Het intieme plekje van je dochter verzorgen

Het intieme plekje van je kind. We zijn open over van alles en nog wat, maar dit onderwerp is stiekem nog best een beetje taboe. Ik kwam er op een vervelende manier achter, dat ik vrij weinig van de verzorging af wist. Inmiddels heb ik een uitgebreid schoonmaak protocol ingevoerd. Hoe ik hierbij kwam en natuurlijk ook om jou die gênante zoektocht te besparen, deel ik hem met je in mijn blog!

We kwamen net thuis van de oppas. Mijn dochtertje ging op de bank liggen en begon een beetje te jengelen. “Mam, ik heb zo’n zere billen. Kun je er even crème op doen?”
Ik zei haar, dat ik er zo naar zou kijken en ging op zoek naar de billendoekjes. “Kom maar, dan maken we je billen even goed schoon”, zei ik. Ze deed haar broekje naar beneden en ik stond al klaar om haar billetjes af te vegen. “Neeheee, mam niet daar. Hier doet het pijn!”, zei ze. Ze wees naar haar plassertje. “Oh, bedoel je je plassertje?”, zei ik. “Ga maar even liggen, dan kijken we er even naar.” Haar plassertje was helemaal rood en gevoelig. Het stonk zelfs een beetje. Ik schrok ervan en schaamde me dood. Wat zielig! Hoe kon ik dat gemist hebben? Ik maak het toch altijd goed schoon? Ik check het regelmatig. Hoe kon het ineens zo rood zijn? En dat nare luchtje, dat was toch niet goed?

Oké mama, niet te veel stressen. Panic attack uit, gezond verstand aan. Ik liet natuurlijk niet aan mijn dochtertje merken dat ik een beetje schrok. “Het valt wel mee lieverd. Kom, we gaan het even goed schoonmaken en dan doe ik er crème op.”

Lees ook: Groeipijn bij peuters

Mijn dochtertje is 3, zindelijk en gaat bijna altijd “zeluf” naar de wc. Alleen bij een grote boodschap heeft ze nog wat hulp nodig. Ze die dag de hele ochtend bij de oppas geweest. Waarschijnlijk had ze daar ook alles “zeluf” gedaan, net als thuis. Misschien dat ze het niet zo goed had schoongemaakt. De hitte van de laatste dagen had vast ook niet geholpen (+30 graden!). En doordat ze drie dagen op rij bijna de hele dag lekker  in de tuin met water hadden geknoeid. Hadden we het douchen iets minder grondig gedaan dan normaal. Ik kon mijzelf wel voor mijn kop slaan en voelde me even een hele slechte mama.

Inmiddels had ik mijzelf weer “under control”. Eerst maar even met lauw water afspoelen en even goed schoonmaken”. Alleen met water, zover was ik. Daarna een klein beetje sudocrème op de schrale huid (alleen aan de buiten kant!). Ik vroeg mijn dochter of het beter was en kreeg ik meteen een volmondig JA. Gelukkig, nu goed in de gaten houden! Ineens bedacht ik mij, dat je over echt bijna alles advies krijgt als je kindje geboren wordt. Van hoe je een baby moet temperaturen, hoe je de oortjes droog en schoon maakt en ga zo maar door. Over de intieme plekjes van je kindje, kan ik me echter weinig herinneren. Ik weet wel, dat je van voor naar achteren moet vegen en dat je beter niet te veel met BILLENdoekjes (zo heten ze niet voor niets) tussen de schaamlipjes kunt vegen. Maar dat was het eigenlijk wel. Ik had mij er nooit echt in verdiept, hoe je nu eigenlijk de intieme plekjes van je kindje goed schoon moet houden. Ik besloot die avond meteen maar even een grootschalig online onderzoek te starten. Het is namelijk niet echt een onderwerp, dat je op de maandag ochtend met je mede-mama-collega’s op de afdeling bespreekt.

Oké kids op bed, laptop aan, google. Als ik mijn zoektocht begin met “intieme delen kind schoonmaken,” valt het me al snel op dat er over piemeltjes veel meer te vinden is dan over plassertjes. Ik moet gerichter zoeken dus. Tja, waar zoek je eigenlijk op? Hoe noem je nou eigenlijk het intieme plekje van je dochter? Gewoon vagina? Dat vind ik altijd zo’n medisch woord. Ik kom al snel de raarste dingen tegen als ik naar een net woord zoek. Poes? Nou dat is bij ons gewoon een beest. Roos en bloem? Die groeien bij mij in de tuin. Pipi? Ik kan er niets aan doen, maar ik denk dan meteen aan “Pippi Langkous”. Voorbillen? Seriously? Wij noemen het gewoon plassertje. In de hoop dat het grootste deel van Nederland dat ook doet, is dat waar mijn zoektocht begint. Gelukkig kom ik uiteindelijk met plassertje en vagina een heel eind. Een beetje gezond verstand erbij en mijn checklist is klaar!

To do:
– Gebruik bij voorkeur geen billendoekjes tussen de schaamlipjes van je kindje. Oké, soms kan het niet anders. Ik snap ook dat als je kind een flinke spuitluier heeft, dat het even niet anders is. Naar probeer het zo min mogelijk te doen.
Veeg altijd van voor naar achteren. Dus van het plassertje richting de billen en niet andersom. Dit geldt zowel voor het afdrogen als een wc bezoekje. Ben je aan het afdrogen? Gebruik dan steeds een schoon stukje van de handdoek/hydrofielluier.
– Lekker in bad of douchen, dan spoelt het mooi schoon. Geen zeep direct op het plassertje. Aan het eind even goed naspoelen met water. Zeepresten kunnen gaan irriteren.
– Op dagen dat er niet gedoucht of gebadderd wordt, even schoonmaken met een hydrofielluier of een zacht washandje en water.
– Na het badje goed afdrogen. Zachtjes droog deppen met een hydrofielluier of zachte handdoek. Ga niet lopen vegen met een ruwe handdoek, dat voelt daar als schuurpapier. De huid is erg gevoelig en we willen irritatie juist voorkomen.
Crème of poeder gebruiken mag. Doe dat in de liezen, op buitenste schaamlippen en billetjes. Nooit in de vagina (binnenkant). Let op met geparfumeerde producten.
Gebruik je zintuigen en je gezonde verstand: Ziet de huid er rustig uit? Het is een beetje gek, maar ruikt het normaal? Tja, het hoort er allemaal bij. Twijfel je? Ga dan altijd langs de huisarts. Ook kinderen kunnen bijvoorbeeld een schimmel- of bacteriële infectie oplopen.
– Last, but not least! Leer je kinderen hoe ze hun intieme delen schoon moeten houden. Praat erover, want het is heel normaal. En als jij er zelf normaal over doet, dan weet jouw kind straks niet beter.

Zo! Hopelijk bespaar ik de meidenmama’s onder ons met deze blog een hoop gezoek en gênante gesprekken.

8 gedachten over “Het intieme plekje van je dochter verzorgen”

  1. Goed punt! Jammer dat jullie het over plassertje hebben…Ik schreef laatst zelf ook een blog over dit onderwerp. Daarin leg ik uit dat ik voor de term vagina ben. Juist om het uit het verdomhoekje te halen. Plassen is wat je er mee doet, maar waarom vinden we de term piemel dan wel gewoon?

    Beantwoorden
  2. Goed dat je hierover schrijft! Het is toch een beetje een taboe..Ik dacht dat vochtige wc doekjes ook goed waren, maar daar moet je ook mee oppassen. Zit toch een soort geurtje ook aan. Toevallig moest ik gister met mijn dochter naar de dokter, want het was bij haar ook zo rood. Toch een lastig onderwerp om voor haar ook bij de dokter te vertellen. Maar de dokter ging er heel goed mee om. Ze had een crème nodig voor een schimmeltje. Oh jee, dacht ik, hoe kan dat nou? Maar de dokter legde uit dat dit door de buikloop kon komen die ze een paar dagen eerder had. Toch bacteriën die de verkeerde kant op zijn gegaan. Dus een tip.. dan extra dit schoonmaak protocol van hierboven beschreven aanhouden.

    Beantwoorden
  3. Bedankt voor deze informatie en deze openheid. Ik snap echt niet dat er een taboe op heerst want daar heb je weinig aan als het straks allemaal geïrriteerd is door “mindere” hygiëne. Dit artikel mag dus lekker veel gedeeld worden vind ik. Nogmaals bedankt 😀

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten