Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker, dat ik uitleg moet geven over onze keuze om Luuk zo min mogelijk geraffineerde suikers te laten eten. Het is niet dat ik heel erg anti ben, zelf eet ik er (te)veel van. Toch heb ik steeds het gevoel mezelf te moeten verantwoorden, omdat sommige mensen het heel normaal vinden om kinderen vol te proppen met koek en snoep. Maar ik wil liever geen suiker voor mijn kind. Daar is niets slechts aan. Toch?

Nu Luuk ouder wordt en steeds meer met ons mee gaat eten denken andere mensen ook voor hem te moeten zorgen. Ze kijken met een vies gezicht naar hoe hij met veel plezier een droge rijstwafel zit op te eten en kijken nog viezer als ze zien dat hij gewoon water drinkt, zonder diksap of iets anders erdoorheen. De laatste tijd krijgen we op zulke momenten regelmatig de vraag of we hem niet een Nijntje koekje willen geven, want die hebben ze toch nog liggen. Als ik die vraag beantwoord met nee, krijg ik vreemde blikken en rare opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. En misschien bedoelt iedereen het heel erg goed, ik vind het jammer dat er zo neerbuigend wordt gedaan over onze keuze om Luuk zo min mogelijk suiker te geven.

Hij hoeft van mij niet dagelijks of wekelijks een Nijntje of Dora koekje te eten. Hij weet niet beter dan dat hij een rijstwafel krijgt en wordt al enthousiast als hij ziet dat we het pakken. Hij drinkt zonder problemen twee volle rietjesbekers met water op. Er staat echt wel diksap in de kast en we hebben zeker baby biscuitjes in huis, alleen een ander doel dan in de kast te staan hebben de producten niet momenteel. Ik ben van mening dat zolang Luuk niet went aan de koekjes, het zoete drinken en alle andere zoetigheid, dat hij niets mist. Dat is niet zielig. Hij weet niet beter.

Met twee ouders die gevoelig zijn voor lekker en (te)veel eten, met de bijbehorende kilo’s, wil ik waar ik kan voorkomen dat Luuk al op jonge leeftijd met overgewicht te kampen krijgt. En als ik hem nu aanleer om goed zijn groente en fruit te eten en het niet aan te vullen met suikerproducten, dan hoop ik dat hij over een tijdje zelf ook de gezonde tussendoortjes zal kiezen. En ja, met zijn verjaardag heeft hij een normale slagroomtaart gehad. Het is niet zo dat hij echt helemaal nooit suikers mag. Hij krijgt het met mate. En niet omdat het zo zielig is omdat hij op een droge rijstwafel zit te kauwen.

Toch merk ik dat het lastig is om er zo consequent in te zijn. Ik merk dat veel mensen het als normaal beschouwen om een klein kind een koekje of een snoepje te geven. Want “dat hoort nu eenmaal zo”. Ik ben er klaar mee dat ik mezelf moet verantwoorden voor onze keuze hierin. Ik krijg namelijk het gevoel alsof we iets heel erg verkeerd doen in de voeding met Luuk, terwijl ik diep van binnen heel goed weet dat het absoluut niet zo is. Misschien komt het wel omdat hij zo’n makkelijke eter is. Hij eet alles wat je hem geeft met smaak op. En ik ben er ook van overtuigd dat je daarin zelf een hele grote rol speelt. Als je je kind niet laat wennen aan zoetigheid en suikers, zal hij er ook niet snel om vragen. Doe je het wel, zal hij er zeker wel om vragen.

“Toch heeft iedereen ook suiker nodig!” hoor ik dan regelmatig. Tja. Luuk eet toch gewoon zijn fruit, daar zitten ook suikers in. En ook in sommige andere voeding zit suiker verstopt. Dus uiteraard krijgt hij het wel binnen. Maar niet in snoep, koek, appelmoes of zoete drankjes. En ik ben van mening dat ik me absoluut niet hoef te verantwoorden voor de gezonde keuzes die ik maak wat betreft de voeding van Luuk.

Loop jij wel eens tegen hetzelfde probleem aan? Laat het me weten in een reactie. 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Blote mama buik van Conny
Next Budget oranje kleding

45 thoughts on “Geen suiker voor mijn kind

  1. Ik heb nog geen kinderen, maar ik vind het juist een heel mooie keuze. Toegevoegde en geraffineerde suikers zijn één van de meest nutteloze middelen (en het woord “voedingsmiddelen” in mijn ogen niet waardig). Daarnaast zijn er zo veel andere lekkere, gezonde snackjes. Ik ben zelf gek op rauwe worteltjes (maar dat is misschien nog een te grote uitdaging nu zijn tandjes aan het doorkomen zijn) en rauwe cashewnootjes. Ik eet suikervrij (waarbij ik bedoel: geen toegevoegde en geraffineerde suikers, wél natuurlijke suikers zoals in fruit) vanwege een suikerintolerantie en op een gegeven moment weet je niet beter. Ik zou zeggen: het is jullie keuze en niet die van een ander. Geen suiker is niet zielig en ik zou dezelfde keuze maken.

  2. Ik heb dezelfde overtuiging, mijn zoon is nog maar 10 maanden maar nu merk ik al hoe abnormaal mensen het vinden om geen suiker te geven.. in de 8+maanden fruitpotjes van Olvarit zit zelfs al suiker (die met stukjes koek) ik heb me daar zo over verbaasd. Naarmate hij ouder wordt zal het alleen maar erger worden denk ik.. Hier ook rijstwafels en medelijden voor zoonlief, dubbel he.. Gedroogde mango is ook een favoriete snack, eerst lekker knabbelen en dan zachte mango, mmm! En suikervrij!

    1. Ja.. Er is een reden waarom ik over het algemeen toch echt zelf de fruithapjes maakte 😉 En een keertje kan echt geen kwaad. Luuk heeft echt wel eens een babykoekje gehad. Maar dat is hooguit 3 keer geweest.

  3. Grappig dat ik net het omgekeerde gevoel heb. 🙂 Hier krijgt Jules wel af en toe suiker en daar wordt ik regelmatig voor “afgemaakt” door andere moeders. Waar haal ik het in mijn hoofd om mijn kind een koekje te geven!
    Door de week staat er geen snoepgoed of zo op het menu. Jules drinkt met gemak 700 ml plat water zonder enige smaaktoevoegingen en krijgt net zoals bij jullie rijstwafels en maiswafels voor tussendoor. Maar in het weekend heb ik al eens havermoutkoekjes of een nijntjekoek in mijn zak zitten die hij dan krijgt als tussendoortje. Dat is onze beslissing dan weer. Thuis is het gezond met veel groenten, fruit, zuivel en rijstwafels. Tijdens een uitstapje mag het wat extra zijn. Als hij groter is mag hij tijdens een uitstapje bv al eens een sapje drinken of een fristi (geen idee of jullie dat kennen in Nederland) en een koekje eten.

    Ik zeg altijd dat elke mama doet wat zij goed vind! Niets is fout en niets is juist. We volgen allemaal gewoon ons moederhart! Jammer dat wat je ook doet er altijd andere moeders zijn die commentaar geven. Niets van aantrekken zou ik zeggen. Je bent een supermama voor Luke!

    1. Dat is inderdaad grappig om te lezen. Fristi kennen we hier inderdaad ook. Het is inderdaad zo dat iedereen hierin absoluut een eigen keuze maakt. En het is niet goed of fout. Toch vind ik het jammer dat er opmerkingen komen als ik Luuk geen koek, snoep of sap geef, terwijl iedereen weet dat het geen gezonde keuzes zijn. Het is voor mijn gevoel een beetje de omgekeerde wereld 🙂

  4. Roos' Blog – Gorinchem. Nederland – Welkom op MamaRoosBlog, wat leuk dat je er bent! Zoals mijn blog naam als doet vermoeden ben ik Roos en trotse mama van 2 geweldige zonen. Preemie Ayden (okt '12) en Kenji (dec '14). Mijn liefde is Mark en we hebben ook nog 3 kattenkinders. Op mijn eigen online plekje, schrijf ik over van alles wat ik mee maak in mijn leven. Heel veel lees plezier!
    Roos schreef:

    Tja, herkenbaar. Dit was ook mijn plan voor Ayden. Mijn vriend vond het allemaal wel prima, het maakte hem zeg maar niet zoveel uit. Jammer genoeg besloten mijn schoonouders hem wel regelmatig zoetigheid te geven. Wat begon met een hapje laten nemen van een roze (!!) koek, is geresulteerd in dat ze hem elke x dat hij daar is vanalles met suiker geven. Als wij er zijn wordt er (vaak) wel gevraagd of hij iets mag, maar ook niet altijd. Thuis krijgt hij het niet, hij noemt een luchtige cracker (die hij heel erg lekker vindt) een koekje en drinkt (meestal) gewoon water of thee overdag…

    1. Oh dat is echt heel naar, dat opa’s en oma’s het geven als je er niet bij bent. Luuk is nog niet echt op de leeftijd dat hij bij opa en oma blijft. Behalve bij mijn moeder. Zij geeft hem niets anders dan wij willen. Ik heb overigens zelf als kind tot ik een jaar of 2 was ook nauwelijks suikers gegeten. Wat dat betreft lig ik dus met mijn moeder – die wel eens oppast – aardig op 1 lijn.
      Wij noemen een rijstwafel ook een koekje naar Luuk toe. Hij zegt het zelf nog niet, maar zal het daardoor automatisch vast en zeker ook zo gaan noemen 🙂

  5. Bij ons ook altijd verbaasde blikken als wij zeggen dat onze oudste spruit alleen water drinkt! Hij vind het lekker en ‘vraagt’ (nog) niet om iets anders. Wij geven onze spruiten ook zo min mogelijk suiker, al vind ik wel dat het ons moeilijk wordt gemaakt. Je denkt iets ‘gezonds’ te kopen en dan blijkt dat uiteindelijk toch helemaal niet te zijn.

    1. Ja dat is absoluut waar. In die (zogenaamd gezonde) babykoekjes zitten heel veel verstopte suikers. Zo gezond zijn ze dus niet. Veel mensen denken dat het wel zo is. En daar komt de verwarring denk ik vandaan.

  6. Tja lastig inderdaad! Sowieso vind ik het heel vervelend dat je je als ouder steeds zo moet verantwoorden voor welke opvoedkeuze je ook maakt!

    Wat betreft de voeding probeer ik mijn zoontje zo min mogelijk suiker te geven, maar ik ben niet heel erg anti. Ik eet zelf, naast heel gezond, ook af en toe iets lekkers. Ik leer mijn zoon liever aan dat hij met mate iets lekkers kan eten, dan dat er later een ‘wereld voor hem open gaat’ als hij zelf keuzes kan maken.
    Nu krijgt hij nog geen suiker, maar ik denk dat hij (als hij met de pot mee gaat eten) ooit wel eens een Danoontje na het eten zal krijgen of een koekje tussendoor. Vind ik zelf ook lekker en kan echt geen kwaad.

    Maar zoals ik al zei: iedereen maakt daarin z’n eigen keuze en zolang je dat maar bewust doet ben je goed bezig volgens mij!

    1. Klopt helemaal. Ik zal ook nooit zeggen dat het wel geven van koekjes, snoepjes etc verkeerd is. Zeker niet. Alleen maken wij een andere keuze. Zelf eet ik nooit een toetje of iets na het avondeten. Voorlopig krijgt Luuk dus nog lekker een fles melk als “toetje” voor het slapengaan. Heeft hij toch iets na.

      En zodra Luuk meer gaat begrijpen, zal ik hem ook absoluut wel eens iets geven. Ik wil niet zo’n moeder worden die alles met suikers afketst. Ik eet ten slotte zelf ook graag een snoepje of een koekje. Maar wil hem wel leren het met mate te doen inderdaad 🙂

  7. Niks van anderen aan trekken! 🙂 Mijn kids houden van allerlei dingen. Aileen verkiest vaak zelf water over chocomel. Prik drinken ze allebei niet, vinden ze niet lekker. En snoepjes en koekjes krijgen ze hier ook maar net zo goed rijstwafels, fruit, komkommer, tomaat, paprika. Ligt er net aan waar ze zin in hebben! Toetjes na het eten doen we ook bijna niet, vinden sommige mensen ook raar.

    Iedereen heeft z’n eigen manier van opvoeden. Ja ik vind ook dat de kinderen gemiddeld te veel suikers binnen krijgen. Wij kiezen er voor om nog wel suikers aan onze kinderen te geven maar met mate.

    1. En dat is prima toch. Je denkt erover na en maakt er een bewuste keuze in. Ik vind het ook knap van je. Je hoort vaak over moeders die helemaal doorslaan in het suikervrije eten dat ze zelf doen en hun kinderen daarin meenemen.

      Jij geeft nu het voorbeeld om suikervrij te geven en leert de kinderen ook zelf te kiezen. Met succes zo te lezen. Ik zou zelf veel sneller chocomel over water kiezen 😉 😉

  8. Wat goed van je! Ik voed Jules en Alixe ook (grotendeels) suikervrij op.
    Ik ben ook van mening dat je kind een basis moet leggen. Als de basis van je kind al zoetigheid/vettigheid is, zal het moeilijk zijn hem te overtuigen van natuurlijke producten (zoals fruit, groenten).

    In inderdaad, zolang ze het niet ‘weten’ , kunnen ze het ook niet missen. Denk ik dan.
    Jules voelt zich heus niet minderwaardig omdat hij blauwe besjes of komkommer als snack krijgt, ipv koeken. Integendeel, hij vindt het reuzelekker!

    1. Precies, dat is ook gewoon hoe het werkt met kinderen 🙂 En als hij op school zit en wordt een chippie getrakteerd, mag hij daar uiteraard lekker van genieten. Maar zolang hij er niet naar vraagt, krijgt hij het niet 🙂

  9. Geen idee hoe ik er over een half jaar over denk, want de kids krijgen nu nog alleen moedermelk, maar ik kan je beweegredenen helemaal begrijpen. Ieder moet doen wat hij/zij denkt dat goed is voor ze, jammer dat men altijd zoveel meningen heeft en vooral dat maar al te graag laat horen

    1. Ja dat is iets in het moederschap waar ik nog steeds elke keer versteld van sta. Waar je voor die tijd nog op een fatsoenlijke manier een mening hoorde (soms dan…), lijkt het nu helemaal doorgeslagen. Iedereen heeft een mening over hoe je het ouderschap het beste aanpakt en wil dat maar al te graag met je delen. Erg vermoeiend vind ik het!

  10. Oh, zo herkenbaar! Wij hebben ook bewust ervoor gekozen om de suikerinname van mijn zoon enigszins binnen de perken te houden. Hij krijgt bijvoorbeeld wel diksap (een heel klein scheutje) met water, en fruit, maar we geven hem bewust geen snoep, koek, taart, ijs, etc. Tenminste, niet met suikers erin. Hij is net als jouw zoon gek op rijstwafels en wordt al enthousiast als ik de kast open :D. Ik stuit ook op heel veel scheve blikken, rare opmerkingen en weerstand vanuit mijn omgeving. Zelfs mijn ouders kunnen er geen begrip voor opbrengen en alhoewel ik best wel snap dat mensen het misschien vreemd kunnen vinden, vind ik het erg vervelend worden en ook respectloos naar ons toe. Iedereen maakt zijn eigen beslissingen en het is tenslotte ons kind. De opmerking die ik vaak krijg is ‘je ontkomt er straks toch niet aan en misschien kan hij dan wel helemaal niet tegen suiker. Hij moet er toch aan wennen.’ Ik heb ook vaak het idee dat mensen hem maar een koekje of snoepje willen geven voor hun eigen plezier. Hij taalt er niet naar, vraagt er niet om en spuugt het hoogstwaarschijnlijk toch uit dus wie heeft er uiteindelijk iets aan? Doe vooral lekker waar jullie je goed bij voelen, dat doen wij ook!

    1. Ach, diksap is ook niet eens zo slecht hoor. Jammer dat jij het ook ervaart dat mensen er moeite mee lijken te hebben dat je bepaalde keuzes maakt voor je kind. Iedereen doet het met de juiste bedoelingen, dus ik ben van mening dat je elkaar daarin ook in de waarde moet laten. Als iedereen daar nu eens zo over zou denken… Bedankt voor je reactie!

  11. Ik heb het losgelaten. Maar mijn kinderen zijn ook alweer wat ouder.

  12. Heel herkenbaar! Ik moet wel zeggen dat we iets gemakkelijker zijn geworden met Olivia in haar 2e jaar, maar Nijntje koekjes komen er sowieso niet in hier. Heb die va Goody wel liggen, dus ze went wel aan koekjes (en vind ze heerlijk!), maar iig geen onnatuurlijke suikers. En alles in een glas wat een kleurtje heeft wil ze niet. Behalve water en rijstmelk haha.

    1. Waarschijnlijk zijn wij er ook losser in zodra we een jaartje verder zijn. Maar Luuk is net een maandje 1 jaar. Hij eet potverdikkie net met de pot mee en dan zou hij al snoep en koek moeten krijgen? Dacht ’t niet! Ventje geniet met volle teugen van zijn rijstwafels en zijn flesjes water. En de Goody tussendoortjes zijn een prima keuze toch 🙂 Dat rijstmelk ga ik toch ook eens proberen!

  13. Supergoede keuze! Ik snap juist niet dat mensen zo raar reageren. Tegenwoordig is er steeds meer bekend over de nare effecten van geraffineerde suikers op onze gezondheid. Dus heel logisch dat je die keuze maakt om je kind niet ‘verslaafd’ te laten worden aan die suikers! Wij eten thuis ook vrij van geraffineerde suikers. En tuurlijk als er een feestje of iets bijzonders is, dan is er echt wel eens een ijsje of anders lekkers, maar ook dat kun je vervangen. Je wordt steeds creatiever in het maken van lekkere dingen zonder suikers, geloof mij maar. Ook onze dochter mist het totaal niet. We geven zelf eten en tussendoortjes mee naar de gastouder en ze eet alles heerlijk op terwijl de andere kinderen daar gewoon snoep of koek krijgen. Ze zeurt en klaagt nooit omdat ze de dingen die wij meegeven ook heerlijk vind. Het is inderdaad maar net wat ze gewend zijn. Dus ik zou zeggen: hou vol! Topper!

    1. Ach, ik zal Luuk zeker geen lekkernijen ontzeggen met een feestje bijvoorbeeld, over een poosje dan. Voorlopig eet hij gewoon wat wij hem geven en soms geef ik hem een stukje kaas als dat met een verjaardag bijvoorbeeld op tafel ligt. Daar is hij helemaal blij mee, want dat komt van tafel af 😉 Naar de chips, de koek en de snoep kijkt hij voorlopig nog niet om!

  14. Elisabeth – Haarlem – Ik ben Elisabeth, moeder van Jim (nov 2014) en pas bevallen van baby twee: Antonie (jul 2017). Sinds Jims geboorte ben ik helemaal verslaafd aan tijdschriften, websites en blogs over het moederschap. En, ik kom er eerlijk voor uit, ik voel de behoefte om mijn ervaringen te delen. Dus why not? Alweer een nieuwe moeder blog.
    Elisabeth schreef:

    Mijn ouders hebben gedaan wat jij doet, en mijn broertje en ik zijn prima groot geworden hoor. Water in plaats van sap, geen snoep en candybars, etc. Ik weet niet of het geholpen heeft voor onze eetgewoonten nu, ik hou toch wel heel erg van n koekje en n snoepje. Het is alleen niet vanzelfsprekend voor me, het blijft luxe, en ook n btje een ‘zonde’. Mijn zoontje is pas vijf maanden, dus suiker eet hij nog niet. Ik denk dat ik ga proberen om niet te te veel suiker te geven, maar niet te streng te zijn. Ik weet namelijk nog heel goed hoe het voelde, steeds traktatiea missen, toen ik er eenmaal over na kon denken…

    1. Ja, je kunt er natuurlijk ook in doorslaan. Ik ben van plan Luuk zeker niet van alles te ontzeggen. Tijdens het trakteren op school, mag hij ook gewoon pakken. En tegenwoordig zijn er op veel scholen ook “regels” over traktaties, dus dat komt best goed.
      En voorlopig haalt je zoon zijn suikers wel uit zijn fruit en melk. Komt best goed! Gewoon kijken naar waar jij je goed bij voelt!

  15. Zooo herkenbaar Joyce. Z krijgt bij uitzondering iets waar suiker in zit. Zelf eet ik zo veel mogelijk suikervrij. Mensen vinden dat maar raar. Ik vind het juist gezond! Zelf vind ik dat als een kind gezond eet er echt af en toe wel iets met suiker mag maar that’s it. Het hoeft geen gewenning te worden. Z houdt van fruit, dadels en andere gezonde snacks wat ik veel beter vind.

    1. Ik moet zelf ook eens gaan proberen zoveel mogelijk suikervrij te gaan eten 😉 Maar ook als je het zelf doet hebben mensen natuurlijk commentaar. Zo jammer dat je je daarvoor moet verantwoorden. En soms mag ook een kind best suikers hebben, met mate. Maar geen Nijntje koekjes, kind is net 13 maanden 😉

      1. Nou inderdaad. Ik geloof dat Z zijn eerste koekje kreeg met een maand of 15. En dan heb ik het over 2 happen. Van een dadelkoekje haha. Echt geen hele. Nijntje koekjes vind ik troep sorry Xd. Ik geef veel liever kiddylicious of een zakje bio knijpfruit.

  16. Ik heb nog lang geen kinderen dus ik kan er misschien niet volledig over meepraten, maar ik vind het hartstikke goed wat je doet! Ik zou willen dat mijn moeder dat vroeger bij mij gedaan had. Zoete hapjes en hartige snacks zijn een dagelijks ding geworden. Als ik zie dat ik met moeite een appel neem in plaats van een sultana vind ik dat best jammer. Vroeger was een snoepje of een zakje chips een traktatie voor in het weekend of met verjaardagen. Ik denk dat ik mijn kinderen dat ook wil meegeven later. Gelukkig ben ik nu zelf oud en wijs genoeg om mezelf te beheersen en nemen wat goed voor je is!

    1. Wat een lieve reactie! Dankjewel!
      Ik hoop dat het me lukt de eventuele lekkernijen ook naar het weekend te krijgen en doordeweeks vooral de gezonde hapjes en tussendoortjes voor te schotelen. Want inderdaad, daar is echt niets mis mee! Toch spelen ook vriendjes/vriendinnetjes en de school hier een grote rol in. Maar wellicht gaan we daar ook de school op uitkiezen 🙂

  17. Ik wil erg ook terughoudend in zijn en hem niet te snel laten wennen aan die zoetigheid. Ik heb zelf behoorlijk overgewicht en ik hoop mijn kind dat te besparen.

    Ik krimp dan ook in een als ik nu al opmerkingen hoor naar mijn kind “volgend jaar mag je een chippie” en “volgend jaar krijg je ook taart”. Nou ik weet dat zo net nog niet. Het zal wel een strijd worden weer, net als op het begin met het ieder anderhalf uur borstvoeden.

    1. Oh ja, die opmerkingen hoor ik ook regelmatig. Ook van manlief zelf trouwens; als je groter bent mag je ook een chippie 😉 Maargoed, dat kan ook zijn als hij 18 is haha! Nee, ik wil er niet in doorslaan. Maar ook ik kamp met overgewicht en wil die ellende Luuk besparen. Ik vind het zo vreselijk moeilijk om zelf van de suikers af te blijven. Ik hoop dat ik het Luuk goed kan aanleren op deze manier.

  18. groot gelijk, hier ook zelfde instelling. Hij drinkt water , thee en melk. Krijgt nooit koekjes of snoep, gewone volle yoghurt en soepstengels, rijstwafels en rozijntjes. Gek op fruit en brood! En eet s avonds met de pot mee! Bijna 16 maanden nu en het gaat perfect! Geen extra suikers nodig. Op het kinderdagverblijf vinden ze het maar niks volgens mij. Maar hij mist het niet, hij kent het niet! Komt vanzelf. Beter voor z’n tandjes enzo

    1. Ja onbegrijpelijk dat ze het op het KDV maar niks vinden. Ik werk zelf als gastouder en vind het ook niet nodig dat kinderen hier snoep of koek eten. Kids draaien hier mee met ons gezin, dus dan ga ik ook niets met suikers geven als we het zelf aan onze zoon niet geven. Jammer dat het op het KDV bij jullie anders werkt!

  19. Bij mijn stichting waar ik werk eten we ook zo gezond mogelijk en zo veel mogelijk suikervrij. Ik vind het alleen maar erg goed! Vooral dat je hier bewust mee bezig bent.

    1. Wat goed zeg dat ze dat doen! Ik hoor veel verhalen over kinderdagverblijven waar het heel normaal is om koekjes vol suikers te eten. Op de BSO’s is het dan wel weer normaal om gewoon met zijn allen fruit te eten na school.

      1. Klopt echter is bij onze gehele stichting dit het beleid, ook bij kdv’s. Ook veel cursussen in gehad wat wel/niet goed is. Ik doe altijd de boodschappen op mijn werk en let hier dan extra op. Ook wordt er bij ons niet getrakteerd en dergelijke. Echt heel goed, heb ik bij mijn oude werkgevers (kdv en nso) nooit gehad.

  20. Ik zou vooral niet te moeilijk doen over eten. Mijn dochter eet heel veel fruit en brood en groente, maar van mij krijgt ze ook regelmatig een koekje en fristi op het terras. Niet teveel, anders vallen haar tanden eruit (dat zeg ik ook altijd tegen haar, haha ;-)) Van mij mag ze ook gewoon smarties trakteren, omdat ze dat lekkerder vindt dan rozijnen. Dan wordt je door heel veel ouders ook met de nek aangekeken en dat vind ik ook weer wat overdreven.

    Ik denk dat ‘relaxt’ eten beter werkt tegen overgewicht dan allerlei dingen te verbieden. Zoals je zelf ook zegt; een slagroomtaart op de verjaardag moet toch kunnen.

  21. Sterke blog! Met name het stuk waarin je zegt het lijkt wel of mensen tegenwoordig het normaal vinden dat kinderen zoetigheid moeten krijgen. Zet me aan het denken, is zo ja, waarom in godsnaam? Ik vind het heel goed dat jullie hier zo bewust mee om gaan!

  22. Het vreten van zoete troep is zo ingeburgerd in de maatschappij dat je er blijkbaar daar om aangekeken wordt. Niet zo gek dat obesitas steeds vaker voorkomt.

    Mensen beseffen niet dat al die producten zoals nijntje koekjes, diksap etc helemaal niet gezond zijn. Sterker nog het is hardstikke ongezond. Zeker als je dit je kind structureel geeft.
    Ik vind dat je goed bezig bent, wacht maar tot over een paar generaties.. Die mensen die dit afkeuren zijn simpelweg dom of onwetend.

    Ik merk aan ons kind dat ze juist alles lust, omdat wij haar aan alle smaken hebben laten wennen. Dus bijv. die bittere broccol ( zonder kaassaus). Ga zo door en trek je al helemaal niets aan van die mensen. Dat zijn vaak zelf volgevreten figuren die het niet kunnen hebben dat jij wel verstandige keuzes maakt!

  23. Maar begint het opvoeden van je kinderen niet op alle fronten bij jezelf? Goed voorbeeld doet goed volgen. Als je jouw kind aan een rijstwafel met water zet is daar niks mis mee. Gezonde en verantwoorde keuze. Maar ga je er dan zelf wel naast zitten met een glas cola en een mars? Goed voorbeeld doet goed volgen. Mensen zijn niet veel te dik omdat dat genetisch is. Ze zijn te dik omdat ze zich een ongezond eetpatroon hebben aangeleerd en dit bewust of onbewust overdragen aan hun kinderen. Altijd je bord leeg eten vind ik 1 van de foutste dingen die je je kind kan leren. Je leert ze op die manier hun “vol” gevoel te negeren. Zo gaan ze structureel meer eten dan nodig. Zonde.

    1. Uiteraard ga ik niet met een glas cola en een mars naast mijn kind zitten die aan een rijstwafel en een glas water zit. Wat een vreemde opmerking. Door mijn zoon verantwoord te willen laten eten, zijn wij zelf ook veel gezonder gaan eten. En als we dan wat lekkers willen (wat echt nog regelmatig gebeurt), doen we dat als de kinderen op bed liggen.

  24. Supermanier om je kind het beste te geven. Onze Benthe is nu 7 maanden en ze krijgt uitsluitend zelfgemaakte groentehapjes. Volgende week gaan we een boterham proberen ZONDER zoetigheid. De fruithap moeten we nog introduceren, maar dit doen we pas als ze de groente goed blijft eten en ook dat zullen we zelf klaarmaken dus ook voor ons geen toegevoegde suikers voor onze kleine meid. Ook wij moeten ons steeds verantwoorden, mijn neefje van nog geen jaar krijgt: frikandellen, ijs, liters ranja, lange vingers, 2 danoontjes per dag en noem maar op. Onze familie worstel al generaties lang met overgewicht en ik weet uit ervaring hoe dat voelt. Ik ben inmiddels zelf van 118 kilo naar 88 kilo gegaan en doe nog steeds mijn best af te vallen. Nee laat ze maar lullen, de ellende die ik heb gehad met mijn gewicht wens ik niemand toe en al helemaal niet mijn lieve dochter. Schaam je niet en ga vooral zo door!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NEXT STORY

Sabbelzakje van Munchkin

29 juni 2017
Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten