Door Lize – Om te beginnen wil ik zeggen dat ik al een tijdje deze blog wil schrijven, maar omdat ik merk dat het een gevoelig onderwerp kan zijn en ik er best een sterke mening over heb, heb ik het nog niet gedaan. Ik wil in deze blog alleen maar mijn mening en mijn manier over baby- en kindervoeding laten zien. Deze werkt voor ons en ik wil er absoluut niet mee zeggen dat ik andere meningen of aanpakken verkeerd vind. Juist niet, want ik leer ook van hoe andere mensen het doen en neem vaak genoeg iets over. Toch zet ik de blog een beetje pittig neer, omdat ik vind dat ook wel eens mag.

Kinderen en eten, het blijft een ding. Sommige kinderen eten alles, anderen weer helemaal niks. Ze krijgen allemaal een periode dat ze gaan uittesten of ze toch geen snoepje krijgen in plaats van een bord vol verse groenten. En op een of andere manier zijn de meeste kinderen dol op zoet, zoeter, zoets.
Als ouders probeer je het beste ervan te maken en je kind zo gezond mogelijke voeding te geven. Allerlei artikelen en boeken kan je erover lezen. En als je wil kan je elke maand een andere trend volgen. Geen suiker, geen zuivel, beginnen met groenten of juist met fruit. Je kan zelfs kiezen uit welke methode je wil gebruiken; pureren, Rapley (tot 6 maanden volledig borstvoeding geven en vanaf die 6 maanden stukken eten aan gaan bieden) of een combinatie hiervan. Ik ben van mening welke methode je ook gebruikt, wat je ook kiest, het is goed. Ik vind alleen wel dat we soms een beetje doorslaan in bepaalde trends.
Begrijp me niet verkeerd, het laatste wat ik wil is doen alsof ik alle wijsheid in pacht heb betreffende voeding, maar ik vraag me serieus af waarom sommige ouders bepaalde voedingstoffen willen uitbannen en het zichzelf soms zo moeilijk maken.

Borstvoeding vs. flesvoeding

De discussie begint vaak al met de keuze voor borstvoeding of flesvoeding. In een eerdere blog over mijn borstvoedingsverhaal heb ik al aangegeven dat ik van mening ben dat borstvoeding het allerbeste is voor kinderen, we produceren tenslotte niet voor niets melk als vrouw wanneer we een baby hebben gekregen. Maar niet ten kosten van alles. We leven nou eenmaal in een wereld waarin we de keuze hebben en dat vind ik nou juist zo mooi. Je krijgt als moeder de vrijheid om te kiezen waarmee je jouw kindje wil voeden. Daarbij is het fijn om te weten dat als de borstvoeding niet lukt door welke reden dan ook er een goed alternatief is.
Of kinderen die borstvoeding minder vaak ziek zijn en of kinderen die flesvoeding krijgen vaker overgewicht krijgen? Ik weet het niet? Onderzoek zegt van wel, maar ik vind wetenschappelijke onderzoeken ook niet altijd zaligmakend.

De grote boze suikers

Geef jij je kind diksap in plaats van water? Mag hij Liga’s? Nou daar zit veel te veel suiker in.
Waarom zien veel ouders tegenwoordig suikers als de grote bozerik? Ik ben echt geen voorstander van heel veel suikers en bepaalde producten komen ons huis niet in voor Huub (yogi drinks, cola en van die enorm chemische snoepjes), maar kom op een Liga op zijn tijd en een flesje diksap kunnen echt geen kwaad vind ik. Ik denk dat je er heel bewust mee om moet gaan. En laten we nou eerlijk zijn: drink jij altijd water en eet je nooit een koekje of een chocolaatje?

Pas op, brood!

Brood is tegenwoordig ook al zo een product waar mensen opeens een aversie tegen hebben. Ik ben van mening dat 10 boterhammen op een dag met kaas of hagelslag inderdaad niet echt een goede keuze is, maar een paar boterhammetjes per dag kan echt geen kwaad.
Huub is dol op brood met appelstroop, geitenkaasspread (ja je gelooft het niet haha), jam (hier wel de biologische variant met minder suiker en geen zoetstoffen) en roomboter. En ik vind dat brood in een gezond voedingspatroon hoort. Dus kom maar op met die boterhammen.

