Iedereen wist het

Soms lees ik boeken waarbij ik woedend en verdrietig tegelijk word. Waarom ik die verhalen dan toch lees? Omdat ik vind dat sommige boeken gelezen moet worden. En omdat ik het interessant vind om te lezen wat iemand bezielt. In dit geval trok het verhaal me omdat ik me niet kon voorstellen waarom Lydia bij haar stiefvader bleef en zes kinderen  van hem kreeg. Ik las het boek ‘Iedereen wist het’ en vertel je wat ik ervan vind. 

Waar gaat het boek over?

Lydia Gouardo’s lijdensweg begon op haar negende. Ze werd soms meerdere malen per dag verkracht door haar stiefvader en haar stiefmoeder deed niets om haar te helpen. Regelmatig werd ze dagen achtereen opgesloten op zolder. Soms, als ze erg werd mishandeld, liep ze weg, maar de politie bracht haar altijd binnen korte tijd weer thuis. Niemand greep in: de buren niet, de politie niet en ook de artsen in het ziekenhuis waar Lydia haar kinderen kreeg niet.Terwijl haar stiefvader er tegen hen zelfs over opschepte dat hij de vader van de kinderen was.

Na de dood van haar stiefvader in 1999 begon Lydia te beseffen dat wat haar was overkomen niet normaal was. En toen de zaak van Elisabeth Fritzl in Oostenrijk naar buiten kwam, gaf dat Lydia Gouardo de moed om eindelijk ook het verhaal te vertellen van de achtentwintig jaar dat zij door haar stiefvader werd misbruikt.

Het boek is in samenwerking met de bekroonde journalist Jean-Michel Caadec’h geschreven. Want Lydia Gouardo heeft nooit leren lezen en schrijven. Samen met haar kinderen woont in ze in haar geboortedorp, net buiten Parijs.

Wat vind ik van het boek?

Op de een of andere manier trekken boeken met dit soort waargebeurde verhalen mij altijd. Al vind ik het onvoorstelbaar dat er mensen, zelfs in zo’n land als Frankrijk, onder dit soort omstandigheden opgroeien. Niet wetende dat het hartstikke fout is.

Lydia kreeg zes kinderen van haar stiefvader en omdat iedereen bang was voor deze man, greep niemand in. Ik kan me niet indenken hoe vreselijk Lydia zichzelf heeft moeten voelen in al die jaren. Het boekt raakt me, maar zorgt ook voor ongeloof.

Al na het eerste hoofdstuk wilde ik het boek zo snel mogelijk uitlezen. Heel vaak neem ik niet de tijd om een boek snel uit te lezen, maar dit boek was met twee avonden uit. Het verhaal zorgde her en der voor wat vochtige ogen. Niet alleen vanwege het verdriet van Lydia, maar vooral vanwege de woede die ik zelf ging voelen voor de verschrikkelijke man die haar stiefvader was.

Een heftig verhaal, maar wel een die gelezen zou moeten worden. Ik vind het een echte aanrader.

BEOORDELING

★★★★☆ (4/5)

Je koopt het boek hier.

4 gedachten over “Iedereen wist het”

  1. Jemig, wat een heftig verhaal! Ik herken het wel, dat je nieuwsgierig bent naar dit soort verhalen. Wat schuilt erachter, hoe heeft het kunnen gebeuren?! Dit boek gaat zeker op mijn lees-lijst!

    Beantwoorden
  2. Tot op zeker hoogte ben ik het met je eens dat sommige verhalen gelezen moeten worden. Maar dan met name omdat je er dingen van kan leren. Ik zou echt niet weten wat je hier nu van moest leren. Kan me ook niet voorstellen dat ik zo ‘bang’ voor iemand zou zijn dat ik niet zou ingrijpen. Nee, niks voor mij dit 😉

    Beantwoorden
  3. Verschrikkelijk wat dit meisje (deze vrouw) heeft doorgemaakt! Dit soort boeken en verhalen trekken ook altijd mijn aandacht, al ga ik me er echt niet beter door voelen. Gek is dat eigenlijk hè!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten