Kleding kopen na een gastric bypass

Het is al bijna een jaar na mijn gastric bypass. Bijna een jaar geleden werd ik de operatiekamer ingereden voor een levensveranderende operatie. Althans, daar hoopte ik op. En die hoop is uitgekomen. Ik ben een totaal ander mens geworden. Ruim 45 kilo afgevallen, en niet alleen in uiterlijk, maar ook qua innerlijk enorm veranderd. Ik moet nog regelmatig wennen aan mijn nieuwe lijf. Kijk onwennig naar mijn spiegelbeeld als ik langs een etalage loop en pak in een kledingwinkel nog automatisch een te grote kledingmaat uit het rek, om vervolgens een broek om mijn benen te zien lubberen. Het hoort er allemaal bij en ik moet er vaak ook wel om lachen. Maar ik heb me best vergist in hoe het is om kleding te kopen na een gastric bypass. Nu de herfst echt zijn intreden heeft gedaan, kan ik er niet meer onderuit. Ik moet aan de slag met een wintergarderobe. En dan bij voorkeur natuurlijk in de juiste maat.

Hoeveel val je af na een Gastric Bypass?

Dat is een vraag die heel erg vaak aan me gesteld wordt. Maar er is geen kant en klaar antwoord op te geven. Ik volg een heel traject via de Nederlandse Obesitas Kliniek en kom nog gemiddeld 1 keer per maand terug bij de kliniek met mijn groepsgenoten. De een is veel afgevallen, de ander wat minder. Maar we hebben wel allemaal heel veel winst behaald. Ik hoor (gelukkig) bij de groep die veel is afgevallen. De teller staat momenteel op -45 kg. En ik ben ruim 6 kledingmater kleiner gegroeid, of beter gezegd; gekrompen. Dit doet veel voor het maken van keuzes. Ik kan elke keer weer een complete garderobe aanschaffen. Mee gaan met de mode of vooral mijn eigen plan trekken. En ik ben hierin nog heel erg zoekende. Je maakte mij een jaar geleden niet snel blij met een hippe blouse. Maar nu merk ik dat ik toch wat vaker mijn hand er doorheen laat glijden als ik in een kledingwinkel sta.

Zoeken naar de juiste winkel

In mijn zoektocht naar leuke kleding is de keuze reuze. Alleen al het aantal winkels waar ik tegenwoordig terecht kan. Ik heb gewoon een kleine maat tegenwoordig en kan daardoor overal terecht. Sommige winkels liggen me meer dan een ander, maar dat is logisch. Dat hebben ‘normale mensen’ tenslotte ook. Bij Esprit lijk ik momenteel gelukkig het meeste te slagen. In die winkel kan ik alles vinden. Zelfs in mijn wat alternatievere kledingstijl kan ik er goed slagen. Ik vind het leuk om kleding te kopen waarin ik me mooi voel, niet alleen te kopen omdat ik het nu eenmaal pas, zoals voor mijn operatie wel het geval was. Maar ik merk ook vooral dat het een functie moet hebben. Ik heb een jasje uitgedaan het afgelopen jaar en merk dat ik het heel erg moeilijk vind om het weer warm te krijgen. De afgelopen tijd ben ik daarom op zoek gegaan naar een warme winterjas die ook nog eens mooi valt. Ik heb veel verschillende jassen gepast en vond het moeilijk te bepalen wat me goed staat. Het moet functioneel en dus warm zijn, maar ik wil natuurlijk ook dat mijn figuur van nu er goed uit komt. Een parka blijkt het beste bij me te passen en vind ik over het algemeen ook nog erg mooi. De meeste fijne basics kan ik in elk geval goed vinden bij Esprit. Waardoor het gelukkig ook nog betaalbaar blijft allemaal.

Kleding kopen na veel afvallen

Het afgelopen jaar heb ik veel kleding moeten kopen om er nog een beetje florisant bij te lopen. Jurkjes en rokjes kun je best wat langer door dragen, ook als ze eigenlijk net te groot zijn. Maar met broeken vind ik dit toch een stuk lastiger. Met de volgende tips heb ik het kleding kopen voor mezelf behapbaar gehouden:

  1. Koop veel in de sale. Als er sale is, kun je vaak veel voor een leuk bedrag kopen. Ik heb op een gegeven moment zelfs 2 maten tegelijk besteld, zodat ik ook in een maat kleiner al wat in de kast had liggen. Af en toe probeerde ik even of ik er al in kon en dat moment kwam veel sneller dan gedacht.
  2. Er zijn Facebookgroepen waar mensen na een maagverkleining hun kleding te koop zetten. Over het algemeen zijn dit grote maten, maar je zal maar net iets tegenkomen wat je leuk vindt en wat in je huidige maat is.
  3. Verkoop je te grote kleding op Marktplaats of een Facebookgroep. Over het algemeen lukt dit het beste als je het als pakket aanbiedt. Zeker als je in een snel tempo afvalt, is er niet eens tijd om de kleding te laten slijten en is het nog in goede staat. Zet dit er ook bij, dat haalt mensen sneller over om de kleding van je over te nemen. En met het verdiende geld kun je weer lekker gaan shoppen.
  4. Vraag om hulp in de winkel. Ik was altijd een stille shopper, vroeg nooit om hulp, want schaamde me rot. Maar als je eerlijk verteld dat je heel veel bent afgevallen en geen idee hebt wat je leuk staat nu met je nieuwe maat, zijn veel medewerkers bereid om je te helpen en je een totaal andere outfit aan te laten trekken dan waar je in binnen kwam. Dit zorgt er soms voor dat je met een open blik opnieuw door de winkel rond gaat kijken en toch veel meer leuke kledingstukken tegenkomt.
  5. Koop niet teveel kleding. Je hebt niet 10 verschillende broeken nodig. 2 of 3 is voldoende, dan zet je de wasmachine maar wat vaker aan. Het is veel te duur om veel geld uit te geven aan kleding, wat je maar zo weinig gaat dragen.
  6. Ken je iemand die handig is in kleding verstellen? Maak daar dan gebruik van. Een broek kan net wat langer mooi zitten met een simpele aanpassing hier en daar. Dit bespaard heel veel geld.
  7. Heb plezier in shoppen. Ik merk dat ik het veel leuker vind om te winkelen nu ik een normale maat heb. En kan echt genieten als ik denk een veel te kleine broek aan te trekken die dan alsnog te groot blijkt te zijn. Het is goed om voor dit soort momenten echt de tijd te nemen. Het helpt je bij een goed zelfbeeld. En dat goede zelfbeeld ontbreekt vaak bij mensen die van een heel hoog gewicht af komen.

Hoe gaat het verder met me?

De afgelopen tijd heb ik maar weinig updates gegeven over mijn nieuwe lijf. Het begint stiekem gewoon allemaal heel normaal voor me te worden en ik weet dan ook niet goed meer wat ik nog kan vertellen. Maar het gaat heel goed met me. Ik heb inmiddels een gezond BMI bereikt en ben nog steeds niet klaar met afvallen. Ik heb nog maar heel af en toe last van een dumping (dat mijn eten verkeerd valt) en ik voel me fit en zit lekker in mijn vel. Het heeft wel heel veel veranderd in mijn leven, maar eigenlijk over het algemeen alleen maar in hele positieve zin. Een echte uitgebreide update met voor en na foto’s houden jullie nog te goed. Want zodra de operatie echt een jaar geleden is, zal ik je alle ins en outs over mijn nieuwe leven en mijn reis het afgelopen jaar vertellen.

Hoe was kleding kopen voor jou na veel te zijn afgevallen?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten