De scholen zijn weer begonnen en waarschijnlijk zul je dan ook wel weer een keer de melding krijgen dat er hoofdluis heerst. Een woord waarbij je haren mogelijk al overeind gaan staan zodra je het hoort en/of leest. Hoofdluis zijn gelukkig ongevaarlijke, maar wel zeer vervelende beestjes die zich meestal via kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen verspreiden. Wat kun je doen tegen hoofdluis én hoe kun je het voorkomen?
Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een klein beestje van ongeveer 1 millimeter groot. Een hoofdluis leeft van mensenbloed en zal dan ook niet bij dieren te vinden zijn. Om aan bloed te komen zal een hoofdluis bijten waarbij er speeksel vrij komt waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op het speeksel zorgt ervoor dat een luizenbeet jeukt. Pas wel op met krabben om infecties te voorkomen.
Hoofdluizen leggen eitjes (ook wel neten genoemd) op de hoofdhuid welke aan het haar zullen vastplakken. De eitjes zullen na een dag of 10 uitkomen waardoor er weer nieuwe luizen ontstaan welke weer nieuwe eitjes zullen leggen.
Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen, maar verspreiden zich door van hoofd naar hoofd te lopen in maar liefst 30 seconden! Dat is dan ook de reden waarom je vaak op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen speciale luizenzakken ziet om de spullen van je kind in te stoppen.
Hoe herken je hoofdluis en neten?
In eerste instantie zal je weinig merken. Wanneer het aantal luizen toe gaat nemen zal de jeuk ook erger gaan worden. Hoofdluis nestelt zich het liefst op warme plekjes zoals achter de oren, nek of onder een pony.
Hoofdluizen zijn oongeveer 3 cm lang en zien er uit als beestjes die over de hoofdhuid en het haar heen lopen. Een erg vies idee dus. De luizen zijn behoorlijk snel. De luis is grijzig of roodbruin van kleur.
De neten van de hoofdluis zijn wit van kleuren lijken erg op roos. Het grootste verschil met roos is dat de neten echt aan het haar geplakt zitten, terwijl je roos vrij makkelijk uit het haar kunt vegen. Nog een verschil met roos is dat en neet een beetje ovaal van vorm is terwijl roos en wat meer vlokkerig uitziet.
Op de website van Luizenradar kun je zien of er in jouw omgeving op dit moment veel luizen voorkomen.
Hoe behandel je hoofdluis?
Je kunt luizen behandelen met speciale anti-luizen middelen welke o.a. verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogisterij. Deze middelen zijn echter erg chemisch waardoor je dus zelf goed moet nadenken of je dit wel op het hoofd van je kind wil hebben.
Er bestaat ook een niet-chemische methode maar deze duurt wel langer. Je behandelt het haar met crèmespoeling en gaat het haar dan pluk voor pluk kammen. Door de crème kunnen de luizen zich niet bewegen waardoor je ze er makkelijk uit zult kammen. De neten zul je hierdoor echter niet uitkammen. Je dient dus te wachten tot ook deze zijn uitgekomen. Om die reden is het verstandig om deze methode twee weken lang dagelijks uit te voeren.
Je kunt de neten wel op een snellere manier verwijderen, maar deze is wel erg arbeidsintensief. Meng 2/3 water met 1/3 natuurazijn en verwarm het mengsel in een pannetje. Daarna wrijf je het haar ermee in en laat dit ongeveer 15 à 30 minuten zitten in een handdoek die ook doordrenkt is met het mengsel. Vervolgens kan je het haar uit met een luizen- en netenkam. Je dient deze handeling een aantal keer te herhalen.
Hoe kun je hoofdluis voorkomen?
Je zult het haar van je kind regelmatig op luizen moeten controleren met een luizen- en netenkam. Je kunt het haar boven de wasbak of een wit vel papier uitkammen. Wanneer je luizen ontdekt, spoel ze dan direct weg! Zodra er bij iemand in je gezin hoofdluis is geconstateerd, controleer dan ook direct de andere gezinsleden en herhaal dit het liefst iedere week.
Een hoofdluis heeft geen voorkeur voor vies of schoon haar. Wel kun je de haren van je kind zo kort mogelijk houden of het haar bij elkaar te houden d.m.v. een knut of een vlecht. Op deze manier voorkom je zo veel mogelijk contact met de haren van een ander.
Luizen overleven niet zonder bloed en zullen het dan ook niet lang overleven wanneer ze niet meer op je haar zitten. Het is daarom ook niet nodig om al je spullen op 60 graden te wassen of in de vriezer te stoppen. Zie voor meer informatie de website van het RIVM.
Heb jij en/of jouw kind wel eens hoofdluis gehad? Wat heb je er toen tegen gedaan?