Gelezen: Kompas van Isa Hoes

Nadat ik hoorde dat het boek Toen ik je zag van Isa Hoes zo goed is, werd ik erg nieuwsgierig naar haar schrijfstijl. En onlangs kwam ik dit boekje tegen. Ik kon het niet laten liggen. Ben je benieuwd wat ik ervan vind? En wil je het boekje winnen? Lees dan vooral verder.

Inhoudsopgave

Waar gaat het boek over?

Kompas van Isa Hoes is het essay van De Maand van de Spiritualiteit 2015. Hierin beschrijft zij haar veranderende lichaam door de jaren heen, op de eerlijke en open wijze die we kennen van haar veelgeprezen autobiografische boek Toen ik je zag. Leidraad hierbij zijn de onderwerpen die in haar leven een belangrijke rol spelen: haar jeugd, relatie, carrière als actrice en de weerslag die deze aspecten fysiek op haar hadden en nog steeds hebben. Hoes constateert dat haar lichaam weliswaar geregeld duidelijke signalen afgeeft, maar dat het haar veel moeite kost om daar rekening mee te houden. De vaak gespannen interactie tussen lichaam en geest vormt de aanleiding voor een aantal interessante vragen: is het lichaam feitelijk een autonoom wezen dat je gevoelens en handelen aanstuurt? Of is je geest eigenlijk de baas? En wordt de innerlijke beleving van je lichaam anders naarmate je ouder wordt? Uiteindelijk moeten we een balans vinden tussen de twee, maar hoe doe je dat?

Kompas

Wat vind ik van het boek?

De dikte van het boek viel me in eerste instantie tegen. Het heeft maar 62 bladzijdes. Dus het was ook in een middag uitgelezen. Wel vind ik het bijzonder om te lezen hoe Isa naar haar eigen lichaam kijkt. Hoe bewust ze zich is van hoe ze eruit ziet als ze zichzelf op tv ziet en hoe ze denkt dat haar verleden met haar zelfbeeld te maken heeft.

Het zorgt ervoor dat ik ook op een eerlijke manier naar mezelf ben gaan kijken. En ik denk dat elke vrouw wel iets van zichzelf hierin herkent.

Beoordeling

★★★☆☆ (3/5)

Winnen?

Wil jij het boekje ook lezen? Je maakt kans om het te winnen. Laat in een reactie hieronder weten waarom jij het zo graag wil lezen. Volgende week donderdag (5 maart 2015) stuur ik de winnaar een mailtje. Dus reageer met een geldig e-mailadres.

5 gedachten over “Gelezen: Kompas van Isa Hoes”

  1. Wat een leuke winactie! Ik zou het boekje heel graag winnen. Heb het boek toen ik je zag net uit. Keetje wat een mooi heftig en soms herkenbaar boek. De hormonen hier zijn nog op zijn retour na de geboorte van Hugo in September. Wat balans kan ik zeker gebruiken. Wie weet helpt dit boekje daarbij.
    Ik wacht in spanning af 🙂

    Beantwoorden
  2. Met alles wat ze meegemaakt heeft en waarna ze nog overeind staat, vind ik Isa Hoes een fascinerende vrouw waar ik graag meer over zou willen lezen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten