Tussen alle grote gebeurtenissen die dankzij de wereldwijde coronapandemie in een stroomversnelling zijn geraakt, is er in 2020 ook plaats voor enkele interessante trends in de keuken. Daar zitten weinig echt nieuwe ontwikkelingen bij, of het moet de toegenomen populariteit van bakken zijn. Welke andere trends vallen er voor het huidige jaar waar te nemen?

Veel meer tijd in de keuken

Door de corona lockdown werd er veel meer tijd in de keuken doorgebracht. Wie normaal na een lange werkdag inclusief avondspits eindelijk weer thuis kwam en geen zin had om uitgebreid te koken, had daar dit jaar plotseling wel de tijd voor. Zo kon er veel uitgebreider worden gekookt, met veel meer verse ingrediënten. Bovendien zat buiten de deur eten er voor langere tijd niet in, al boden sommige restaurants creatieve oplossingen door het thuisbezorgen van ingrediënten inclusief aanwijzingen hoe het viel te bereiden.

Een andere opvallende trend die aan niemand voorbij heeft kunnen gaan is de fors toegenomen populariteit van bakken. Menig gebruiker van facebook en instagram postte trots de ovenverse broden en cakes. Met name zuurdesembroden en bananenbroden vielen op deze online platforms bijna niet te ontwijken. Het voordeel van bakken is natuurlijk dat het niet nodig is om een echte keukenprins of prinses te zijn. Het is voor iedereen weggelegd, waardoor het de ideale tijdsbesteding was om samen met jonge kinderen te doen. Op die manier kon op een leuke en gezellige manier de aandacht even afgeleid worden van al het schoolwerk dat gedaan moest worden.

Lees ook: Geld besparen als gezin

Beter materiaal en kookgerei

Doordat er veel meer tijd in de keuken werd doorgebracht, ontdekten veel ambitieuze thuischefs dat hun kookgerei en materiaal onvoldoende was. Onder andere professionele messensets, bijzondere pannen als braadpannen of tajines of een keukenmachine waren op het hoogtepunt nauwelijks aan te slepen.

Het gold alleen niet voor eten. Nu men gedwongen thuis moest werken was ook de manier waarop koffie of thee gemaakt kon worden belangrijker dan ooit. Wie iets anders wou dan een kopje Senseo koos voor koffie uit een Bodum cafetiere. Dit merk maakt bovendien ook prachtige én praktische thee- en koffieglazen die dankzij de dubbele wanden de warmte goed vasthouden.

Gezonder eten met verse ingrediënten

Sporten was tijdens de lockdown ook veel moeilijker: sportclubs en fitness scholen bleven ook verplicht gesloten. Berichten over overtollige ‘corona-kilo’s’ waren dan ook overal te lezen. Het klinkt dan ook wel tegenstrijdig, maar er werd toch gezonder gekookt dan voorheen.

Doordat men meer tijd over had om culinair uit te pakken was er de mogelijkheid om meer te doen dan weer een makkelijke maaltijd ‘uit een zakje’ of kant en klare maaltijd. Een groot nadeel van dit soort gerechten is dat ze vaak te veel smaakversterkers als zout en suikers bevatten. Doordat maaltijden nu veel meer zelf bereid werden, was er ook meer controle over het toevoegen van deze smaakversterkers. Dat daarbij minder suikers en zout in de maaltijd ging, is dan vrij logisch.

Deze ontwikkeling is ook na 2020 niet uit de keuken weg te denken. In 2021 wordt namelijk gestart met de Nutri-Score. Door dit label op voedselproducten kan iedereen in één oogopslag zien hoe gezond iets is. De score loopt van een A-label tot en met een E-label, waarbij een E-label een ongezond product aanduidt, met bijvoorbeeld veel toegevoegde suikers en zout. Dat we ook na 2020 gezonder blijven eten, lijkt dan ook een vanzelfsprekend gegeven.

Meer (en betere) keuzemogelijkheden voor vegetariërs

Hoewel deze ontwikkeling al vele jaren geleden is ingezet, kunnen we wel zeggen dat vegetarisch eten in 2020 daadwerkelijk is doorgebroken. Voor vegetariërs en veganisten zijn steeds meer keuzemogelijkheden. Naast talloze vleesvervangers zoals tofu, peulvruchten en bonen zijn in elke moderne supermarkt minstens meerdere schappen te vinden met onder meer amandelmelk, sojamelk en andere plantaardige zuivelproducten als yoghurt, boter en kaas.

Wie al jaren zoekt naar betere alternatieven voor traditionele vleesproducten kan inmiddels ook opgelucht adem halen. Inmiddels doen zelfs vegetarische bitterballen en kroketten voor niets onder in vergelijking met vleeskroketten. Het is een goede ontwikkeling voor de aarde en zal dan ook lang na 2020 alleen maar blijven toenemen.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Show Full Content

About Author View Posts

Avatar
Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous De leukste manieren om de geboorte van je kind bekend te maken
Next LEGO Super Mario Startset en uitbreidingen

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Wat ik mis aan zwanger zijn

13 mei 2014
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten