Het havermoutbadje bij waterpokken – de pokkentrol

Verdachte rode vlekjes. Oh nee, waterpokken! Bij mijn oudste viel het mee, maar mijn jongste werd helemaal gek van de jeuk en pijn. Wat had ik met haar te doen! Ik had gelezen dat het havermoutbadje bij waterpokken zo goed zou zijn. In eerste instantie wilde mijn dochtertje niet in bad. Tot ik de pokkentrol in het leven riep! De pokkentrol, een hydrofielluier gevuld met havermout, werd haar beste badmaatje. Hoe je hem maakt lees je in deze blog!

Inhoudsopgave

Waterpokken sfeerimpressie

Waterpokken, we dachten er na de ervaring met onze oudste makkelijk vanaf te komen. Bij mijn jongste bleef het niet bij een paar subtiele pokjes. Binnen no-time had ze er honderden en ze bleven maar komen. De eerste dag viel nog mee, maar de dagen die daarop volgden? Ze werd gek van de jeuk.

Overdag ging het nog redelijk en vooral afleiding hielp goed. De nachten waren drama. Ze wist gewoon niet meer waar ze het zoeken moest van de jeuk en de pijn, dus ze sliep tussen ons in en gooide zich tegen ons aan. Met haar hoofdje beukte ze zelfs een paar keer tegen de houten bedrand. Vreselijk om te zien en wat ben je als papa en mama dan hulpeloos.

Het havermoutbadje bij waterpokken

Gelukkig hadden we van alles in huis om het leed dat waterpokken heet te bestrijden. Samen met Sara onderzocht ik wat bij ons het beste werkte. Op mijn persoonlijke blog lees je meer over deze zoektocht in 5x wat helpt het best bij waterpokken.

Ik kwam al snel op het havermoutbadje bij waterpokken. Gewoon wat havermout in een oude panty, washandje of hydrofielluier. Even dichtknopen en in een lauwwarm badje leggen (Let op: geen warm badje, want warmte maakt de jeuk erger!) Waarom het havermoutbadje bij waterpokken zo goed werkt? Havermout verzacht de jeuk en zorgt ervoor dat de waterpokken sneller uitdrogen.

Toen ik echter bij mijn jongste opperde of ze misschien in bad wou, eindigde dat in een dramatische huilbui. Ik wilde haar niet nog meer van streek maken. Dus hoe kon ik het badje leuk maken? Kom op mama, let creativity do it’s work!

Samen in bad met de pokkentrol!

Om voor wat afleiding te zorgen zette ik even een filmpje voor haar op. Het werd Trolls, de trollenfilm die ze zo leuk vindt. Ondertussen struinde ik het internet af naar ideetjes. Als het havermoutbadje bij waterpokken zo goed helpen, dan moet dat toch op een leuke manier kunnen? Al snel kwam ik het havermoutspookje tegen in de blog van Ecomama. In mijn ooghoek zag ik “Poppy” van Trolls door het beeldscherm dansen. Eén plus één is twee en zo werd de pokkentrol geboren.

Hoe maak je de pokkentrol?

Ik vertel je hoe je makkelijk een pokkentrol zelf maakt. Wedden dat je kindje het havermoutbadje bij waterpokkken een stuk leuker vindt met de pokkentrol?

het havermoutbadje bij waterpokken - benodigdheden voor e pokkentrolhet havermoutbadje bij waterpokken - benodigdheden voor e pokkentrol

Benodigdheden

Waarschijnlijk heb je de meeste dingen wel in huis om een pokkentrol te maken. Men neme:

 • 1 hydrofielluier
 • 1-2 handjes havermout
 • 2 elastiekjes
 • watervaste stif(ten)

Uitleg – Hoe zet je de pokkentrol in elkaar

 1. Sla de hydrofielluier open.
 2. Leg een paar handjes havermout in het midden van de hydrofielluier.
 3. Vouw nu de punten van de hydrofielluier naar elkaar toe. De havermout zit nu in het midden van de hydrofielluier.
 4. Knoop een elastiekje (of bindt een touwtje) om de havermout zodat er een balletje gevormd wordt. Doe dit goed strak, anders heb je de hele havermout smurrie in bad
 5. Knoop ongeveer 10cm onder de punten van de hydrofielluier nog een elastiekje. Zie je het trollenkapsel al ontstaan?
 6. Teken nu het gezichtje van de trol met watervaste stift op het havermoutballetje. Dat ziet er ongeveer zo uit:De pokkentrol het havermoutbadje bij waterpokken
 7. Gebruik je fantasie, eventueel een strikje of bloemetje op de trol op te leuken! Ik deed het met cadeaulint, want dat wordt verder ook niet nat.
 8. Klaar is kees! Nu kan de pokkentrol met je kindje in bad. Leg de pokkentrol in het water en knijp er een paar keer goed in. Ik smeerde mijn dochtertje helemaal in met de slijmerige smurrie die eruit kwam.

het havermoutbadje bij waterpokken - de pokkentrol

Project pokkentrol geslaagd?

Mijn dochtertje herkende de pokkentrol meteen als trol van Trolls en wat wou ze graag ik bad! Wat heeft ze fijn gepoedeld in het badje. Het verzacht de jeuk echt een poosje en het zorg vooral ook voor afleiding. Klaar met badderen? Niet afspoelen, gewoon meteen afdrogen.

Mijn dochtertje had erg veel waterpokken in haar haartjes. Daar smeer en poeder je niet zo makkelijk. Het havermoutbadje  hielp vooral daarbij echt enorm goed.

Je moet overigens wel oppassen met badderen en douchen als je kindje eenmaal korstjes heeft (ingedroogde waterpokken). Als de korstjes er in het water afweken, krijg je open wondjes met infectiegevaar tot gevolg. Wrijf na het badderen ook niet te hard met de handdoek. Gewoon zachtjes deppen.

Verdachte rode vlekjes. Oh nee, waterpokken! Wat helpt tegen de jeuk? Ik zweer bij het havermoutbadje bij waterpokken! Maak het extra leuk met de zelfgemaakte pokkentrol!

3 gedachten over “Het havermoutbadje bij waterpokken – de pokkentrol”

 1. Mijn kinderen hebben de waterpokken heel goed doorstaan. Vooral bij de jongste was ik daar blij om, want ze was nog maar 10 maanden oud. Maar bij allebei kon ik de pokken tellen. 10 stuks ongeveer op de rug. Dus dat was te overzien. Ik heb ze ook in een badje gedaan, maar het droogde gelukkig erg snel uit. Het was dus best mild, vergeleken met vele andere kinderen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten