KRENTENBAARD – Als nieuwe mama of papa zijnde kom je in een wereld terecht met kinderziekten zoals krentenbaard (ook wel Kinderzeer genoemd). Met name op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen zal je dit rond de (na)zomer tegen kunnen komen. Maar wat is krentenbaard nou precies? Waar komt het vandaan en hoe kom je er vanaf? In dit artikel probeer ik je wat meer informatie hierover te geven.
Inhoudsopgave
Wat is krentenbaard en hoe ziet dit er uit?
In de medische wereld wordt krentenbaard ook wel Impetigo vulgaris of Impetigo crustoga genoemd. Krentenbaard is onschuldige maar wel zeer besmettelijke bacteriële huidinfectie waarbij er kleine bultjes of rode plekjes op het lichaam ontstaan (meestal in het gezicht vooral rond de neus en mond). Deze bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes welke gevuld zijn met geldig vocht. Op den duur gaan de blaasjes open waardoor er vocht uit vrij komt wat vervolgens opdroogt tot geelbruine korstjes. De plekken kunnen jeuken of zelfs pijnlijk zijn. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. De incubatieperiode is 1 tot 3 dagen waardoor de plekjes dus vrij snel opkomen na besmetting.
Hoe vindt de besmetting van krentenbaard plaats?
Krentenbaard wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de bacterie Stafylokokken. In kleine gevallen wordt het veroorzaakt door Streptokokken of een mengvorm. De bacterie wordt overgedragen door contact met het vocht wat uit de blaasjes komt van iemand met krentenbaard. Door aan de wondjes te zitten verplaatst de bacterie zich via de vingers op bijvoorbeeld andere lichaamsdelen maar ook op speelgoed en handdoeken. Ook kan krentenbaard worden overgedragen via hoesten of niezen.
Wat moet je doen wanneer je het vermoeden hebt dat je kind krentenbaard heeft?
Krentenbaard is een onschuldige huidinfectie welke meestal binnen 3 weken vanzelf weer overgaat. Het is echter wel verstandig om actie te ondernemen ter voorkoming dat je kind helemaal onderkomt te zitten met als gevolg dat het andere mensen ook kan besmetten. Het is dan ook belangrijk dat je kind zo min mogelijk aan de plekjes krabt. Een goede hygiëne is dan ook een manier om verdere besmetting te voorkomen. Denk hierbij aan desinfecterende zeep en shampoo, een eigen handdoek, apart in bad, de nagels korthouden en de korstjes regelmatig losweken.
Ook kan je bij de huisarts om een antibioticazalf of crème vragen. De antibiotica zorgt voor verminderd besmettingsgevaar voor andere mensen en de huid zal zich sneller genezen. Om de jeuk te verminderen kan zinkzalf een handje helpen. De blaasjes zullen door zinkzalf sneller indrogen.
Welke maatregelen kun je verder thuis nemen?
- Laat kinderen extra vaak de handen wassen met water en zeep;
- Gebruik bij voorkeur desinfecterende zeep en shampoo;
- Droog handen af met papieren wegwerpdoekjes i.p.v. een handdoekje;
- Reinig speelgoed (dat in de mond gestopt kan worden!) meerdere malen per dag;
- Zorg ervoor dat kinderen geen spullen van elkaar gebruiken.
Kan mijn kind wel naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school?
Krentenbaard is besmettelijk al voordat de blaasjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn opgedroogd of 2 dagen na het starten van een antibioticakuur. Een kind kan in principe dus gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Vaak wordt wel aangeraden om het kind de eerste 48 uur thuis te houden. Dit is meer ter geruststelling van andere ouders. Geef het dus sowieso wel even aan bij de leid(st)er of leerkracht.
Bouw je immuniteit op tegen krentenbaard?
Nee, helaas niet. Het kind kan dus steeds weer ziek worden als het in aanraking is gekomen met de bacterie. Wel zijn kinderen met een of meerdere muggelbulten, eczeem, waterpokken of schaafwonden meer vatbaar voor krentenbaard.
Is krentenbaard gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Wanneer krentenbaard wordt veroorzaakt Stafylokokken, is het risico op complicaties voor zwangeren niet groter dan voor anderen. Wanneer een zwangere vrouw krentenbaard heeft en deze wordt veroorzaakt door de bacterie Streptokoken groep A, dan vormt is er een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts voor pasbevallen moeders met een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede. Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk zolang de baby nog in de buik van de moeder zit. Bij de bevalling kan het wel een infectiegevaar opleveren.
Neem voor vragen over krentenbaard altijd contact op met je (huis)arts.
Onlangs heb ik het gekregen op mijn bovenbenen. Helaas was het niet gelijk duidelijk dat dit het was dus mijn man was ook besmet. Hij kon het nog af met een zalf, ik moest een antibiotica kuur gebruiken.
Door het schuren van kleding deed het ook echt heel zeer. Gelukkig heeft mijn liefzoon er geen last van gehad. En zijn wij weer beter.