De term peuterpuberteit kennen ouders van peuters maar al te goed. Het is een fase waar iedere peuter doorheen gaat. Lastig voor de omgeving, maar vooral lastig voor zichzelf. Het is de fase waarin je peuter zijn eigen persoonlijkheid begint te ontwikkelen.
Inhoudsopgave
Ik ben 2 en ik zeg NEE
Dwars, koppig, vol emotie, vrolijk, brutaal, het hoort er allemaal bij. Nee is vaak het meest favoriete woord. Zo ook bij mijn peuter-meisje. Hoe kun je hier als ouders nu het beste mee omgaan? Een lastige vraag die door veel ervaringsdeskundigen beantwoord kan worden. Ik ben gaan googlen en vond daar veel advies. Dit was ook zeer divers.
Omgaan met de peuterpuberteit
De conclusie is dan ook dat er geen eenduidig antwoord te geven is. Als ouders(s) ken je je peuter het beste. Iedere peuter is anders. Mijn peuter wil ‘s middags niet meer slapen. Aan het eind van de dag, zo rond etenstijd, is er niets meer met haar te beginnen. Ze heeft de rust ‘s middags echt nog nodig. Eigenwijs gaat ze echt niet slapen. Dat is wel eens een reuze strijd geweest. Daar werden we beiden niet vrolijker van.
Een tip
Slapen wil ze niet, maar de rust heeft ze wel nodig. Wat nu? Ik leg mijn dochter ‘s middags wel even in bed. De radio gaat aan met daarop een luisterboek van bijvoorbeeld Nijntje. Ze krijgt wat boekjes in bed om in te kijken. Zo krijgt ze toch een uurtje rust. Soms valt ze in slaap en soms ook niet. Beide vind ik prima.
Grenzen aangeven
Ook tijdens de peuterpuberteit is het goed grenzen aan te geven. Dat zorgt misschien wel voor extreme emoties, maar het is belangrijk voor de ontwikkeling van de peuter. Het geeft houvast en duidelijkheid. Voorspelbaarheid in je reactie zorgt voor een zeker gevoel bij je peuter. Op een rustige manier in gesprek gaan met je peuter is een mooi leermoment voor ouders en peuter. Een peuter heeft vaak een woordenschat van rond de 300 woorden en kan heel goed vertellen wat het wel en niet wil.
Maak een compromis
Mijn peuter kan mij precies vertellen wat ze wel en niet wil. Dat is dan ook echt zo. Ik probeer altijd naar haar te luisteren en tot een soort compromis, een afspraak, te komen. We gaan eerst dat … en daarna dat …
We gaan eerst opruimen en daarna mag je buiten gaan schommelen. Dat helpt in de meeste gevallen. Zo krijgen we beide wat we willen.
In gesprek gaan
De peuterpuberteit, een lastige maar mooie fase in de ontwikkeling van een kind, de persoonlijkheidsontwikkeling. Een peuter leert een eigen persoontje te zijn. Als ouders heb je de taak je peuter hierin te begeleiden, te zorgen voor rust en het aangeven van grenzen. Het belangrijkste is toch wel het in gesprek gaan met je peuter. Je zult prachtige momenten meemaken.
Meer informatie
Zoals ik al schreef is er op het wereldwijde web veel informatie te vinden. Niet alles past bij jouw kind. Neem datgene mee wat goed voelt voor jezelf of wat bij jouw kind past. We zijn immers allemaal verschillend!