Honderden mappen op je telefoon, laptop, pc of externe harde schijf, maar nooit de juiste foto kunnen vinden, is voor veel mensen heel herkenbaar. Digitale foto’s zijn zo geschoten. En je maakt er vaak meer dan nodig. Zo is dat ook voor mij. Met twee externe harde schijven die helemaal vol staan met foto’s, is er weinig overzicht meer te bekennen. Dat moest anders. Dus ging ik aan de slag met foto’s ordenen op mijn apparaten. En natuurlijk deel ik de tips graag met je!
Inhoudsopgave
Begin met je smartphone
Om te beginnen mest ik alle afbeeldingen en video’s die op mijn telefoon staan uit. Screenshots, opgeslagen afbeeldingen via Whatsapp en andere onbelangrijke dingen, verwijder ik direct. Daarna verwijder ik alle dubbele foto’s. Je weet wel, van die foto’s die je 6x maakt omdat 1 van de 2 kinderen niet wil lachen of z’n ogen dicht heeft. Dat geeft ruimte! Vervolgens zet ik alles over naar mijn laptop en kies een aantal leuke foto’s uit om af te drukken. Ik bestel een nieuwe hp cartridge indien nodig en zoek plekjes op in huis waar de foto’s wel aan vervanging toe zijn. Zo weet ik direct het juiste formaat en kan ik de foto’s uitprinten. Vaak kies ik voor de HP 364, omdat deze de foto’s mooi van kleur print. Dat fleurt de boel gelijk op!
Alle foto’s op één hoop
Vervolgens sleep ik alle foto’s vanaf mijn externe harde schijf naar één map. Ja, dat zorgt ervoor dat alle foto’s los in een map zitten. Dit klinkt erg onoverzichtelijk, maar alle mappen waar ze uit komen verwijder ik. Op deze manier kan ik met één druk op de knop sorteren op datum. Natuurlijk zijn er ook foto’s opgeslagen met een verkeerde datum, denk aan foto’s die je hebt ingescand vanuit je oude fotoboeken. Maar dat is van latere zorg. Vervolgens kijk ik alle foto’s na, foto’s die verwijderd kunnen worden, verwijder ik, dubbele foto’s ook. Net als heel veel RAW bestanden van foto’s. Die heb ik over het algemeen niet meer nodig, dus dit neemt allemaal onnodig ruimte in beslag op mijn schijf. Dit is een flinke klus, dus neem er uitgebreid de tijd voor. Bereid je ook voor op een trip down memory lane. Al die schattige babyfoto’s van je kroost weer voorbij zien komen, kan emoties met zich meebrengen heb ik ervaren.
Lees ook: Tips voor het maken van de mooiste fotoboeken
Maak een tijdlijn
Ieder jaar komen dezelfde gebeurtenissen terug waar we foto’s van maken. Denk aan feestdagen zoals Pasen, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Maar ook verjaardagen of een jaarlijks familieweekend. Schrijf al deze belangrijke dagen op in chronologische volgorde. Denk hierbij ook aan de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar of bijvoorbeeld juist de laatste schooldag van het jaar. Maar ook aan vakanties en weekendjes weg. Zodra je dit allemaal onder elkaar hebt staan, kun je mappen gaan aanmaken.
Maak nieuwe mappen aan
Van alle terugkomende gebeurtenissen in een jaar, ga je verschillende mappen maken. Per jaar. Als voorbeeld heb ik de volgende namen voor mijn mappen:
- 2019-03-22-verjaardag-Luuk
- 2019-09-30-verjaardag-Maik
- 2017-12-24-kerstmis
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doordat alle mappen op deze manier op de juiste chronologische volgorde komen te staan, kan ik makkelijk scrollen naar het juiste jaar en maand. Als je vervolgens de foto’s in de juiste mappen doet, kom je er natuurlijk achter dat er nog genoeg foto’s overblijven. Voor de foto’s, maak je aan de hand van de datum ook zulke mappen aan. Bijvoorbeeld:
- 2020-02-08-weekend-center-parcs-het-heijderbos
- 2019-12-19-kerstlunch-school
- 2018-07-30-julianatoren
Foto’s ordenen in de juiste map
Nu is het aan de slag om verder te gaan met de foto’s die allemaal los in één map staan. Deze ga je slepen naar het juiste mapje wat je ervoor aangemaakt hebt. Een dag zonder iets bijzonders? Zet dan alsnog de datum erbij en een eventuele korte beschrijving van de gebeurtenis die dag. Dit kan al een map zijn die ‘eerste losse tand Luuk’ heet. Als de datum erbij staat, staan de mappen altijd op chronologische volgorde. Van bijvoorbeeld ingescande foto’s waar je de exacte datum niet meer van weet, volstaat een maand map ook. Vroeger maakten we nog niet zoveel foto’s, dus die hoeveelheden zullen wel meevallen. Het is een enorme monsterklus, maar wel ideaal voor regenachtige herfstavonden of een natte zondagmiddag. Je bent klaar als je geen enkele losse foto meer over hebt.
Nu is het een kwestie van bijhouden
Als je klaar bent, is het natuurlijk goed om deze enorme klus niet weer op te laten stapelen. Plan minstens één middag per maand in om de foto’s van de afgelopen maand uit te zoeken en te selecteren. En verdeel ze net als je andere foto’s ook weer in losse mapjes. Vooral het bijhouden van het verwijderen van onnodige zaken op je telefoon kan heel veel ruimte geven. Ook heb je op deze manier al je foto’s altijd bij elkaar. Het kan verstandig zijn om een extra externe harde schuif te gebruiken, waar je een back-up op zet. En die bij een ander thuis neer te leggen (eventueel beveiligd), zodat je bij brand in huis, niet direct alles kwijt bent. Ook zijn daarvoor online heel veel mogelijkheden. Maar ik moet bekennen dat ik daar vaak teveel voor moet betalen met de hoeveelheid foto’s die ik graag bewaar.
Hoe orden jij je foto’s?
Foto door picjumbo.com via Pexels