Tegenwoordig zijn fotografen te vinden bij vrijwel iedere bijzondere gebeurtenis. Trouwfotografen, zwangerschapsfotografen, newbornfotografen. Voor elke gebeurtenis is er wel een fotograaf te vinden. Waarom dan niet ook je bevalling laten vastleggen op de gevoelige plaat? Zelf heb ik ooit ook de eer gehad om als fotograaf bij een bevalling te zijn. Het bleek alleen niet mijn ding en ik liet het daarom over aan mensen die hier wel goed in zijn. Toch had ik altijd wel de droom zelf een geboortefotograaf bij mijn bevalling te hebben. En die droom is deze keer uitgekomen.  

geboortefotograaf-1

Ik sprong een gat in de lucht toen ik benaderd werd door Annebel van Troost Fotografie. Zij had portfolio materiaal nodig en was benieuwd of ik voor de blog een samenwerking aan wilde gaan, waarbij zijn mijn bevalling zou fotograferen en ik hier naderhand een artikel over wilde schrijven. Hier moest ik wel heel even over na denken. Wil ik zoiets intiems wel delen met de lezers van mijn blog? Zijn de foto’s niet veel te prive? Maar na wat uitgebreider contact met Annebel, bleek dat zij ook vooral veel tijd zou steken in het maken van sfeer en detail foto’s, waar dus eigenlijk niet zoveel op te zien is. Ik was om en na een leuk telefoongesprek (omdat ik door de heftige zwangerschap niet in staat was in real life af te spreken), besloten we ervoor te gaan.

geboortefotograaf-2

Annebel was al op de hoogte van mijn ziekenhuisopname en de inleiding die gestart zou gaan worden. En stond daardoor al een aantal dagen klaar om onze kant op te komen. Op het moment dat mijn vliezen gebroken waren en ik 2 centimeter ontsluiting had, besloten we dat ze naar het ziekenhuis zou komen. En dat was maar goed ook, want een uur nadat ze binnen was, bleek ik al op 7 centimeter te zitten. Hoe de bevalling zelf is verlopen, kun je lezen in het artikel over de bevalling.

De eerste minuten was het wel een beetje awkward, we hadden dan wel een gezellig gesprek gehad over de telefoon, maar doordat ik zoveel weeën had, was het nauwelijks te doen om even met elkaar te praten. Maar Annebel ging gewoon haar gang, liet ons met rust als dat nodig was en hielp zelfs nog even mijn haar in een staart te doen, omdat ik dit met alle toeters en bellen aan mijn lijf even niet zelf kon. Maar we hoefden niets te zeggen als we even niet wilde praten. Annebel pakte dit uit zichzelf heel goed op en hierdoor hadden we vaak niet eens in de gaten dat ze erbij was.

geboortefotograaf-3

Van te voren hadden we afspraken gemaakt over wat ze wel en niet zou mogen fotograferen. Ik was direct al duidelijk, je mag bij mij alles fotograferen. Ik wist van de vorige bevalling dat ik toch geen schaamte zou kennen op dat moment en juist het eruit komen van de baby is zo’n geweldig moment. Ze mocht dus gewoon foto’s maken “vol in de roos”. En dat is ook gebeurd. Die foto’s zijn geweldig. Maar wel te prive om te delen in een artikel haha. En natuurlijk schotel ik ze ook niet voor bij de beschuit met muisjes voor het kraambezoek, er zijn maar weinig mensen die alle foto’s te zien krijgen.

geboortefotograaf-4

Een week na de bevalling kreeg ik de foto’s al opgestuurd. En wauw, wat ben ik ontzettend blij met het resultaat. Oke, toegegeven, ik vind mezelf op sommige foto’s net een aangespoelde walrus, maar goed, ik ben nu eenmaal niet de slankste en ik was kapot van het wachten en het ziek zijn de periode voor de bevalling. Daarnaast is vrijwel niemand knap tijdens haar bevalling lijkt me.

De foto’s laten duidelijk zien wat een enorme steun Joost voor me is geweest tijdens de bevalling. Hij wil daar niet aan en vindt dat hij niets kon doen, omdat ik het allemaal maar moest ondergaan. Maar echt, zonder hem had ik het niet zo vol kunnen houden. De foto’s van de apparatuur, het gereedschap en andere detailfoto’s van dingen in de verloskamer zijn me ook veel waard. Ik heb hier zelf maar weinig van meegekregen. Evenals het blije gezicht van Joost net na de bevalling. De foto is geweldig, maar het moment zelf heb ik gemist, ik was te druk met de kleine man die op mijn borst lag.

geboortefotograaf-5

Een geboortefotograaf bij je bevalling, ik kan het iedereen aanraden. Ik vind het fantastisch om ook dit moment van ons leven zo tastbaar te hebben. En ik ben Annebel dan ook heel erg dankbaar dat ze dit voor ons wilde doen. Uit ervaring weet ik dat het ook voor een fotograaf slopende dagen zijn als je weet dat er wat gaat gebeuren, maar je weet niet wanneer. Je wil immers het moment zelf niet missen. Annebel maakte zelf een video met wat foto’s uit de geboortereportage, die wil ik jullie ook niet onthouden.

Annebel van Troost Fotografie werkt rondom het gooi en houdt zich naast geboortefotografie ook bezig met het maken van portretten, familie en vrienden fotoshoots, newbornshoots en zwangerschapsfotografie.

De kosten van een geboortereportage zijn niet mals, bij een spontane bevalling moet je al denken aan zo’n € 550,- Dat is een flink bedrag. Maar als je je bedenkt dat de fotograaf in kwestie wekenlang stand-by zal staan, 24 uur per dag oproepbaar is en in de meeste gevallen ook urenlang aan het fotograferen zal zijn, valt het nog wel mee qua bedrag. Voor een trouwreportage ben je immers vaak nog minstens het dubbele kwijt.

Zou jij een fotograaf bij je bevalling willen hebben? 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous De uitgerekende datum
Next De eerste dagen na de bevalling

30 thoughts on “Ik had een geboortefotograaf bij mijn bevalling

 1. De foto’s zijn echt super mooi geworden!! Gaaf dat je deze mogelijkheid hebt gekregen. Bij ons was een stagiaire van de verloskundige aanwezig en daardoor had de verloskundige zelf tijd on foto’s te maken. Ik heb hier helemaal niks van gemerkt. Nu kijk ik de foto’s al terug omdat ik het zo bijzonder vind!

  1. Wat fijn dat je op die manier extra handen had om foto’s te maken. Ik kan me voorstellen dat je de foto’s soms terugkijkt. Dat heb ik bij deze foto’s al!

 2. Wauwwww!wat een mooie foto’s! Ze heeft echt een mooi beeld van je bevalling gemaakt.knap hoor! Ik zou het ook zo gedaan kunnen hebben.gelukkig is mijn vriend fotograaf en heeft hij ook wat bijzondere kiekjes kunnen maken. Mat ze zijn natuurlijk veel mooier als ze daar een ander gemaakt worden zodat ook papa in beeld komt.

  1. Dankjewel! En wat fijn dat je ook bijzondere foto’s hebt kunnen laten maken. Het ging mij er nu vooral om dat ik goed op beeld zou hebben wat voor een enorme steun Joost voor me was. Hij gelooft daar zelf namelijk niets van 😉

 3. Hier ook een fotograaf erbij gehad en zou het zo weer doen!! Heeft hier net als bij jou prachtige plaatjes opgeleverd. Inmiddels ben ik goede vriendinnen met onze fotograaf en ze legt alle bijzondere gebeurtenissen vast 🙂

 4. Ja ik heb bij Fay ook een geboortefotograaf gehad. Zij was ook nog bezig met portfolio dus kostte niet zoveel. Een volgende keer zou ik het weer willen alleen dan niet dezelfde (om persoonlijke) redenen. Weet alleen niet of ik het kan betalen dan haha..

 5. Zo gaaf dat je dit hebt gedaan! De foto’s zijn goed gelukt. Ik heb ook een geboortefotograaf gewild, maar vanwege de hoge kosten (en ietwat een drempel) hebben we dat niet gedaan. Bij een eventuele tweede doen we dit hopelijk wel!

 6. Heel bijzonder, alleen vind het wel intiem dit. Ik denk dat ik het nooit zou doen en ook dan niet de foto,s delen. Is toch een moment samen met je partner. Maar misschien denk ik er ineens anders over als het hier ook zover is. hahaha

  1. De echt intieme foto’s heb ik voor mezelf gehouden. En daarbij is het als het zo extreem medisch is allemaal, toch al geen intieme gebeurtenis 😉 Misschien zou ik het anders vinden bij bijvoorbeeld een thuisbevalling. Maar nu maakt een extra persoon erbij echt niets uit. En over het online delen.. Ik deel nu eenmaal veel over mijn leven, uiteraard met grenzen. En de foto’s die wij niet geschikt vonden, staan er om die reden dan ook niet bij 😉 Dit is echt maar een kleine greep uit heel erg veel foto’s 🙂

 7. Ik wil dat ooooook! Bij de volgende bevalling ga ik dus ook een geboortefotograaf inschakelen. Wat is het prachtig om deze waardevolle momenten zo mooi op beeld vastgelegd te hebben! Iets om voor de rest van je leven te koesteren!

  1. Dat is het voor mij inderdaad ook geweest. Vooral de vorige bevalling. En toch waren de foto’s die toen door mijn moeder zijn gemaakt, ook heel erg belangrijk voor me. Nu denk ik bij de foto’s wel eens, tjemig, wat een hoofd trek ik hier! Maarja, ik was aan het bevallen en was totaal niet bezig met hoe ik eruit zag. Het gaat me juist om de beelden eromheen en die zijn me ongelooflijk veel waard.

  1. Wat jammer dat hij dit niet wilde. Mijn man is er gelukkig heel makkelijk in en begreep dat ik dit wel heel fijn zou vinden. Al kijkt hij niet graag naar de foto’s nu. Dat vindt hij te heftig 😉

  1. Dankjewel! 🙂
   Dat snap ik, niet iedereen heeft dat zomaar liggen (wij ook niet hoor!), maar als je je bedenkt hoeveel tijd een fotograaf erin steekt, is het eigenlijk nog niets. Toch is het een flink bedrag ja..

 8. Prachtige foto’s van een van de meest bijzondere momenten van je leven. Ik kan me voorstellen dat je er heel blij mee bent! Michiel is gelukkig goed thuis in de wereld van fotografie en heeft ook wel oog voor mooie shots, dus ik hoop dat hij er bij onze bevalling ook een aantal van die mooie plaatjes kan schieten. En dat het verplegend personeel zo aardig is om ook een paar foto’s van ons samen te maken 🙂

  1. Op die manier hebben wij het de vorige bevalling inderdaad ook gedaan. Toch is het verhaal alleen op deze manier echt compleet vastgelegd. Ik denk niet dat Joost en de verpleging dit hadden kunnen evenaren 😉

  1. Dat lijkt me inderdaad ook heel erg mooi! Maar nog intenser om terug te kijken. Zelf zou ik dat niet durven denk ik, maar ik had dan ook geen fijne bevalling de eerste keer 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Weekoverzicht #50

1 mei 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten