Na vakanties vroeger plakte ik altijd fotoboeken in, de foto’s liet ik zo snel mogelijk afdrukken en samen met korte verhaaltjes plakte ik ze op de bladzijdes van verschillende formaten fotoboeken. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Door tijdgebrek misschien, maar ook omdat het zo makkelijk is de foto’s gewoon op de laptop te bekijken. Toch wil ik voor Luuk weer echte fotoboeken maken. En bij Smartphoto mocht ik een boek maken van Luuk’s eerste jaar. 

Allereerst was het al heel erg leuk om weer door alle foto’s van het eerste jaar heen te bladeren. En ik zal vast niet de eerste zijn die op zo’n moment steeds weer denkt dat ik dit vaker moet doen. Dat ik de foto’s vaker moet ordenen en zo makkelijker door de foto’s heen kan bladeren.

Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van het fotoboek van Smartphoto. Ik heb in mijn werk als fotograaf regelmatig fotoboeken gemaakt, maar dit was vaak bij bedrijven voor vakfotografen. Waar je dus ook véél meer betaalt voor een fotoboek.

fotoboek-digitaal

Het ontwerpen van het boek gaat erg makkelijk. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar om de foto’s op verschillende manieren op de bladzijdes te “plakken”. Het uploaden van de foto’s gaat gemakkelijk. Zelfs als het foto’s op hoge resolutie zijn.

Na bestellen was het boek binnen 5 werkdagen binnen, zélfs tijdens de kerstdrukte bij PostNL. Dat vind ik erg fijn, ik ben na het bestellen van een fotoboek namelijk altijd erg nieuwsgierig naar het eindresultaat.

lay-flat-fotoboek

Ik heb gekozen voor een matte afwerking en een harde kaft. Met deze combinatie kan het boek plat liggen, wat betekent dat je geen stukken van een foto verliest door het omhoog staan van de bladzijdes. De enige optie die ik hierbij miste bij het invoegen van de foto’s, is dat je geen foto over twee bladzijdes kunt laten drukken, tenzij je handig bent met Photoshop en de foto netjes in twee delen kunt snijden om ze als twee losse foto’s in te voegen. Maar het is bij dit formaat ook niet nodig, aangezien één bladzijde breed genoeg is voor een foto. Maar bij vierkante of staande boeken zou dit wel heel erg mooi kunnen zijn.

webprint-fotoboek

Ik besloot ongeveer twee pagina’s per maand te gebruiken, met uitzondering van de eerste twee weken en het kraambezoek. Want tja, in zo’n eerste week gebeurt er nu eenmaal heel veel. Met twee pagina’s per maand zie je Luuk’s groei snel en dat maakt het boek erg leuk.

Op de pagina’s maakte ik gebruik van verschillende sjablonen om foto’s toe te voegen. Op de ene bladzijde staan 4 foto’s, op de andere maar één. Zo ziet het er strak, maar toch ook speels uit.

Om ook eens iets anders dan de standaard sjablonen maakte ik eigen collages in Photoshop en plaatste deze in het boek, zoals bij onderstaande foto. Toch leuk voor de afwisseling.

collage

Het boek is van mooie kwaliteit. Het fotopapier is heel dik en heeft ondanks de matte afwerking een mooie glans. Ik heb in het boek verschillende foto’s gebruikt. Foto’s gemaakt met mijn spiegelreflex, maar ook met foto’s gemaakt door mijn telefoon. Je ziet wel degelijk kwaliteitsverschil, maar als dat niet zo zou zijn, zou ik wat aan mijn fotoskills moeten doen met de spiegelreflex denk ik. Het is logisch. Toch zijn de foto’s gemaakt met mijn telefoon ook mooi. Lang niet altijd even scherp, maar dat heb je toch al snel met je telefoon. Dat ligt absoluut niet aan de kwaliteit van het drukken.

Ik koos ervoor een boek van 20×30 centimeter te bestellen. Wanneer hij dicht is, dus net zo groot als een A4’tje. En ik heb 24 extra pagina’s erbij genomen om alle foto’s die ik erin kwijt wilde, ook echt kwijt kon. Het kost wat, maar is zeker niet duurder dan het inplakken van foto’s. Voor dit boek ben je € 48,95 kwijt. Maar dat is dus inclusief de extra bladzijdes en zo is het boek precies naar wens met het papier en de kaft die ik zelf wilde.

Het boek smaakt naar meer, ik ga gelijk aan de slag met het ordenen van de foto’s van Luuk’s tweede jaar, zo kan ik na zijn verjaardag gelijk een nieuw boek bestellen en zo de serie ieder jaar uitbreiden met een nieuw fotoboek.


Wat doe jij met de foto’s van je kindje?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Weekoverzicht #76: Uitrusten en familie
Next Mijn plannen in de kerstvakantie

3 thoughts on “Fotoboek – Luuk’s eerste jaar

  1. Leuk dat je een fotoboek hebt gemaakt! Ik probeer dat ook vaak te doen na een vakantie, of na een mooie periode, maar vaak gebeurt dit pas maanden later.

  2. Ziet er super uit! Wauw en zoveel foto’s :D.
    Ik maak elk jaar zo’n boekje. Een exemplaar voor ons en een exemplaar voor de grootouders.

    Zeker in het digitale tijdperk vind’k het fijn om nog eens foto’s op papier te zien. Super als herinnering voor later!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Blote mama buik van Judith

15 februari 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten