Nesteldrang, aaaarggg. De vorige zwangerschap heb ik er niet heel veel last van gehad, ons huis zou toch nog gerenoveerd worden en in de periode voor en vlak na de bevalling, zaten wij op een camping in de buurt. Maar deze zwangerschap heb ik de nesteldrang dubbel zo hard gekregen. Werkelijk ieder gaatje en ieder kastje moet van top tot teen uitgezocht, opgeruimd en uitgesopt worden. De woonkamer is omgegooid en zelfs de kamer waar de baby toch niet zal komen is van top tot teen uitgezocht en opgeruimd. Ik herken mezelf bijna niet meer terug. Aan de hand van mijn ervaring de afgelopen maanden, leek het me een goed idee om eerste hulp bij nesteldrang te geven. Hopelijk heb je iets aan mijn tips. 

Laat het gebeuren

Je er tegen verzetten heeft geen zin. Ik heb geprobeerd om mijn kop in het zand te steken en vooral niet aan de opruim- en schoonmaakdrang toe te geven, maar het heeft niet gewerkt. Ik kreeg juist nog meer de neiging om alles aan te pakken en raakte het overzicht helemaal kwijt.

Wat je dus beter wel kunt doen, is je er gewoon aan toegeven. Laat het maar gebeuren en probeer enigszins overzicht te houden in wat je aan het doen bent.

Vraag hulp waar nodig

Je hoeft het niet alleen te doen. Ik red het inmiddels echt niet meer om te stofzuigen. Mijn lijf laat het niet toe. Maar gelukkig heb ik mensen om me heen die dit wel voor me willen doen. Wel moet ik het vragen, maar dat geeft niet. Dat heb ik de afgelopen periode sowieso wel geleerd. Het is niet erg om hulp te vragen. En het is ook nog eens gezellig om bepaalde dingen samen te doen.

Het uitzoeken van de keukenkastjes bijvoorbeeld, kan ik heel goed met iemand samen doen. Ik ga zitten, zoek alle spullen uit die uit de keukenkastjes komen en nadat de hulp het keukenkastje heeft uitgesopt, kan alles gesorteerd en wel weer netjes terug de kastjes ingeschoven worden.

Pak ruimte voor ruimte aan

Ik heb de afgelopen periode echt overzicht nodig gehad. Ik besloot dan ook ruimte voor ruimte en kamer voor kamer aan te pakken. Er was een verzamelplek voor alle spullen die nog niet direct een plekje konden krijgen en die plek heb ik beetje bij beetje uitgezocht om alles weer een plekje te geven.

En door kamer voor kamer aan de slag te gaan, was er vaak ook maar op een plek tegelijkertijd chaos. Dat scheelt toch. Want als het overal een zooi is, zakt de moed me al gauw in de schoenen.

Ga zitten waar je kunt

Ik ben volgens mij niet de enige vrouw die vrijwel nooit een strijkbout aanraakt, maar nu toch ineens alle babywas gestreken en wel de kast in wilde hebben. Maar staan achter de strijkplank, dat lukt me niet langer dan een paar minuten. Gelukkig kun je de meeste strijkplanken in hoogte verstellen en kon ik alsnog strijken, terwijl ik op een stoel zat.

En zo doe ik dat met alles. Een krukje voor een kast die ik ga uitmesten en al zittend laat ik alles door mijn handen gaan. Dat scheelt veel bukken, wat met een bolle buik echt zo makkelijk niet meer gaat. En als je een robotstofzuiger hebt, kun je natuurlijk ook blijven zitten, zonder te hoeven stofzuigen.

Wat niet gaat, gaat niet

Het is echt geen ramp wanneer je bepaalde dingen niet gedaan krijgt. Het is niet zo dat je na je bevalling helemaal niets meer kunt. Sterker nog, grote kans dat je dan na een paar weken alweer veel meer kan. Zolang de kraamhulp niet over stapels vuile was van wekenlang hoeft heen te stappen, hoef je je echt niet te schamen. Lukt het niet, dan niet. Laat je dag er niet door verpesten. Geniet lekker van een serie op Netflix als je het een dag niet redt om te poetsen. Dat is echt geen ramp.

Had jij last van nesteldrang? 

 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Hangloose Baby – Boxkleed en hangmat in een
Next De inhoud van mijn tas

3 thoughts on “Eerste hulp bij nesteldrang

  1. Ik heb dus nog totaal geen last van nesteldrang. Zou het overigens wel heerlijk vinden als m’n huis schoon zou zijn maar heb nog geen behoefte het aan te pakken…

  2. Ik streek ook opeens alle babykleertjes. Zitten op een stoel, dus dat is ook mijn tip. Lekker rustig aan doen, dat is het belangrijkste. Verder zou ik willen dat ik wat meer poetsdrang had haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Huren of kopen? Wat is verstandig in onze situatie?

30 augustus 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten