29 Kinderboeken over echtscheiden

Nu we in rustiger vaarwater komen na de scheiding, is het zaak om alles zo duidelijk mogelijk te krijgen voor de kinderen. Ze wonen nu in twee verschillende huizen, met zoveel mogelijk dezelfde regels, maar toch zullen er verschillen zijn. Om het voor hen zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er gelukkig veel verschillende boeken verkrijgbaar, in verschillende leeftijdscategorieën. Lig je in scheiding en ben je op zoek naar een manier om het voor je kinderen duidelijk te maken wat er staat te gebeuren? Dan heb je wellicht iets aan de volgende boekentips.

Inhoudsopgave

Voorleesboeken vanaf 3 jaar

Sloompje Slak, het gebroken huis

‘Sloompje Slak, het gebroken huis’ is een boek om samen met je kind ter hand te nemen, daar waar het op dat moment nodig is. Het is geen voorleesverhaal, dat je in 1x uitleest, het is een boek dat je op verschillende momenten weer tevoorschijn haalt…

Op een dag wordt Sloompje Slak wakker en ontdekt dat haar slakkenhuis in tweeën is gebroken. Dat is schrikken! Vlug probeert ze haar huis te lijmen. Het lukt, maar helaas valt haar huis kort daarna weer opnieuw uit elkaar. Sloompje voelt zich verdrietig. Ze vindt het niet fijn dat er dingen veranderen. Gelukkig helpen haar lieve vrienden, Fien en Spinkie, haar bij dit avontuur vol emoties en veranderingen. Samen gaan ze opzoek naar een nieuw slakkenhuis voor Sloompje. Ben je benieuwd of ze een nieuw huis voor Sloompje kunnen vinden?

Je koopt het boek hier en er is ook een werkboek verkrijgbaar, die vind je hier.

Niet meer samen

Jonna en Joris kunnen het bijna niet geloven: papa en mama gaan scheiden! Joris is boos en Jonna is verdrietig. Zijn ze soms niet lief genoeg geweest? En waar moet hond nu gaan wonen?
Dit prentenboek neemt de pijn van een scheiding niet weg en lost het probleem niet op. Wel kan het een hulpmiddel zijn om kinderen in deze moeilijke situatie bij te staan. Bovenal laat het zien dat God altijd blijft, ook als mensen uit elkaar gaan.

Je koopt het boek hier.

Thuis bij allebei

Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze.
Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Je koopt het boek hier.

Voorleesboeken vanaf 4 jaar

Papa-mama lijm

De ouders van de hoofdpersoon (ik-figuur) gaan scheiden. Het jongetje bedenkt dat er een lijm moet zijn die zijn vader en moeder weer aan elkaar plakt. Maar in de winkel komt hij er achter dat zoiets niet bestaat. Zijn ouders maken hem duidelijk dat ze nog evenveel van hem houden, ook al zijn ze niet meer bij elkaar. Soms is het jongetje nog verdrietig en boos, maar hij accepteert het. De tekst van dit verhaaltje over echtscheiding is op rijm. Daarin komen in ik-stijl op eenvoudige wijze de vragen en twijfels van het jongetje aan de orde. Dichter Theo Olthuis heeft de tekst vertaald en het oorspronkelijke eenvoudige rijmritme vrij geinterpreteerd. De ingekleurde pentekeningen beslaan steeds twee pagina’s; ze tonen een enigszins karikaturaal jongetje dat omgeven wordt door voorwerpen die een breuklijn hebben. De illustraties zijn kleurig en dienen als ondersteuning van de tekst. Het onderwerp is in dit vierkante prentenboek heel toegankelijk gemaakt en daardoor geschikt voor ouders en opvoeders die te maken hebben met jonge kinderen die geconfronteerd worden met echtscheiding.

Je vindt het boek hier.

Papa en mama wonen apart

Door de scheiding van haar ouders verandert er een hoop in het leven van Kiki. Zij en haar moeder verhuizen naar een ander dorp terwijl Kiki’s vader en grote zus achterblijven. In de klas van haar nieuwe school voelt Kiki zich anders. De andere kinderen hebben vast allemaal een vader en een moeder, denkt ze. Door de vondst van een ziek vogeltje ziet Kiki dat niets is wat het lijkt….

Je koopt het boek hier.

Van alles twee

De papa en mama van Sterre en Jordi wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre en Jordi vinden hun papa en hun mama lief.

Het verhaal is een hulpmiddel om jonge kinderen de nieuwe huiselijke situatie te kunnen begrijpen. Het helpt ouders om hun jonge kinderen in die situatie te ondersteunen.

Je koopt het boek hier.

Papa woont in een ander huis

Vroeger waren mijn ouders vriendjes en
was ik gelukkig. We deden alles samen.
Toen begonnen er dingen te veranderen.
Mijn ouders waren altijd verdrietig en als
ze praatten was het alleen om ruzie te
maken. Vroeger dacht ik dat het mijn
schuld was dat mijn ouders geen vriendjes
meer waren. Maar nu begrijp ik dat ze beter
met elkaar kunnen opschieten als ze elk in
een ander huis wonen. Wat er ook gebeurt,
mijn moeder en vader zullen altijd mijn
ouders blijven… en het beste is… dat ze
altijd van me zullen houden.

Je koopt het boek hier.

Het prinsje Zanseverius

Prinsje Zanseverius weet na de scheiding van zijn ouders niet meer wie hij is: de rijke prins of de arme jongen in het bos waar hij met zijn moeder is gaan wonen. Dit prentenboek is voorzien van tips voor ouders.

Je koopt het boek hier.

Voorleesboeken vanaf 6 jaar

Julia heeft twee huizen

Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding.

Je koopt het boek hier.

Bang boos blij

Bang Boos Blij is een boek over wat er is gebeurd bij de echtscheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze van binnen voelen een plaats te geven. De auteurs werken als counselor en mediator met kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn.

Je koopt het boek hier.

Weekendpapa

‘Welterusten!’ roept papa als hij de deur dicht doet.
Jesse knikt. Hij knijpt zijn ogen dicht. Maar hij is helemaal niet moe.
Na een poosje klimt hij uit bed. Hij sluipt naar de boekenkast en pakt een boek.
Voorzichtig doet hij het lampje aan. Dan hoort hij een boze stem.
Het is papa. Jesse doet de deur open. Hij loopt naar de trap.
Waarom zou papa boos zijn?
Jesse heeft weleens gehoord dat papa en mama ruzie maken.
Toch schrikt hij heel erg als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden.
Jesse is boos, verdrietig en bang.
Hij vindt het raar om in het weekend bij papa te wonen.
Hij praat over zijn gevoelens met papa en mama en met zijn juf op school.
Weekendpapa wil kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie
onder woorden te brengen en te verwerken.
De ‘praatvragen’ in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Je koopt het boek hier.

Mijn ouders gaan uit elkaar, wat nu?

Een scheiding is een alles doordringende situatie die grote gevolgen heeft voor het hele gezin. Voor het kind wordt alles anders en ontstaat een lange tijd van onzekerheid. Het is belangrijk dat hier voldoende tijd en aandacht aan wordt besteed, zodat het kind de scheiding van zijn ouders een plaats kan geven en de nieuwe situatie kan verwerken.

Je koopt het boek hier.

Uit elkaar

Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruziemaken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd?
Acht is boos en praat over de scheiding met vrienden en met opa en oma. En soms droomt Acht over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn…

Je koopt het boek hier.

Heen en weer

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Van de ene op de andere dag is hun veilige, vertrouwde wereldje er niet meer. Dat is niet altijd makkelijk. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer speelgoed. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Je koopt het boek hier.

De koning trok uit om de draak te doden

Kinderen van gescheiden ouders hebben het moeilijk. Hun wereld is in elkaar gestort, ze krijgen te maken met loyaliteitsconflicten, hebben last van angt-en rouwgevoelens en voelen schaamte of woede. De verhalen in dit boek bevorderen het noodzakelijke verwerkingsproces en bieden gescheiden ouders en hun kinderen de helpende hand om hun onderlinge relaties een nieuwe basis te geven.

Je koopt het boek hier.

Boy, een jongen zoals ik

Ik heet Cas. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont nu ergens anders. Met mijn moeder maakte ik vaak ruzie. Alles werd steeds stommer. Toen kreeg ik een idee. Ik tekende een strip over een jongen. Hij heet Boy. Boy is een jongen zoals ik, maar dan anders.

Je koopt het boek hier.

Boeken vanaf 8 jaar

Vaders, moeders? Hardgekookte eieren!

Nikkie en haar vriendje Jan zijn op elkaar. Samen hebben ze een geheime hut, waar ze elkaar alles vertellen, In die hut ligt ook hun Geheime Schrift. Daarin schijven ze alle dingen op die ze belangrijk vinden. Dat hun hut onbedekt is, dat ze een dood vogeltje hebben gevonden en dat vaders en moeders soms hardgekookte eieren zijn! Op een dag schrijft Nikkie op dat haar ouders gaan scheiden. Ze is verdrietig, bij wie moet ze nu gaan wonen? Gelukkig heeft Jan een goed idee.

Je koopt het boek hier.

Hokus Pokus… plas!

Milan vindt er niks aan dat Angelique, de dochter van zijn moeders nieuwe vriend, elk weekend komt logeren. Helemaal niet als ze ook nog zijn nieuwe zolderkamer inpikt. Milan probeert haar toch aardig te vinden. Maar aardig is Angelique absoluut niet. Ze wil dat haar vader terugkomt en probeert daarom Milan op allerlei manieren zwart te maken. Zelfs Milans eigen vrienden trappen er bijna in. Gelukkig heeft Milan Kazan nog, de hond uit de buurt die hij altijd mag uitlaten. Dan is Kazan ineens spoorloos verdwenen. Hoe is dat mogelijk?

Je koopt het boek hier.

Boeken vanaf 13 jaar

Ouders in het wild

‘Wij waren volgens mij een heel gewone familie. Of eigenlijk, wij vonden onszelf gewoon, maar dat vindt bijna iedereen van zijn eigen gezin. Je denkt altijd als je nog klein bent dat het overal hetzelfde gaat als in je eigen gezin. Dat is natuurlijk niet zo, daar ben ik helemaal achter gekomen. Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden…’
Zo begin het verhaal van Fleur die er na de scheiding van haar ouders stiefouders en stiefbroertjes bij kreeg. Veel boze gedachten, tranen en lastige problemen. Maar gelukkig is Fleur heel ondernemend en heeft ze gevoel voor humor.
Met achter in het boek informatie, ervaringen, tips voor (stief)kinderen en (stief)ouders.

Je koopt het boek hier.

Biertje, Casper?

Langzaam begint het tot Casper door te dringen wat er allemaal verkeerd is gegaan. Het begon allemaal toen hij bij het zoeken naar een tennisbal twee piepende jonge hondjes in een doos vond. Hij zou ze zo graag willen houden, maar zowel zijn moeder als zijn vader vinden dat het niet kan. De ene week woont Casper bij zijn moeder de andere week bij zijn vader. Een situatie waar hij zich nog niet bij neergelegd heeft.
Zijn nieuwe vrienden, Kevin en Boy, zijn eigenlijk de enigen die met hem mee leven. Eerst was hij een beetje bang voor ze, ze zijn een stuk ouder en doen allemaal stoere dingen. Als Casper op de kermis flink veel bier meedrinkt gaat het helemaal mis. Al zijn boosheid en verdriet over de scheiding van zijn ouders en het afstaan van de hondjes, reageert hij met zijn dronken hoofd af door alles kapot te gooien wat hij tegenkomt. In het politiebusje lijkt het even nooit meer goed te komen.

Je koopt het boek hier.

Hoe kom ik over de scheiding van mijn ouders heen?

Ook al ben je geen klein kind meer, als je leven op zijn kop staat omdat je ouders gaan scheiden kun je je behoorlijk klein voelen. Het is bedreigend, vooral wanneer het huis en het gezin waarin je bent opgegroeid veranderen in iets volkomen anders. Daar word je echt wel onzeker, gespannen, boos en verdrietig van. Om deze verandering heb jij niet gevraagd.

De activiteiten en oefeningen in dit boek kunnen je helpen je gevoelens en gedachten over de scheiding op een rijtje te krijgen en bieden handvatten om met de situatie om te gaan.

Je koopt het boek hier.

Thuis in twee gezinnen

Wat als je vader verliefd wordt op de buurvrouw?
Of mijn moeder bij haar goede voornemens zal blijven weet ik niet zeker, maar ze lijkt wel met Jo de man van haar dromen gevonden te hebben. Mijn vader is tien jaar jonger geworden met zijn pasgeboren baby, mijn halfbroertje Tom. Mijn stiefmoeder Yvonne is mijn beste oudere vriendin geworden. Bij haar kan ik alles kwijt, ook de dingen die ik liever niet aan mijn vader of moeder vertel. Als ik zo alles bekijk wat ons de laatste jaren overkomen is, dan is de balans toch echt positief en ik moet zeggen dat ik daar zelf versteld van sta! Een tijd geleden zijn de ouders van Sofie gescheiden. Ondertussen hebben haar vader en moeder allebei een nieuwe partner, waardoor Sofie tegenwoordig in twee gezinnen woont. In dit boek lezen we haar verhaal en dat van haar broer Pieter. Thuis in twee gezinnen is geschreven voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar, wiens ouders – net zoals die van Sofie en Pieter – verwikkeld zijn in een echtscheiding of die deel (gaan) uitmaken van een nieuw gezin. Thuis in twee gezinnen geeft je antwoord op vragen over de scheiding van je ouders en je nieuwe leefsituatie. Bij wie ga ik wonen? Hoe ga ik om met mijn stiefbroers- en zussen? Ik moet naar de rechter, wat gaat er gebeuren en hoe kan ik mij voorbereiden? Dit boek wil jongeren laten zien dat jouw mening telt wanneer je ouders gaan scheiden. Zelfs in deze moeilijke situatie kun je zelf dingen verbeteren en daarom is het belangrijk dat je de ruimte durft te nemen om te zeggen wat je wilt. Thuis in twee gezinnen helpt je hierbij.

Je koopt het boek hier.

Eerste hulp bij scheiding

Puck is negen jaar en baalt ervan dat haar ouders gescheiden zijn. Ze vindt het maar een stom gedoe en ze was heel bang dat ze moest kiezen tussen papa of mama. Gelukkig hoefde dat helemaal niet. Soms zit ze alleen op haar kamer heel hard na te denken totdat haar hoofd er pijn van doet. Het helpt om dan te gaan tekenen of kleuren. Soms even huilen helpt ook. Ze heeft twee huizen, twee bedden en een logeertas. Het liefst heeft ze papa en mama onder een dak, maar dat gaat niet meer lukken…
Eerste Hulp Bij Scheiding is een interactief lees- en werkboek met tips, activiteiten en ervaringen van Puck waarmee meisjes zich kunnen identificeren.
Een helpboek bij scheiding met humor, verdriet, boosheid en inzicht.

Je koopt het boek hier.

Heerestraat en Rozenlaan

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Je koopt het boek hier.

Ouders uit elkaar, heb ik dat?

”De prins en prinses leefden samen nog lang en gelukkig…” NOT!

In sprookjes is dit het gelukkige einde. Onzin! In het echt gaat het vaak heel anders. Was je vroeger een uitzondering als je ouders gingen scheiden? Nu ben je uniek als ze bij elkaar blijven.
Als jouw ouders hebben besloten om uit elkaar te gaan, dan heb je dat maar te accepteren als hun kind. Dat is toch super irritant! Zit je dan met al je vragen. Bij wie ga ik wonen? Waarom gaan jullie uit elkaar? Hoe gaat het met mijn verjaardag? Waarom maken jullie ruzie?
Hoe ga je daar nou mee om? Heb jij als enige deze vragen? Lees de verhalen van andere jongeren en je zult zien dat er veel overeenkomt. De acties, feiten en tips helpen jou om met de scheiding van jouw ouders om te gaan.
Geef het boek ook eens aan je ouders, kunnen zij misschien nog iets leren. Want achteraf praten is zo makkelijk, dus kijk in het boek naar hoe het niet moet en doe het op jouw manier beter!

Je koopt het boek hier.

Rondom het kind – Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

Kinderen zien veel van wat er tussen en met hun ouders gebeurt bij een scheiding, en zij proberen zelf hun weg te vinden in die vaak moeilijke situatie. Dit boek is speciaal voor jongeren en jong-volwassenen geschreven. De verhalen uit de praktijk geven herkenning, wat uiteindelijk zal leiden tot meer begrip en verbetering van de situatie.

Je koopt het boek hier.

Verdriet met mayonaise

Als Leentje haar vaders auto langs de drukke weg geparkeerd ziet staan, is ze blij. Nu kan ze mooi met het meerijden. Maar even later schrikt ze heel erg. Haar vader kust een vrouw, die naast hem zit, en die vrouw is niet haar moeder.

Je koopt het boek hier.

Afbeelding kind gescheiden ouders is gemaakt door Elena Sherengovskaya en komt van Shutterstock.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten