Hoe kies je een geboortekaartje?

Tijdens je zwangerschap moet je veel regelen, sommige dingen zijn leuk en andere dingen wat minder. Een van de leukere dingen vond ik toch wel het uitzoeken van het geboortekaartje. Maar er was zoveel keuze, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Hoe we uiteindelijk de keuze maakten voor het kaartje vertel ik je graag door middel van tips voor het kiezen van een geboortekaartje in dit artikel. Want hoe kies je een geboortekaartje?

Inhoudsopgave

Adressenlijst

Allereerst ben ik een lijstje gaan maken met de namen van de mensen die een kaartje zouden krijgen. Dit ging niet in een keer, ik begon namelijk met een enorme lijst, maar ben uiteindelijk veel mensen gaan schrappen. Wij hebben niet heel veel te besteden en dus gingen we shiften. Sowieso zou iedereen het wel lezen via Facebook etc. Dus was het niet nodig om al onze neven en nichten bijvoorbeeld ook een kaartje te sturen. Uiteindelijk kwamen we op 37 kaarten uit, een mooi getal. Aan de hand hiervan ben ik online gaan zoeken naar kaartjes. Zo wist ik namelijk ongeveer hoeveel we per kaartje konden besteden.

Uniek of standaard

Voordat je op zoek gaat, kun je het beste alvast beslissen waar je naar op zoek gaat. Zoek je een klassiek kaartje, een standaard kaartje, iets heel aparts, zelf ontworpen of een bepaalde vorm?
Wij wilden vooral een modern kaartje, zonder teveel poespas. Wel wilde ik dat het bij het thema van de babykamer zou passen, dus wilden we een kaartje met een uil. Dat was al een stuk makkelijker zoeken. In google tikte ik in; ‘geboortekaartje jongen uil’ en direct kwamen er allerlei hits tevoorschijn.

foto 1

De kosten

Eigenlijk kun je het laten drukken van de geboortekaartjes zo duur maken als je zelf wilt. In eerste instantie kwamen we bij een webshop waar ze hele leuke kaarten hadden, voor een leuke prijs. Ik geloof dat de kaarten 99 cent per stuk waren. Ik plaatste 50 kaarten in de winkelwagen en schrok me rot van alle extra kosten die erbij kwamen. Blijkbaar werden de drukkosten en de enveloppen nog apart gerekend. Dat is in meerdere webshops zo, dus hou daar rekening mee als je op zoek gaat naar een kaartje.

Uiteindelijk kwamen wij ons favoriete kaartje tegen bij Kaartje2go. Van te voren had ik helemaal niet verwacht daar kaarten te bestellen. Maar ze waren transparant over de prijzen, hadden leuke kaartjes en zijn betrouwbaar. Niets is zo vervelend als geen kaartjes te hebben, omdat je een onbetrouwbare drukkerij hebt.

De tekst

Op internet ben ik me rot gaan zoeken naar gedichtjes en versjes voor in het geboortekaartje. Waar we een redelijk standaard kaartje hadden, wilde ik in elk geval iets bijzonders als tekst. Ik had op dat moment niet de creativiteit zelf iets te schrijven, omdat ik me niet goed voelde. Maar na heel lang zoeken kwam ik ineens het perfecte stukje tegen. Ik plaatste het in 2 verschillende lettertypes door elkaar op het kaartje en vulde de rest van de informatie aan voor zover bekend.

Het gedichtje dat wij in de kaart gezet hebben is:

Korte beentjes, kleine teentjes
Lachend mondje, pamperkontje
Welkom, kleine ukkepuk
Jij bent ons eerste meesterstuk

Andere informatie

Welke andere informatie zet je op het kaartje? Ik vond het maar lastig. Sowieso moest Luuk’s naam er duidelijk in staan. Daarna onze namen en adresgegevens + telefoonnummers. Ook hebben we erin gezet dat we tussen 12:00 en 15:00 en na 21:00 uur zouden rusten. Dat laatste was overigens vooral, zodat men op voorhand zou weten dat we aan het eind van de avond ook graag rust wilden en tijd met zijn drieën. Verder had ik al een website voor Luuk gemaakt, met het plan hierop te bloggen voor familie en vrienden. Ook deze link werd op het geboortekaartje geplaatst onder het mom van foto’s van onze kersverse zoon.

Proefkaartje

Om zeker te weten dat het kaartje naar wens is, is het verstandig om van te voren een proefkaartje te bestellen. De eerste is in de meeste webshops gratis. Zo kun je het papier voelen, kijken hoe de afwerking is en of de verzending netjes gebeurt. Zelf hebben we bij verschillende webshops een proefkaartje aangevraagd. En waar we eerst een favoriet hadden in een andere webshop, bleek deze de afwerking van de kaartjes helemaal niet mooi te doen. Gelukkig hebben we dat dus gezien door de proefdruk. En niet pas na de geboorte, want dat levert veel onnodige stress op.

foto 2    foto 3.PNG

Reacties

Op het kaartje en dan vooral op de teksten werd erg enthousiast gereageerd. Mensen vonden het goed bij ons passen en vonden (en vinden!) het leuk om via een blog op de hoogte te blijven van ons leven met Luuk samen. En omdat we er bewust voor kozen bepaalde familieleden geen kaartje te sturen, kwamen er ook wat negatieve reacties. Maar dat is vooral jammer voor hunzelf. Daarvan heb ik echt geleerd dat het zo belangrijk is om je eigen gevoel te volgen en geen kaartjes te sturen omdat je het gevoel hebt dat je het verplicht bent.

Het verzenden van de kaartjes

En mijn allerbelangrijkste tip is toch wel dat het helemaal niet nodig is om de kaartjes binnen 3 dagen op de bus te doen. Wij hebben de kaartjes na 8 dagen op de bus gedaan en dat was heel prettig. Op die manier hadden we echt een week de tijd om met onze naaste familie aan de nieuwe situatie te wennen.

Heb jij nog goede tips over het uitkiezen van de geboortekaartjes? 

15 gedachten over “Hoe kies je een geboortekaartje?”

 1. Ik vond het vooral lastig om niet overweldigd te worden door de enorme hoeveelheid opties. Dus beginnen met vaststellen welke stijl je ongeveer wilt is een belangrijke eerste stap. Dan kun je een heleboel al aan de kant leggen.

  Beantwoorden
 2. Het lijkt me echt verschrikkelijk er 1 te moeten kiezen, daarom denk ik dat wij eerder zelf iets (laten) ontwerpen.

  Het is wel een heel leuk kaartje!

  Beantwoorden
  • Dat had ik ook het liefst gewild, maar ik voelde me zo slecht dat ik mijn creativiteit helemaal klaar was, dus dat ging niet lukken. Bij een eventuele volgende ga ik dus al veel eerder in de zwangerschap met het kaartje aan de slag om daar niet meer tegenaan te lopen.

   Bedankt!

   Beantwoorden
  • Nee, daar kan ik me wat bij voorstellen! Helaas voelde ik me te slecht om zelf aan de gang te gaan, of om een ander te vertellen wat ik wilde, dus toen hebben we het maar zo gedaan.

   Beantwoorden
 3. Schattig kaartje! En die tekst is lief.

  Zelf heb ik allebei de geboortekaartjes gemaakt. Het design door mij, uitgeprint door mij, gesneden door mij. Was wel leuk om te doen ook, want ik zat natuurlijk met een dikke buik. Ook kostte het zo bijna niks. Alleen papier en inkt. En tijd. Maar dat had ik alle drie, dus dat scheelt!

  Wij hebben er als tekst twee christelijke teksten op gezet. Maar goed, wat wil je met christelijke ouders? Haha.

  Beantwoorden
  • Super zeg! En heb je dat dan allemaal van te voren al gedaan? Hoe heb je de informatie zoals de geboortedatum en het gewicht enzo dan toegevoegd? Of heb je alles geprint en gesneden na de bevalling?

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten