Door Lize – In een eerdere blog schreef ik over “hoe overleef ik een vakantie met een baby”. In deze blog schrijf ik over de vliegreis met ons kleine mannetje. Want dat vond ik van de hele vakantie wel het spannendste. Want wat als Huub het hele vliegtuig bij elkaar zou huilen, omdat hij het niet leuk vindt. Wat als hij van top tot teen zou doorlekken. Ik zag mezelf al staan in zo een mini vliegtuigwc’tje met een van top tot teen onder de poep zittende, huilende baby. Maar het ergste van allemaal: wat als meneertje pijn aan zijn oortjes zou krijgen? Ik kreeg al jankneigingen bij de gedachte. Gelukkig heb ik een nogal nuchtere man, die mijn doemdenkende hersenspinsels altijd snel de kop indrukt en er smakelijk om kan lachen. Dat relativeert een hoop moet ik zeggen. Ik vraag me dan altijd af of ik de enige moeder ben die zo lekker panisch kan doen om dit soort dingen. Of herkennen jullie jezelf hier ook in? Enfin, in deze blog dus mijn persoonlijke ervaring over vliegen met je kindje en een aantal tips.

image1

De vliegreis

Op zaterdag 3 september vlogen wij vanaf Schiphol naar Ibiza. Normaal gesproken zijn wij altijd zo een 1,5 tot 1 uur van te voren op het vliegveld en dus niet de gebruikelijk 2 tot 3 uur. Als het aan Mike had gelegen hadden we dat nu ook gedaan. Goed, maar deze panische moeder wilde dit keer zeker 2 uur van te voren op het vliegveld zijn. Want Huub moest nog een fruithap en ik wilde toch wel zeker weten dat we op tijd de koffers en de kinderwagen incheckte. En oh ja, al die extra controles. Mike haalt dan heerlijk zijn schouders op: “wat jij wil schat, dan zijn we er 3 uur van te voren”.

Zo gezegd zo gedaan. Wij stonden netjes 3 uur van te voren op Schiphol. We konden lekker op het gemakje inchecken, door de douane, koffie drinken en zelfs nog even winkelen. Eerlijk gezegd best leuk allemaal.
Een half uur van te voren zorgden we dat we bij de gate waren. Dit was even een “spannend” moment, althans dat vond ik. Huub kreeg honger en werd wat onrustig, maar ik wilde hem pas een fles geven als we zouden opstijgen voor zijn oortjes. Gelukkig was hij gemakkelijk af te leiden. Toen we eenmaal op onze plek zaten en we aanstalten maakte om weg te gaan, maakte ik een flesje en heb deze tijdens het opstijgen gegeven.

Huub heeft het tijdens beide vluchten echt heel goed gedaan. Wat was en ben ik ongelooflijk trots op hem. Hij heeft geen kik gegeven, geen last van zijn oortjes gehad en zelfs geslapen. Hij zat lekker bij mij of Mike op schoot te spelen en stal de show  met zijn gebrabbel en gelach naar iedereen. Heel even dacht ik dat het “mis” zou gaan, toen hij moe werd maar niet wilde gaan slapen. Gelukkig gaf hij toch snel toe aan de slaap toen ik even met hem ging rondlopen. Mama heeft zich dus weer om niets druk gemaakt.

Goed ik schets mezelf nu als een panische en zenuwachtige moeder, die zichzelf overal heel druk over maakt en dat is nou ook weer niet zo. Ik vond het gewoon heel spannend om met onze kleine een vliegtuig in te stappen. De voornaamste reden hiervoor was dat ik niet wist hoe Huub zou reageren op alles en dat je niet even weg kan lopen als hij moet huilen of heel onrustig is.

image3

De tips

Om wat meer rust in mijn hoofd te creëren heb ik mezelf van te voren goed voorbereid met tips van internet, mijn moeder en vriendin die met haar kindjes al een paar keer gevolgen heeft.

 1. In mijn blog over op vakantie gaan met je baby heb ik als tip al geschreven: neem de draagzak mee. Veel vliegmaatschappijen worden steeds strenger met het meenemen van de kinderwagen naar de gate, zelfs van een paraplubuggy. Een draagzak biedt echt uitkomst. Je kindje kan lekker rondkijken en slapen als het nodig is. En jij loopt niet de hele tijd met je kindje te “zeulen”.
 2. Neem genoeg eten en drinken mee. Je mag zoveel voeding meenemen als je zelf denkt nodig te hebben. Je mag alleen maar 100 ml water of andere vloeistof meenemen. Ik heb dus na de douane een flesje water gekocht, zodat ik in het vliegtuig toch een flesje van 180 cc kon maken.
 3. Geef je kindje de fles (melk, water, thee of sap) of de borst tijdens het opstijgen, maar vooral tijdens het dalen. Tijdens het stijgen en dalen kan je kindje last van de oortjes krijgen en door te zuigen en drinken kan je dit minimaliseren of zelfs voorkomen.
 4. Neem een speen mee. Je kindje kan hier aan zuigen en dat helpt ook tegen pijn aan de oortjes.
 5. Echt een top tip van mijn vriendin. Neem doppen van flessen mee en zet dit op de oortjes van je kindje. Dit neemt ook de druk weg en hierdoor kan je pijn ook minimaliseren tot voorkomen.
 6. Neem voldoende speeltjes mee.
  Je moet je kindje echt even een paar uur entertainen. Er is natuurlijk niet veel te doen en ze moeten toch vermaakt worden. Ik had iets nieuws voor hem gekocht zodat hij weer een hoop had om te ontdekken.
 7. Doe je kindje voldoende kleding aan. Het kan erg fris worden in een vliegtuig, maar ook opeens warm. Het is dus handig als je je kindje iets uit kan doen of weer aan kan trekken.

Verder is het gewoon echt afwachten hoe je kindje gaat reageren op een vliegreis. Je weet niet of ze last van hun oortjes krijgen of het gewoon echt niet leuk vinden. Ik heb uiteindelijk Mike zijn voorbeeld maar gevolgd en het lekker op me af laten komen. Uiteindelijk waren wij samen heel relaxed en dat heeft denk ik ook meegeholpen. Huub heeft het fantastisch gedaan. Wij gaan zeker nog een keer op vakantie met het vliegtuig.

Hoe ging jou vliegreis met je kindje? En wat zijn jouw tips?

Show Full Content

About Author View Posts

Lize

Ik ben Lize en ik ben 30 jaar oud. Ik ben getrouwd met Michael en op januari 2016 ben ik mama geworden van onze prachtige zoon Huub. Ik werk op een kinderdagverblijf en hou van koken met vrienden en familie, winkelen, reizen en met mijn man en zoon genieten van Amsterdam

Previous Zwangerschapsfotoshoot – Het resultaat
Next Een keuken veilig maken voor kleine kinderen met de loodgieter Amersfoort

5 thoughts on “Hoe overleef ik een vliegreis met een baby

 1. Wat een fijne tips!
  De familie van mijn man woont in Amerika en zij willen Jason maar al te graag een keer ontmoeten. Dat houdt in dat we met onze kleine man naar Amerika gaan. De vraag is alleen wanneer. Een vliegreis van 11 uur zie ik nog niet zo zitten met deze kleine van 1 maand oud. Waarschijnlijk wachten we tot hij 1 is. Je tips zijn super welkom, ik ga ze zeker opslaan!

  1. Leuk om te lezen dat je wat hebt aan de tips!
   Ja, 11 uur vliegen lijkt me ook een hele onderneming. Ik snap dat je dat niet ziet zitten met een kindje van 1 maand.
   Alvast succes wanneer jullie wel gaan!

 2. Dat leek mij dus ook heel naar! Maar gelukkig was Huub heel vrolijk en heb ik geen geïrriteerde blikken gehad. Scheelde ook dat ze alle gezinnen achterin het vliegtuig hadden gezet haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Best gelezen artikelen van juli

31 juli 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten