Hoe Smart Home me helpt een geruste moeder te zijn

Het leven van moeders is enorm veranderd de laatste decennia. Vroeger moeten huisvrouwen ook veel werk verzetten, maar deze generatie heeft het echt niet eenvoudiger. Natuurlijk zijn veel zaken geautomatiseerd, we hoeven niet meer zoals oma vroeger de was op een wasbord te schrobben, om maar een voorbeeld te noemen. Aan de andere kant is het voor velen niet meer mogelijk of gewoon niet gewenst om als huismoeder zonder eigen carrière fulltime voor de kinderen te zorgen. Ik maak dankbaar gebruik van de huidige technologie om mezelf te ontwikkelen als vrouw, en om als moeder gerust te zijn dat mijn gezin veilig is en net zoveel geniet van het leven als ikzelf. De Smart Home helpt mij een geruste moeder te zijn, en ik leg je graag uit hoe!

Inhoudsopgave

Onzekerheid als moeder weggenomen met technologie

Hoewel ik echt geen computergenie ben, maak ik uiteraard dagelijks gebruik van computers, smartphones en andere technologie. Met een echtgenoot in de ICT die zelf niet overweg kan met de handscanner in de supermarkt, weet ik ondertussen dat er een verschil is tussen software ontwikkelen en producten gebruiken. Ik ben echt iemand van de praktijk, en ik vind dat technologie in dienst moet staan van de gebruiker en niet andersom. Toen ontdekte ik de Smart
Home ofwel huisautomatisering. Met kinderen die het druk hebben met zichzelf en een echtgenoot die als verstrooide professor door het huis dwaalt zocht ik naar een oplossing om van “wonen” weer “leven” te maken. Mijn Smart Home begon net als de beste ideeën, met een “lichtje” boven mijn hoofd. In mijn geval was dat heel letterlijk!

Het begon met slimme lampen

Mijn partner gaf me een starterset slimme lampen op mijn verjaardag, deze eeuwige romanticus weet precies hoe hij een vrouw moet verwennen… Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het eigenlijk best leuk om te experimenteren met licht in de ruimte. Ik had al snel een aantal voorkeursprogramma’s gemaakt die ik met mijn smartphone kon bedienen. Maar echt slim was het nog niet, dat kwam pas toen ik er een huisautomatisering systeem van maakte met een centraal kastje dat slimme apparaten met elkaar laten praten via Wifi.

Mijn rookmelder stuurt me een bericht bij onraad

Uiteraard hebben we thuis rookmelders hangen, maar ik had tot voor kort geen idee hoe een “slimme” rookmelder beter zou zijn dan een ouderwetse “domme” rookmelder. Stil = Goed, Herrie = Foute Boel toch? Nu weet ik dat een slimme rookmelder bij onraad een bericht stuurt naar mijn smartphone, ook wanneer ik niet thuis ben. Ik heb de lampen ook gekoppeld aan de rookmelder, die gaan direct aan wanneer het alarm in huis afgaat. Zo tast ik ‘s nachts niet in het
duister. Voor mij nooit meer iets anders!

Ik weet altijd wanneer de kinderen thuiskomen van school

Als werkende vrouw voelt het niet prettig dat ik niet thuis kan zijn wanneer de kinderen van school komen. Gelukkig zijn ze oud en wijs genoeg om voor zichzelf te zorgen, maar het blijft een naar gevoel. Sinds ik mijn Smart Home heb uitgebreid met een IP camera weet ik precies wanneer de kids thuis komen, ik krijg direct een bericht op mijn telefoon en kan online de beelden bekijken. Uiteraard is deze camera ook uitermate geschikt als beveiligingscamera waardoor we toch wat geruster slapen. Gelukkig hebben we gekozen voor een IP camera die dieren kan “negeren”, anders had onze hond de hele dag de bewegingsmelder geactiveerd. Er is een maximum aan schattige honden foto’s!

De gordijnen gaan dicht als het donker wordt

Normaal gesproken ben ik voor het donker thuis, maar zeker in de korte maanden haal ik niet altijd de zonsondergang. Ik heb nu PoweredBlinds, dat zijn elektrische gordijnen die met een afstandsbediening te openen en te sluiten zijn. Omdat dit ook “slimme” gordijnen zijn, kon ik ze koppelen aan het Smart Home systeem dat weer gekoppeld is aan een lichtsensor. Niet alleen sluiten ze nu automatisch als de zon ondergaat, maar ook wanneer donkere wolken zich
opstapelen in de herfst. Ideaal, want we hebben nooit pottenkijkers!

Zo helpt de Smart Home me een geruste moeder te zijn

Ik zal het nog nét geen verslaving noemen, maar ik surf regelmatig naar nieuwe inspiratie om mijn huis nog slimmer en veiliger te maken. Zo ben ik me aan het oriënteren op bewaking in huis met inbraakmelders op de ramen en deuren. Die kun je naast een sirene ook direct naar de smartphone een bericht laten sturen. Ook voor comfort zijn er volop mogelijkheden, het wordt bijvoorbeeld echt tijd voor een slimme thermostaat, want stoken voor een lege woning vind ik
geldverspilling. Hoe slimmer mijn huis, hoe geruster ik als moeder word!

1 gedachte over “Hoe Smart Home me helpt een geruste moeder te zijn”

  1. Dat van de gordijnen, lichten en rookmelder is inderdaad handig. Maar dat je een berichtje krijgt als de kinderen thuis komen en je dat ook nog kan zien op de camera vind ik persoonlijk te ver gaan. Ik denk dat kinderen ook nog privacy nodig hebben. Ik zou het vroeger tenminste niet leuk hebben gevonden als ik constant ik de gaten zou worden gehouden. Zeker in de puberteit niet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten