IKEA ledikant als co-sleeper • MamaKletst
Baby & Kind Huis, Tuin & Keuken

IKEA ledikant als co-sleeper

Hoe zouden we het doen als we nog een kindje zouden krijgen? Onze rommelkamer opgeven voor een kinderkamer? De baby direct bij Luuk op de kamer neerleggen? Of net als Luuk eerst een wiegje op onze kamer? Maar daar groeit een baby snel uit, dus dat werd het ook niet. Een co-sleeper leek me wel wat. En dat ging het ook worden. We hebben nu een ledikant als co-sleeper. 

Co-sleeper

Een co-sleeper is een bedje dat grenst aan het matras van de ouders. Samen slapen met je baby, maar toch ieder op een eigen matras, met eigen beddengoed. Er zijn verschillende co-sleepers te koop in verschillende winkels. Wij hebben vrijwel geen enkel meubel nieuw gekocht voor Maik. Sowieso staan er nauwelijks nieuwe meubels in ons huis. En daarom besloot ik om uit te zoeken hoe we een zo leuk mogelijke co-sleeper konden regelen voor weinig geld. En dan het liefst ook nog een co-sleeper waar Maik langere tijd in zal kunnen slapen. En niet al heel snel uitgroeit.

Waarom een co-sleeper?

Luuk heeft als baby in een wieg naast ons bed geslapen. Dat was heel fijn, want zo kon ik hem goed horen. Maar ik kon hem niet zien. Als ik ‘s nachts wakker werd kon ik niet terwijl ik bleef liggen, controleren of hij nog wel ademde of zien wat er aan de hand was als hij huilde. Inmiddels weet ik hoe fijn het is om zoveel mogelijk te kunnen blijven liggen. Het scheelt enorm als je niet om de haverklap uit bed hoeft te stappen. En iedere baby heeft wel eens een nacht dat ie niet goed doorslaapt.

Met een co-sleeper kan ik gewoon mijn hand uitsteken naar Maik om te checken wat er aan de hand is. Als hij zijn speen kwijt is, kan ik bijna met mijn ogen dicht zijn speen terugstoppen in zijn mond en dan slapen we allebei weer verder. Bij het borstvoeding geven kon ik al heel snel mijn borst in het bed gooien en hij dronk. Ook toen konden we samen direct weer verder slapen. Ik kan hem zien, voelen en ruiken (ja ook een poepluier ja!) zonder op te hoeven staan en dat geeft veel rust.

foto-07-10-16-09-47-00

Een ledikant als co-sleeper

Omdat we wilden dat Maik zo lang mogelijk in de co-sleeper bij ons zou kunnen slapen, besloot ik op internet te zoeken naar een ledikant die we konden ombouwen als co-sleeper. Iets dat heel eenvoudig is met het Gulliver ledikantje van IKEA. Dit ledikantje is om te bouwen tot een peuterbedje, de zijkant kan eruit, zodat je niet direct hoeft over te stappen naar een groter bed. Maar hierdoor is het ook makkelijk om te bouwen tot co-sleeper. Er zit in plaats van een zijkant van het bed, een plank, waardoor de zijkant toch goed stevig aan elkaar vast zitten en het bedje niet uit elkaar kan schuiven. En het matrasje komt op de hoogste stand precies op de hoogte van ons matras. Maar ik weet van kennissen dat het ook heel makkelijk is om zelf poten te knutselen om het ledikantje op te hogen waardoor je het passend kunt maken wanneer je het ledikant op de laagste stand in elkaar zet. Handig wanneer je zelf in een laag bed slaapt bijvoorbeeld.

Het bevalt ons heel erg goed om samen te slapen op deze manier. Ik vind het jammer dat we dit bij Luuk niet georganiseerd hebben, want dat had me een stuk meer rust gegeven. Maar de tijd is niet terug te draaien. Nu doen we het wel en we genieten volop van het samen slapen.

Heb jij een co-sleeper (gehad) voor je baby?

Artikelen kunnen affiliate links bevatten. Als je hierop klikt en je koopt iets in de betreffende webshop, krijg ik hier een klein percentage van en het kost jou niets extra's. Wil je hier meer informatie over? Lees dan de disclaimer.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  18 november 2016 at 11:03

  Ja, wij kochten een bedje bij de kringloop en zaagden daar aan 1 kant de spijlen uit. Het was ideaal.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Dag broodtrommel, hallo supermarktMy Profile

 • Reply
  Gerdi
  18 november 2016 at 11:52

  Als hier nog een derde kindje komt dan ga ik zeker nadenken over een co-sleeper, het lijkt mij echt ideaal!
  Gerdi onlangs geplaatst…Gerdi vertelt | Dagritme Youri 20 maandenMy Profile

 • Reply
  MamaIssues
  18 november 2016 at 16:59

  Wat een super goed idee zeg!
  Heerlijk je kindje zo dichtbij 🙂

 • Reply
  Linda
  19 november 2016 at 00:02

  Wij hadden voor de eerste weken een wiegje geleend. Inmiddels hebben we een ledikant waar e zijkant uitkan, nu voornamelijk zodat ze er zelf uit kan ipv klimmen. Mocht er een 2e komen, ga ik het zeker als cosleeper gebruiken
  Linda onlangs geplaatst…#30dayblogchallengeNL vraag 1,4My Profile

 • Reply
  cynthia
  19 november 2016 at 15:38

  Nee heb ik niet, wel een extra klein wiegje voor naast me voor de eerste week of weken…..Ben bang dat als ik een cosleeper neerzet dat onze hond daar dan heerlijk in duikt (heb geen slaapkamerdeur)…..

 • Reply
  Debbie
  25 juni 2017 at 21:21

  Wat handig zeg, bij ons past dat niet naast het bed. Maar ben ook blij dat onze kleine man nu gewoon in zijn eigen kamer wilt slapen.
  Debbie onlangs geplaatst…Take a look at my life *week 25*My Profile

 • Reply
  Fleur | MizFlurry
  28 juni 2017 at 20:06

  Wij hadden hetzelfde ledikantje, maar de hoogtes kwamen bij ons niet zo goed uit. Gezellig dat je weer meedoet aan het blogfeestje!
  Fleur | MizFlurry onlangs geplaatst…Snel budget cadeau voor de jufMy Profile

 • Reply
  José
  4 juli 2017 at 13:55

  Wij hebben nav jou artikel dit in uitvoering gebracht en het werkt ideaal en is leeftijd proof! Eindelijk weer meer plek in ons bed! Bedankt!

 • Reply
  Evelien
  5 juli 2017 at 15:54

  Maar het ledikant op de foto is toch niet het Gulliver ledikant..??

  • Reply
   Joyce
   5 juli 2017 at 15:58

   Nee, dat klopt. Maar dit bedje wordt in deze variant niet meer verkocht bij Ikea. En het Gulliver ledikantje heeft dezelfde functie.
   Joyce onlangs geplaatst…Weekoverzicht week 26, 2017My Profile

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Scroll Up