Brrr… zuivel

En dan hebben we de koemelkdiscussie nog. Nee, dat komt er niet meer in. Aan de geitenmelk, amandelmelk, havermelk, sojamelk, en weet ik veel wat voor meer melk we allemaal nog meer moeten. Sojamelk wordt ook niet echt op een lekkere manier geproduceerd en daar zijn ook onderzoeken over die uitwijzen dat het niet heel goed voor je is.
Ik denk dat je een keuze hierin moet maken die bij je past en het is wederom weer fijn dat we een keuze hebben. Zeker omdat er ook veel kindjes zijn die een koemelkallergie of intolerantie hebben.

De methode om je kindje goed te laten eten

Ik denk dat die niet bestaat. Ik heb kinderen op mijn werk gehad die werden opgevoed met gepureerd eten, maar ook waarbij ze thuis de Rapley methode hanteerden. En eerlijk gezegd heb ik bijna alle kinderen een periode zien doormaken dat ze slecht aten of bepaalde dingen niet wilde eten. Geen groenten of juist alleen maar de rode groenten, geen korstjes en het liefst alleen maar bananen.
Je moet denk ik vooral doen wat bij je past en van eten geen drama maken.
Wat wij hebben gedaan? Wij hebben Huub vanaf 4 maanden groenten en fruit gegeven en tot 8 maanden alles gepureerd. Vanaf 8 maanden kreeg hij de behoefte om erop te kauwen en zijn we kleine stukjes gaan aanbieden. Brood zijn we gaan geven vanaf 8 maanden. En vlees en yoghurt vanaf 10 maanden. Vlees krijgt hij 2 keer per week, omdat we het niet nodig vinden om elke dag vlees te eten. En yoghurt om de dag, om niet meteen bulken met koemelk te geven. Deze maand wordt hij 11 maanden en gaan we beginnen met een visje. Benieuwd wat hij ervan vindt.
Momenteel heeft hij een periode dat hij minder goed eet en zijn groenten en fruit weer gepureerd wil. Ik denk dat het te maken heeft met tanden die eraan komen en papa en mama uittesten. Prima, doen we het zo. Ik bied hem alleen wel elke dag groenten en fruit aan en probeer hem minstens 5 hapjes te laten eten. Daarna mag hij wat lekkers zoals een beetje vanille yoghurt of een halve Liga. Nu vind je me misschien streng? Maar ik vind het belangrijk dat we niet meteen toegeven. Want die vanille yoghurt en Liga gaan er prima in, maar met groenten en fruit doet hij moeilijk. Ach ja, het opvoeden is ook wel een beetje begonnen.

Ik denk dat je goed etende kinderen krijgt door ze alles aan te bieden en geen druk te leggen op eten. Maar ik denk ook dat je goed moet kijken naar wat de reden is waarom je kindje niet eet. Meestal zijn kinderen aan het uittesten hoe ver ze kunnen gaan en of ze hun zin krijgen, dan vind ik dat je best een beetje mag doorzetten. Bijvoorbeeld zeggen dat ze 5 hapjes moeten eten en daarna een toetje krijgen. Maar soms is er een andere reden; een allergie, het echt niet lusten, tanden, ziek worden. Tuurlijk ga ik dan niet doorzetten.

En ja, ik weet heel goed hoe moeilijk het doorzetten soms is. Ik heb er inmiddels genoeg ervaring mee door mijn werk en mijn eigen eigenwijze bijna 1 jarige zoon. En ja ik geef ook wel een toe, zowel thuis als op het werk. Simpelweg omdat je soms er even niet meer tegen kan, moe bent, er geen zin in hebt of er gewoon helemaal klaar mee bent. Ik noem dat menselijk.

Overal waar ’te’ voor staat

Mijn moeder zei altijd: “overal waar ‘te’ voor staat niet is niet goed, behalve tevreden. En daar ben ik het helemaal mee eens. Met mate suiker, met mate zuivel en met mate brood is prima. Ik denk dat ieder mens van alle voedingstoffen een bepaalde hoeveelheid per dag nodig heeft en kinderen ook.

De uitspraak van mijn moeder is altijd in mijn hoofd blijven hangen en ik merk dat ik deze meeneem in de opvoeding van Huub.
Dus Huub mag van ons lekker wel eens een snoepje als hij groter is, maar niet “te” veel.

Hoe denk jij over voeding voor je kindje? Welke methode heb jij gebruikt om je kindje te leren eten?

Groene babyvoeding foto komt van Shutterstock.

Show Full Content

About Author View Posts

Lize

Ik ben Lize en ik ben 30 jaar oud. Ik ben getrouwd met Michael en op januari 2016 ben ik mama geworden van onze prachtige zoon Huub. Ik werk op een kinderdagverblijf en hou van koken met vrienden en familie, winkelen, reizen en met mijn man en zoon genieten van Amsterdam

Previous De magie van mijn naam
Next Weekoverzicht #121: Met griep het nieuwe jaar in

11 thoughts on “Het oerwoud dat ‘baby- en kindervoeding’ heet

 1. Als moeder heb ik, en veel anderen met mij denk ik, bij elke keuze al het gevoel dat ik te kort schiet en met voeding helemaal. Het is vooral lastig als mijn kinderen allemaal feestjes hebben en naar opa en oma gaan. Krijg je ze met een sugar rush van hier tot en met tokyo terug hahaha. Maar alles met mate en dan komt het goed!

 2. Ik was in het begin helemaal INTO gezond en alles strikt maar eigenlijk doen we nu gewoon… en dat ga ik bij ons tweede kindje ook doen. Genoeg groenten en fruit en voor de rest eten wat wij eten. Ik ben er niet meer ZOOO hard mee bezig. Ik ben wel blij dat ze op school bvb de gewoonte hebben om ’s morgens een truitje te eten met zijn allen. Dat stimuleert alle kinderen om samen een gezond tussendoortje te eten. Thuis weigert hij dit soms.

  1. Ik was tijdens mijn zwangerschap ook heel erg van “super gezond”, geen sap, geen suiker, alles vers. Ik vind een gezond eetpatroon nog steeds belangrijk maar heb dingen los gelaten. Huub drinkt thuis alleen maar Diksap en op het KDV wel water. Hij drinkt dus in ieder geval 3 dagen per week water en verder wil ik dat hij drinkt. Als hij dingen meer snapt ga ik hem water leren drinken of beter gezegd: ook thuis haha
   En ik vind: iets lekkers op zn tijd moet kunnen!

 3. Goed artikel. Mijn dochtertje is net drie weken begonnen met gepureerd voedsel. Ze krijgt afgewisseld groenten of fruit. Eerst kreeg ze drie dagen achter elkaar dezelfde smaak om te wennen, nu krijgt ze ’s ochtends fruit en ’s avond groenten. Wel elke keer drie dagen lang dezelfde dingen om aan de smaken en structuren te wennen. Het gaat erg goed, ze vindt tot nu toe alles nog lekker en zit ze echt te kreunen en met haar voetjes te draaien van genot. Ik hoop dat ze zo goed blijft eten. Sowieso moeten mensen nieuwe smaken vaak 7 keer proeven voordat ze ergens aan gewend zijn, dus zal ik niet opgeven als ze na één of twee keer proeven iets niet lekker vindt. Ik vind het belangrijk dat ze straks niet teveel suiker krijgt, maar ze gaat het zeker krijgen, want ik eet zelf ook regelmatig dingen met suiker en zou het hypocriet vinden als ik het wel mag en zij niet.

  1. Dankjewel!
   Leuk dat je dochter zo enthousiast aan het eten is!
   En helemaal met je eens: ik eet zelf ook wel eens iets met suiker (wel vaker dan wel eens haha) dus vind het ook een beetje raar als Huub dat dan niet wel eens zou mogen.

 4. Goed artikel. Helemaal mee eens . En die suikers. Ja niet teveel, maar wat denk je
  Oma van Huub kreeg als frisdrank Exota Kleur groen
  geel, rood of oranje en suikers oei heel veel en weet ben niet te dik en nog steeds
  Goed gebit. Goed geschreven meid

 5. Helemaal mee eens. Een goede balans vinden daar gaat het om. Ik ben echt voor bijna alles zelf maken, bijna geen pakjes, regelmatig vis, bijna geen snoepjes, enz. Ik bied mijn kids alles aan en ze moeten wel proeven maar ik dwing ze niet alles te eten. Je gevoel volgen, dat is het beste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Waar komt Vaderdag en Moederdag vandaan?

2 juni 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten