Verschillende knutselmaterialen leren kennen ben ik gek op. Samen met kinderen knutselen en mooie creaties maken vind ik heel erg leuk om te doen. Ik was dan ook maar wat blij om ook foam klei te kunnen uitproberen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar kleien vind ik leuk en ik was heel erg benieuwd wat ik hiermee zou kunnen maken.
Foam klei heeft een aantal belangrijke verschillen met speelklei:
- Het kleeft alleen aan zichzelf
- Het is glutenvrij
- Het heeft heldere kleuren, ook na drogen
- Het droogt niet in
- Het is tapijt vriendelijk
- Het vormt een bruikbaar eindproduct waar je nog lang mee kunt spelen
Via Hippe Freubels ontving ik 3 verschillende potjes foam klei. Het goedje is heel erg licht en heeft lekkere knalkleuren. Ik was heel erg benieuwd hoe het aan zou voelen, het ziet er heel kleverig uit zo in het potje. Maar dat valt reuze mee. Het is waar, het kleeft alleen aan zichzelf. Je handen blijven schoon. Wel heeft het een ietwat vreemde geur, maar dat wende ook al snel.
Foam klei bestaat uit hele kleine foamballetjes die met een kleverig goedje aan elkaar blijft plakken. Je kunt het uit elkaar trekken en wanneer je dit langzaam doet, zie je de kleefdraadjes ontstaan.
Met gewoon speelklei kun je allerlei leuke figuren maken. Foam klei is meer bedoelt om iets mee te bedekken. Ik was heel benieuwd hoe dat zou gaan. En of het ook te doen zou zijn voor jonge kinderen.
Het bedekken van de koe ging heel erg makkelijk. Ik pakte steeds kleine plukjes klei en drukte dit op de kartonnen koe. Ik kon het makkelijk verspreiden en door het tegen de andere kleur aan te drukken, sloot het naadloos op elkaar aan. Wat een geinig spul is dit. Ik heb me er uitstekend mee vermaakt. Ik heb geprobeerd koeienvlekken te maken en de kop van de koe wit te maken. Dit lukte voor een eerste keer behoorlijk goed.
De klei droogt uit zichzelf op, je hoeft het niet in de oven te zetten. Na een paar dagen drogen is het zo hard, dat ik het zelfs aan zou durven de kinderen ermee te laten spelen. Het is namelijk ook niet schadelijk wanneer ze het in hun mond zouden stoppen. Al is dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling.
Na een paar dagen drogen heb ik een hele gezellige gekleurde koe in de kast staan. Her en der had ik het wel iets dikker mogen bedekken, maar ik vind ‘m goed gelukt.
Het bedekken van figuren is voor jonge kinderen denk ik nog net te moeilijk. Maar balletjes maken is wel heel erg leuk om te doen. En ook nog eens goed voor de fijne motoriek. Je kunt samen balletjes maken en ze vervolgens op een bordje laten drogen. Ik heb ze ongeveer anderhalve week laten drogen, toen kon ik ze niet meer inknijpen.
Wat je ermee kunt doen? Rijg er met naald en draad een ketting van, of laat de kinderen ze op kleur sorteren en maak er zo een leerzaam spelletje van. Je kunt er ook mee knikkeren, of stop ze in een glazen potje als decoratie. En zo zijn er nog veel meer leuke bestemmingen mee te bedenken.
Wanneer je de verpakking met de klei afsluit na gebruik, droogt het niet en kun je het nog maandenlang gebruiken. Is het toch wat droog geworden, druppel er dan wat water bij en sluit het weer af. Door de druppels vocht activeer je het klevende goedje weer.
Echt leuk zo te lezen! Ik zal eens een proefpakket kopen.
Wat ziet dat er leuk uit, werkelijk nog nooit van gehoord en al die kleine balletjes, zo leuk! liefs
Wat een grappig spul is dat zeg! Ik kende dit helemaal niet! Ik ga dit aan mijn jongste dochter geven voor sinterklaas!
Ik vind dit spul stiekem zelf ook nog zo leuk om mee te friemelen, echt heel erg eigenlijk..