo de voor-nadelen op een rij van KVD en gastouder. Ik zou zelf niet weten waarvoor ik zou kiezen, maar hier hoef ik dan ook gelukkig niet bij stil te staan.
Daarnaast is een VVE programma echt een goede toevoeging. Ik werk er zelf mee en merk dat kinderen hierdoor echt groeien in hun ontwikkeling en taal/spraak.
Fijne Zondag!