Kinderboekenmuseum Den Haag met kinderen

Begin dit jaar, vertrok ik samen met mijn oudste zoon op mama-zoon weekend naar Den Haag, waar we allerlei leuke uitjes deden en even tijd samen hadden. Één van onze uitjes was naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Een museum speciaal ingericht voor kinderen. En ook nog eens op een toplocatie: Recht tegenover Den Haag Centraal Station. Samen liepen we door verschillende boeken en verhalen heen, waar volop gespeeld en ontdekt kon worden. 

Inhoudsopgave

Over het Kinderboekenmuseum

Het Kinderboekenmuseum is een museum over Nederlandse jeugdliteratuur dat deel uitmaakt van het Literatuurmuseum (voorheen: Nederlands Letterkundig Museum) in Den Haag. Het archief van het museum bevat onder meer het manuscript van Dik Trom, handschriften van Annie M.G. Schmidt, de Kikker-illustraties van Max Velthuijs en de typemachine waarop Thea Beckman haar bestseller Kruistocht in Spijkerbroek schreef. Van alles wat het museum bewaart, stelt het maar een heel klein gedeelte tentoon, de rest is beschikbaar voor bijvoorbeeld onderzoek.

Tentoonstellingen in het Kinderboekenmuseum

ABC met de dieren mee

De route door ABC met de dieren mee leidt niet alleen langs alle letters van het alfabet, maar ook langs oude en nieuwe bekenden, waaronder Pim en Pom, en Kikker. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken!


Spring met Kleine IJsbeer via de letter-ijsschotsen naar de iglo en kruip door het hol van Vos en Haas. Met Kleine Ezel ga je op zoek naar verborgen letters en Spuit Elf heeft hulp nodig met het blussen van de brand. En wie zit daar verstopt? Is dat Dikkie Dik….?

De speelse tentoonstelling is een feest van herkenning en tegelijk een avontuur vol nieuwe ontdekkingen. En spelenderwijs ontdekken kinderen letters, klanken en rijmwoorden. En het plezier van (voor)lezen. Net als Rupsje Nooitgenoeg door al het eten heen kruipen en uiteindelijk eindigen als een vlinder, was een hele belevenis. Ik zag werkelijk alle kinderen daar genieten van het o, zo bekende kinderverhaal. Want wie is er nu niet opgegroeid met Rupsje Nooitgenoeg? Ik in elk geval wel!

Lees ook: Noa Tovervijver

Ik merkte dat de nachtpannenkoeken vooral erg leuk zijn voor kinderen in de leeftijd van mijn zoon (bijna 6), die al bezig zijn met letters en puzzelen leuk vinden. Binnen no time legde hij alle pannenkoeken op de juiste bordjes neer. En ondertussen vertellen wie er van die pannenkoek mocht smullen.

De tentoonstelling is speciaal voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.

Ik ben Kikker

Mijn kinderen zijn opgegroeid met Kikker en zijn dol op de verhalen over hem en zijn vriendjes. In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!

Net als in de boeken leren kinderen in deze vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap. Ik ben Kikker is de eerste expositie van het Kinderboekenmuseum die ook in het Engels is.

De tentoonstelling is speciaal voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Toch merkte ik aan mijn zoon al snel dat hij zich hier een klein beetje te groot voor voelde. Wat kan kloppen, aangezien hij bijna 6 werd.

Lees ook: Kinderboekenweek 2018: De leukste boeken over vriendschap

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Beleef in De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt een wonderlijk avontuur door de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur. In de tentoonstelling is van alles te doen en beleven. Stap in de lift van Abeltje voor een spannende reis, maak met Minoes een poezenvlog of bouw als een gedichtenmetselaar de mooiste versjes bij Ibbeltjes Gedichtenbouwplaats. De mooiste Schmidt-liedjes beluister je op de Annie FM. En lekker kliederen kan met Floddertjes woordmixer en de lettervermicelli, maar pas wel op dat soep voor Floddertjes zieke moeder niet ontploft…


Net als Schmidts werk zit De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt vol verrassingen, humor en taalspelletjes. Een feest voor jong en oud!

De tentoonstelling is voor kinderen vanaf 7 jaar. En hoewel mijn zoon sommige spelletjes niet helemaal begreep, heeft hij zich hier het langste vermaakt. Hij vond het geweldig om de voor hem bekende personages te zien. Jip en Janneke, Poes Minoes en natuurlijk Put van de Petteflet. Ik heb me hier als moeder ook erg vermaakt en werd helemaal weer even kind door alle bekende verhaaltjes. Een echte must-see wat mij betreft.

Wim Bijmoer – In beeld

Is er een Nederlandse schrijver van wie het werk door meer tekenaars is geïllustreerd dan Annie M.G. Schmidt? Fiep Westendorp, Thé Tjong-Khing, Philip Hopman; het zijn enkele namen in een lange rij. Maar Schmidts allereerste illustrator was Wim Bijmoer. Talloze van haar kinderversjes heeft hij verbeeld en onvergetelijk zijn zijn illustraties van Dikkertje Dap en de spin Sebastiaan.

‘Alles reikte ze je aan, àlles zat er al in. Want ook zonder illustraties zijn de versjes al zó sterk, dat je je als illustrator vaak afvroeg: Is die vent nou nog wel nodig?’ zei Wim Bijmoer ooit over Schmidt. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan Schmidt en in de naoorlogse jaren, toen het Nederlandse publiek hongerde naar humor en vrolijkheid, waren het zijn pentekeningen bij haar werk die zich met eigenzinnige lijnen en grote contrasten in het nationale geheugen krasten. In totaal illustreerde hij 21 van Schmidts boeken.

Als aanvulling op de nieuwe tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt brengt het museum nu de illustratietentoonstelling Wim Bijmoer – In beeld met de tekeningen die de illustrator maakte bij Schmidts eerste versjes en boeken. Tussen de ruim 50 originele tekeningen zijn naast Dikkertje Dap, de Spin Sebastiaan natuurlijk ook Abeltje en beertje Pippeloentje te vinden. Ook het schaap Veronica ontbreekt niet. Haar naïeve opstandigheid steekt vrolijk af tegen de suffe, stijve samenleving om haar heen. Volgens sommigen was zij de personificatie van Schmidt zelf…

Papiria

Help Inktvraat verslaan en red Papiria! Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

Ga gewapend met je fantasie en een Slurper op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Dolend door onder meer het Diepe Denkersdal en het Dwarse Donderstenenravijn ontmoet je schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren. Speel de leukste spellen en droom in de leesweide weg met een van je lievelingsboeken. In Papiria is alles mogelijk.

Iedereen die de tentoonstelling Papiria bezoekt, kan in een workshop ook zelf verhalen maken. Maak een verhaal, een strip, een rap: alles mag. Zo groeit de verzameling verhalen die Papiria zo hard nodig heeft om Inktvraat te verslaan. Red jij Papiria?

Deze tentoonstelling is voor kinderen vanaf 7 jaar. Voor jongere kinderen is dit dan ook echt nog niet leuk. Maar ik kon als moeder mijn hart ophalen met alle bekende schrijvers, tekenaars en figuren die ik voorbij zag komen. Helaas had ik met een ongeduldige kleuter, weinig tijd om hier lang rond te snuffelen!

Openingstijden Kinderboekenmuseum

De openingstijden van het Kinderboekenmuseum zijn als volgt;

Dinsdag 9.00 – 17.00 uur
Woensdag 9.00 – 17.00 uur
Donderdag 9.00 – 17.00 uur
Vrijdag 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag 9.00 – 17.00 uur
Zondag 9.00 – 17.00 uur

Let op, in verband met de Corona maatregelen is het verplicht om je bezoek vooraf te plannen. Dit kun je doen door tickets te kopen via de website van het Kinderboekenmuseum.

Met welke leeftijd is het Kinderboekenmuseum leuk?

Het Kinderboekenmuseum is leuk voor alle leeftijden. Al kan ik me zo voorstellen dat je er als volwassene zonder kinderen een beetje overweldigt wordt door alle spelende kinderen, vooral bij de tentoonstelling ABC met de dieren mee. Ik was achteraf blij dat ik hier alleen met mijn oudste zoon naartoe ben gegaan. Mijn jongste zoon van 3 zou het boven bij ABC met de dieren mee ook erg leuk gevonden hebben, maar had beneden bij de tentoonstelling van Annie M.G. Schmidt toch wat ongeduldig geworden waarschijnlijk. Wanneer je alleen maar jonge kinderen hebt (0-3 jaar), vind ik het bovenste gedeelte van het museum erg aan te raden. Ben je met gemixte leeftijden, is het misschien handig om je op te splitsen. Of je kinderen leren hun geduld te bewaren.

Lunchen bij het Kinderboekenmuseum

Vlak naast de tentoonstelling van Annie M.G. Schmidt, zit een soort barretje. Je kunt hier terecht voor een simpel broodje, koffie, thee of wat fris. Echt uitgebreid lunchen is er niet mogelijk. Maar je kunt natuurlijk altijd op het plein rondom Den Haag Centraal Station een leuk tentje uitkiezen om te lunchen. Wij namen in elk geval genoegen met wat te drinken en een cakeje. Lunchen deden wij uiteindelijk bij Avonturia De Vogelkelder. Waar we die middag nog naartoe zouden gaan. Binnenkort lees je meer over dit leuke uitje.

Tickets Kinderboekenmuseum

 • t/m 1 jaar € 0,00
 • 2 t/m 6 jaar € 7,50
 • 7 t/m 18 jaar € 8,50
 • Volwassenen € 10,00
 • Studenten, CJP en 65+ € 8,50
 • Vrienden van het museum en ICOM-Kaart € 0,00
 • Museumkaart € 0,00
 • Ooievaarspas en Rotterdampas € 0,00
 • Vakantiepas kind € 4,25
 • Vakantiepas volwassenen € 5,00
 • Speelmeerpaspoort kind € 3,75
 • Speelmeerpaspoort volwassenen € 4,50

Bestel je tickets hier.

Lees ook: Sabi Suriname in het Tropenmuseum Amsterdam

Parkeren bij het Kinderboekenmuseum

Als je met de auto naar het Kinderboekenmuseum gaat, besef je dan wel dat je midden in het centrum van Den Haag zit. De parkeerkosten liggen hier dus hoog. Wij hebben geparkeerd bij parkeergarage Centraal Station/New Babylon. Dit is een Q-park park.

Het museum is het beste te bereiken door middel van het OV. Kom aan op Den Haag Centraal Station. Neem in de stationshal de uitgang naar het Anna van Buerenplein en steek het plein over. Neem de smalle doorgang recht voor je, ga langs de bouwschutting, dan loop je tegen de hoofdingang van het Koninklijke Bibliotheek-gebouw aan. Het museum bevindt zich op de eerste verdieping. Je loopt hier zo’n twee minuten over.

Ga je naar Den Haag met kinderen? Dan is het Kinderboekenmuseum absoluut het bezoeken waard. Je vermaakt je hier met gemak een aantal uurtjes. Wij komen er zeker nog eens terug!

Ben jij wel eens in het Kinderboekenmuseum geweest?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten