30 manieren om je gezinsleven een extra boost te geven

Zodra je kinderen krijgt, verandert er een hoop in je leven. Een hoop positieve dingen en misschien ook een aantal negatieve dingen. Tijd doorbrengen met je gezin is erg belangrijk. Maar vergeet ook je partner en vooral jezelf niet. Een extra boost voor je gezinsleven kan nooit kwaad. In dit artikel heb ik een aantal manieren geschreven waarop je dit je dit mogelijk zou kunnen realiseren. Misschien zit er voor jou ook een leuke tip tussen. 

Inhoudsopgave

1. Zorg voor een regelmatig slaapritme voor je kinderen

Volgens onderzoek blijken vaste bed tijden een positief effect te hebben op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. In de slaap worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt en kan het lichaam zich weer opladen om de volgende dag weer vol energie te beginnen.

2. Probeer je kind dagelijks voor te lezen.

Voorlezen is niet alleen leuk, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Oók nadat het kind zelfstandig kan lezen. Het is goed voor de taalontwikkeling en ook leren zij hoe een goede zin is opgebouwd. Wanneer kinderen worden voorgelezen, leren zij ook goed te luisteren en zich te concentreren. Tip: Door na het voorlezen met je kind over het boek te praten, wordt je kind ook gestimuleerd om actief taal om te gaan.

Lees ook: Voorlezen aan je baby

3. Bereid je ’s avonds alvast voor op de volgende dag.

Leg ’s avond alvast de kleding voor de volgende dag klaar en smeer alvast de broodjes voor school en het werk. Dit scheelt een hoop tijd in de ochtend waardoor je de dag rustiger kan beginnen. Bereid je avondeten in hoeverre het kan ook alvast de avond van te voren voor, dat scheelt je weer tijd met koken die je extra kan je kinderen kunt besteden.

4. Sta ’s morgens op voor je kinderen

Sta in de ochtend gezamenlijk op zodat je samen de dag kunt beginnen. Ben je niet zo’n ochtendpersoon? Doe wat rekoefeningen, glimlach naar jezelf in de spiegel of probeer wat anders wat je humeur positief instelt.

5. Experimenteer met verschillende muzieksmaken

Muziek kan erg bepalend zijn voor de stemming in huis (en buitenshuis). Probeer eens wat verschillende muziekstijlen als rustige muziek, klassieke muziek, instrumentale muziek, jazz, kinderliedjes of gewoon de radio. Ervaar hoe de stijlen de interactie en stemming in het gezin kunnen veranderen.

6. Maak gebruik van een maaltijdplanner

Plan je maaltijden wekelijks of maandelijks in en vind hier een routine in. Hierdoor kan je ook de grote boodschappen 1x per maand doen en de verse producten 1 à 2 x per week. Scheelt weer tijd die je mooi aan je gezin kunt besteden. Enne.. maak gebruik van een boodschappenlijst zodat je niets vergeet.

7. Verzin leuke thema avonden of dagen

Thema’s brengen vaak een positieve sfeer met zich mee. Wat dacht je van een echte zomerse avond waarbij je gezellig met zijn allen met zomers outfit en een zonnebril aan tafel, onder het genot van een zomers muziekje, een zomerse maaltijd eet? Vooral leuk om in de winter te doen. Vergeet je opblaas palmboom en flamingo niet. Of wat dacht je van een movienight with a lot of popcorn? Doe eens gek en laat je kinderen een thema verzinnen! En wie weet vinden andere mensen het ook leuk om aan te sluiten. Zo hielden onze oude overburen iedere maand een Italiaanse avond met vrienden en familie waarbij er Italiaans gekookt en gedronken werd onder het genot van Italiaanse muziek.

Lees ook: Samen actief in je gezin

8. Speel wat vaker samen een spelletje

Samen een spel spelen kan erg gezellig zijn maar ook uitlopen op veel herrie. Spelletjes spelen is goed voor de ontwikkeling van een kind waarbij het leert het spel af te spelen en dat hij/zij kan winnen maar óók kan verliezen. Let bij het kiezen van een spelletje op de leeftijd van de kinderen en de duur van het spel. Jonge kinderen hebben namelijk een korte concentratieboog dan oudere kinderen.

9. Betrek je hele gezin bij het huishouden

Het huishouden hoort net zoals rommel nou eenmaal bij een gezin met kinderen. Je voert met elkaar een huishouden dus is ook iedereen hier uiteindelijk verantwoordelijk voor. Het is bijvoorbeeld gezellig om samen schoon te maken en iedereen is erbij betrokken. Ook heeft het positief effect in de ontwikkeling van je kind m.b.t. het zelfvertrouwen en het probleemoplossend vermogen.

Lees ook: Huishouden samen met je kinderen, kan dat?

10. Roteer de huishoudelijke taken

Een tip voor wanneer je kinderen al wat ouder zijn en meer in het huishouden doen. Misschien doet de ander het op een andere manier dan jijzelf en kun je nog iets van elkaar leren?

11. Laat onbelangrijke dingen los en leef in het NU

Let it goooo! Let it goooo! Concentreer je voornamelijk op de dingen die op dit moment echt belangrijk zijn en zorg dat je als gezin samen bent op dingen die jullie belangrijk vinden. Blijf niet hangen in het verleden. Leef met de dag. Zo creëer je samen herinneringen.

12. Plan eens een dag helemaal niets in

Een dag waarin er geen verplichtingen zijn en je vanzelf wel ziet wat er die dag op je pad komt. Op zulke dagen komen vaak de meest spontane ideeën naar boven. Ook goed voor de creativiteit! Doe eens gek! Trek je eens een regenpak en regenlaarzen aan en ga eens naar het bos terwijl het regent. Wedden dat jullie de grootste lol hebben?!

13. Laat je kinderen eens een keer de baas zijn

Plan zelf niets maar laat je kinderen eens wat vaker beslissen hoe de dag er uit ziet en ga hier in mee. Laat hen bepalen wat je gaat doen, wat je gaat eten, en hoe laat ze naar bed gaan (mits het niet te gek is natuurlijk). Zo zie je ook wat je kinderen leuk vinden en waarschijnlijk komen zij met ideeën waar je zelf nooit aan gedacht hebt.

14. Kom uit je comfort zone

Probeer eens nieuwe dingen uit. Je weet nooit hoe iets uitpakt, totdat je het probeert. Ga eens voor een nieuw gerecht, of een totaal ander uitje met je gezin. Dan is de keuze daarna enkel: behouden, aanpassen, of niet meer doen.

15.  Maak samen een bucketlist voor het jaar

Maak samen met je gezin een bucketlist met verschillende doelen, activiteiten, musea, pretparken en plaatsen die jullie dit (of volgend) jaar willen gaan bezoeken. Maak je lijst echter niet al te groot. Zorg er voor dat de opgeschreven punten ook haalbaar zijn. Houd dus ook rekening met je budget. Iedereen vindt het tenslotte leuk om dingen af te kunnen vinken, toch?

16. Organiseer familiebijeenkomsten

Dit klinkt wel erg formeel maar neem eens de tijd om goed met elkaar te praten over hoe het er nou werkelijk in je gezin aan toe gaat. Wat gaat er goed? Waar zijn verbeterpunten? En vier met elkaar wat goed gaat.

17. Leer samen nieuwe dingen

Wanneer je kinderen iets groter zijn kun je samen bijvoorbeeld een workshop of cursus volgen. Volg samen  een leuke kook workshop, ga met je dochter een workshop haarvlechten doen, leer eens met je zoon hoe je een vliegtuig of helikopter kan besturen. Je kan het (afhankelijk van je budget) zo gek maken als je zelf wil.

18. Leer je kinderen beter kennen

Ga eens op pad met één van je kinderen i.p.v. met je hele gezin. Kinderen zijn dol op individuele aandacht. Zeker wanneer je meerdere kinderen hebt. Stel in een gesprek met je kind eens goede vragen waardoor hij/zij écht moet gaan praten.

19. Praat minder en luister meer

Veel mensen luisteren om te kunnen reageren. Maar luister eens echt naar elkaar zonder direct te antwoorden of je eigen mening te geven wanneer hier niet om gevraagd wordt.

20. Geef elkaar vaker complimenten

Uit onderzoek blijkt dat mensen elkaar weinig complimenten geven. Complimenten krijgen geeft een persoon echter een fijn gevoel van binnen. Een gevoel van waardering. Niemand wordt slechter van het geven van een compliment dus probeer het eens wat vaker te doen.

21. Blijf langer aan de eettafel zitten

Moedig gesprekken aan de eettafel aan. Bespreek hoe jullie dag was? Of ga eens een discussie aan. Laat vooral die mobiele telefoon ver uit de buurt liggen zodat je echt aandacht voor elkaar hebt.

22. Breng tijd door met je partner

Het gezinsleven draait niet enkel om de kinderen, maar ook om je relatie met elkaar. Hoe fijner jullie het samen hebben, des te fijner het in het gezin zal zijn. Plan in de agenda bijvoorbeeld elke maand een datenight in en regel voor die avond oppas voor de kinderen zodat jullie ongestoord van elkaar kunnen genieten.

Lees ook: Een oppas vinden, hoe doe ik dat?

23. Besteed tijd aan jezelf

Naast je gezin en je relatie, is de relatie met jezelf nog belangrijker. Gun jezelf me-time. Want wanneer jij je goed voelt, ben je ook een fijne partner en moeder.

24. Ga meer naar buiten

Buiten zijn is gezond en heeft een hoop positieve effecten op je leven. Mensen die veel buiten zijn blijken minder stress te ervaren en een beter immuunsysteem te hebben dan mensen die veel binnen zitten. Ook blijken mensen die veel buiten zijn creatiever te zijn en scherper te kunnen denken. En buiten zijn is natuurlijk ook gewoon leuk!

Lees ook: Buitenspelen heeft positieve effecten op kinderen

 25. Stop met klagen

Wij Nederlanders staan er bekend om: klagen. Hoe fijn klagen ook kan zijn, het is een slechte gewoonte die je doodongelukkig maakt en de sfeer negatief kan beïnvloeden. Wanneer je wil gaan klagen, wees hier dan bewust van. Misschien lukt het je om je gedachte een positieve draai te geven?

26. Verstop geen emoties

Het is belangrijk om je emoties te mogen en te kunnen tonen. Zeker binnen je gezin. Op deze manier geef je ook aan je kinderen mee dat zij hun gevoelens mogen uiten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun gevoelens uiten, een stuk minder kans hebben om een depressie te krijgen.

27. Verminder het kijken op schermen

Volwassenen én kinderen zitten tegenwoordig te veel op schermen te kijken. Negatieve gevolgen hiervan zijn o.a. dat deze mensen minder alert zijn voor wat er in hun omgeving gebeurt en meer last hebben van concentratie- en slaapproblemen. Dit laatste hangt mogelijk samen met de straling die hier vanaf komt. Ook blijken kinderen die in de ochtend al bloot worden gesteld aan schermen meer concentratieproblemen te hebben op school. Dus probeer ’s morgens en ’s avonds eens die schermen wat langer uit te laten.

28. Leg die telefoon eens wat vaker weg

Heb meer aandacht voor elkaar dan voor je telefoon. Stel eens een telefoonloze avond of dag in. Wil je nog een stap verder gaan? Probeer dan eens een smartphone detox van een x aantal dagen! Benieuwd hoe jouw telefoon gedrag is? Download eens een app als Moment of Forest.

29. Ga eens wat vaker met elkaar op vakantie

Of ga een lekker dagje naar het strand of bos. Ga eens wat vaker weg uit je eigen omgeving. Kinderen blijken wanneer zij ouder zijn, de momenten als vakanties beter te herinneren dan spullen die ze hebben gekregen. Geef elkaar dus eens een moment cadeau i.p.v. een product.

30. Samen maak je herinneringen voor de rest van je leven.

Wat eigenlijk al bovenstaande punten samenvat: heb voldoende aandacht voor elkaar. Wees aanwezig zodat een ander ook het gevoel krijgt dat je er voor hem/haar bent. Kinderen ontwikkelen zich beter wanneer zij een ouder hebben die er écht voor hen is, die aandacht voor hen heeft. Maak samen herinneringen die je de rest van je leven zult onthouden.

Heb jij nog aanvullingen voor deze lijst? Dan horen we dat uiteraard graag!

De foto’s in dit artikel komen van Shutterstock.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten