Hechting, je hebt er vast wel eens wat van gehoord. En dan heb ik het over hechting van kinderen aan een volwassene en niet over hechtingen als je een diepe snee hebt. Hechting is een heel belangrijk onderdeel van de opvoeding, maar wat is het nu precies en hoe belangrijk is het voor een baby?
Wat is hechting?
Hechting is de ontwikkeling van een duurzame affectieve relatie tussen kind en ouder/verzorger. De eerste hechtingsrelaties ontstaan tussen de zes en twaalf maanden en zullen voornamelijk met de ouders/primaire verzorgers, grootouders en eventueel pedagogische medewerkers zijn. Ieder kind hecht zich, maar de manier waarop dit gebeurt is verschillend. Een kind kan veilig of onveilig gehecht zijn. Onveilige hechting ontstaat wanneer het hechtingsproces niet goed verloopt.
Voorwaarden veilige hechting
Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kind een veilige hechtingsrelatie opbouwt? Belangrijk is dat je snel en adequaat reageert op de signalen die je kind stuurt. Het is belangrijk dat je op een voorspelbare en eenduidige manier reageert, zodat je kindje weet dat hij op je kan vertrouwen en weet wat er gaat komen. Ook belangrijk voor de hechting is dat het aantal mensen dat de primaire verzorging voor het kindje op zich nemen niet te veel wisselen. En tot slot: probeer je te verplaatsen in je kind en benoem wat je ziet. Ik probeer dit veel te doen, want naast dat het de hechting bevordert, leert je kind zo ook de verschillende emoties kennen en hoe ze uiting kunnen geven aan verschillende emoties.
Het belang van een veilige hechting
Baby’s zorgen er door hun gedrag voor, dat volwassenen voor hen zorgen. Door te huilen, krijgen ze voeding of worden ze getroost. Hechting is van levensbelang voor baby’s, want de hechtingsfiguur zorgt er voor dat een baby kan overleven. Een veilige hechting is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, op zowel sociaal-emotioneel en cognitief vlak. Kinderen die veilig gehecht zijn hebben een groter zelfvertrouwen. Ook kunnen ze vanuit een veilige gehechtheid zich beter hechten aan anderen en zijn in staat hechte vriendschappen op te bouwen en anderen te vertrouwen.
Activiteiten die hechting bevorderen
Hoe kun je nou zorgen dat het proces van hechting voorspoedig verloopt? Veel zal je intuïtief al doen: bijvoorbeeld op een hoge toon praten tegen je baby. Daarnaast is het dus belangrijk dat je adequaat reageert op de signalen die je baby geeft en dat daar op een eenduidige wijze op gereageerd wordt (dus niet de ene keer wel en de andere keer niet). Huid-op-huid contact bevorderd de hechting ook. Tot slot is positieve aandacht natuurlijk belangrijk: lekker knuffelen; je kindje dragen in een draagdoek/-zak; samen spelletjes doen of boekjes lezen.
Dus, pak je kindje nog even een keer lekker vast; spring nog even samen onder de douche; lees een keer een extra boekje voor en geniet er van! Want naast dat die knuffels heerlijk zijn, zijn ze dus ook nog heel functioneel!
* Bronnen:
Bijzonder dat zoiets eigenlijk ook helemaal vanzelf gaat zonder er over na te denken. Als je van je kind houd, gaat dit allemaal vanzelf.