Gastblog – Ondanks dat we graag genieten van elk streepje zon dat we zien, kan diezelfde zon met name in de middaguren al gauw te warm zijn. Zeker boven de zandbak, trampoline of het zwembadje van de kleintjes. Je kan er dan voor kiezen om er een parasol naast te zetten, maar die geven vaak een net te klein schaduwvlak en naast een trampoline is dat sowieso niks. Daarnaast verlies je aan terras- en speelruimte door de voet. Met een schaduwdoek heb je al deze problemen niet. Je hangt de doek aan het begin van de zomer op en tegen de tijd dat het te koud wordt om nog buiten te zitten, haal je hem weg. Zonder dat je er verder nog omkijken naar hebt, heb je het hele zomerseizoen een comfortabele bescherming tegen de felle zon op je balkon, terras, zwembad of boven een speeltoestel. En dat niet alleen. Naast dat je er een fijne zonnedoek aan hebt, is een schaduwdoek waterdicht en zijn ze in verschillende maten en vormen verkrijgbaar.
Inhoudsopgave
Schaduwdoek versus tuinparasol
Als tegenhanger van de tuinparasol biedt een schaduwdoek duidelijk meerdere voordelen. Afgezien van het feit dat een gespannen doek niet om kan waaien en decoratief gezien veel sfeervoller staat, kan je een zonnedoek:
- zonder enig probleem de gehele zomer buiten laten hangen
- verlies je geen kostbare plaats vanwege een parasolvoet, ongeacht of je kiest voor een gewone zonnedoek of een harmonicadoek
- het oppervlakte van een dergelijke doek is veel groter dan dat van een parasol, zodat je een groter schaduwvlak hebt
- doordat je geen hinder ondervindt van laaghangende baleinen, knikarmen of een kolossale parasolvoet, waar je om de haverklap je tenen tegen stoot, kan je ook veel makkelijker je terrasmeubilair kwijt.
Het schaduwvlak van het gemiddelde schaduwdoek is namelijk zo groot dat je naast de tuinset ook nog makkelijk een speeldoek of kinderbadje kwijt kan.
Waarom een schaduwdoek de perfecte zonnedoek is
Schaduwdoeken zijn van een hoge kwaliteit textiel gefabriceerd zodat ze makkelijk de taak van een vaste terrasoverkapping kunnen vervullen. Het polyesterdoek is fabriek-af behandeld met een vuil- en waterafstotend impregneermiddel, waardoor het naast de felle zonnestralen ook uv-straling, regen en wind tegenhoudt. Schaduwdoeken zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar zodat je ze probleemloos kan laten aansluiten op de kleur van je tuinset of de kozijnen van het huis. Nog een groot pluspunt van zonneschermen die je zelf opspant zijn de vormen. Ongeacht de kleur heb je de keuze uit een schaduwdoek vierkant, de rechthoek, trapezium en de gelijkwaardige of ongelijkwaardige driehoek. Geen terras is immers gelijk en door deze ruime keuze aan vormen en maten is er voor elk terras of balkon altijd wel een passende zonnedoek te vinden.
In hoeverre is een schaduwdoek echt waterdicht?
Bij de productbeschrijvingen van schaduwdoeken lees je regelmatig dat ze zowel ademend als waterdicht zijn. Hoe kan dat? Eigenlijk heel simpel. Waterproof schaduwdoeken zijn van een heel strak geweven polyester dat nog eens extra behandeld is met een teflonlaag. Zoals je weet, nemen strak geweven weefsels slecht vocht op en door de aanwezigheid van het teflon rolt het water ook nog eens direct van de schaduwdoek af. Mits … en dat is heel belangrijk, je het doek ietsjes schuin ophangt. Wanneer je de doek in een hoek van maximaal 30 graden ophangt, zal het regenwater er niet op kunnen blijven staan. Bij schaduwdoeken die te vlak hangen, ontstaat er na een regenbui het zogenoemd ‘zakeffect’. Hierbij hoopt het water zich in het midden van de zonnedoek op en vormt er zich een minivijvertje. Probeer dat bij de montage al meteen te voorkomen. Het gewicht van het verzamelde water op de doek veroorzaakt kleine scheurtjes in het teflon, met als gevolg op termijn een doorsijpelende doek.
Hoe bevestig je een schaduwdoek?
Schaduwdoeken zijn op meerdere manieren te bevestigen. Een en ander is volledig afhankelijk van het model en de afmeting van het doek, de stand van de zon en de situatie ter plaatse. Schaduwdoeken dienen strak gespannen opgehangen te worden. Afhankelijk van het model doek heb je dus drie of vier bevestigingspunten nodig die een behoorlijke kracht op moeten kunnen vangen. Voor montage aan een stenen muur heb je keilhulzen met een schroefoog nodig, karabijnhaken en eventueel spanmoeren. Maak je gebruik van schaduwdoekpalen kan het handig zijn er een speciale rail met ogen aan te zetten. Hier kan je meteen dan het afschot van de doek mee instellen. Om verblinding door een laaghangende zon in de avonduren te voorkomen, kan je met een railsysteem ook heel eenvoudig het doek iets laten zakken.
Harmonicadoek als schaduwdoek
De harmonicadoek is je misschien beter bekend als een soort zonnescherm voor onder een glazen dak van een serre of tuinkamer. Het is een zonweringsysteem dat makkelijk open en dicht te schuiven is. Harmonicadoeken zijn niet geheel lichtwerend. Ze laten toch nog in zekere mate een kleine hoeveelheid zonlicht door. De schadelijke uv-straling houden ze echter wel tegen. Daardoor heb je onder een harmonicadoek altijd licht, maar geen direct zonlicht. Je kan door het doek heen de zon ook zien, echter zonder dat je verblind wordt. Harmonicadoek wordt niet opgespannen zoals een gewone zonnedoek, maar over een aantal staalkabels geleid. Deze worden tussen twee muren, in een veranda, onder een terrasoverkapping of aan een pergola gemonteerd. In de harmonicadoek zitten ogen gestanst, waardoor staalkabels lopen. Met een simpel katrolletje en een trektouwtje bedien je dit opvouwbare schaduwdoek. Door de gootvorming van het harmonicasysteem loopt regenwater als vanzelf naar een kant weg. Het voordeel van de harmonicadoek ten opzichte van gewone schaduwdoek, is dat een eventueel achterliggende woonkamer meer daglicht vangt. Gewone schaduwdoeken blijven het hele seizoen in dezelfde positie hangen. Op een sombere dag kan daardoor de kamer ook ietwat schemerig zijn. Doordat je een harmonicadoek eenvoudig open en dicht kan schuiven, ondervang je dat en heb je altijd voldoende daglicht in je kamer.
Wij hebben laatst een schaduwdoek gekocht. Ik ben er heel blij mee. Enige nadeel: het ophangen. Daar sta ik vaak flink mee te stunten 😉